מערכות ההגנה האווירית מתוצרת רוסיה מסוג 300-S ו-400-S מוכרות מאוד גם בישראל, בין היתר בשל פרסומי העבר על הצבה שלהן בסוריה, אפילו באיראן וגם מהעסקה בה טורקיה רכשה את המערכת הרוסית ובתגובה, ביטלה ארה"ב מכירה של מטוסי 35-F לטורקים.
היום (שלישי) פרסם משרד ההגנה הרוסי תיעוד מניסוי מוצלח לטענת הרוסים בגרסה הבאה של מערכות אלו – 500-S. "בוצע ניסוי בתנאי קרב מלאים במטרה לפגוע בטיל בליסטי מהיר", ציין משרד ההגנה הרוסי בהודעתו. "מהנתונים עולה כי הניסוי עבר בהצלחה. המערכת הוכיחה אמינות וביצועים גבוהים".
בזווית המקומית יש לציין, כי הערכה בישראל היא שבשלב מסוים כל מערכת נשק רוסית תגיע לאזור ולכן, יש להתכונן אליה. בהקשר ההגנה האווירית נוסיף כי מדובר בתחום אליו מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, החליט כי יש לתת דגש מיוחד.
ההערכה כי כל נשק רוסי עשוי להגיע לאזור, מבוססת בין השאר על המעורבות הצבאית הרוסית בסוריה ועל העובדה שמערכות נשק רבות שלהם, הגיעו במשך השנים לצבאות ערב והמזרח התיכון. בניגוד לישראל, לצבאות אלו לא מגיעות מערכות תוצרת ארה"ב.
יש לציין כי מערכת טילי ה-S-500 מסווגת באופן קיצוני גם ביחס לרוסים. אולם מידע שפורסם על ידי מומחים בעולם והמעט שהרוסים התירו לפרסום, מייחס לה יכולת ליירט מטרות בטווחים של 600 ק"מ.
בנוסף, מעריכים שסוללה אחת מסוגלת לאתר ולהשמיד עד 10 טילים בליסטיים במקביל. עוד נטען כי היא מסוגלת להעסיק וליירט מספר גבוה של כללי טיס שונים, מאוישים ולא מאוישים. בלא מעט הזדמנויות, טענו הרוסים שהמערכת מסוגלת גם לאתר וליירט חמקנים מסוג F-35 ו-F-22.
"מערכת S-500 היא המקדמת ביותר בעולם מסוגה", ציינו ברוסיה לאחר הניסוי הנוכחי. "ברגע שנשלים ייצור של מחזור טילים ראשון נספק את המערכת הראשונה למחוז מוסקבה", הוסיפו ועדכנו כי היא צפויה להגן על שמי הבירה.
הערכה היא שבשנת 2021 יהיו בידי הרוסים כחמש סוללות טילי S-500. האם היא תוצב בסוריה, בדומה לגרסאות הקודמות כמו 300-S? לכך אין תשובה חד משמעית בשלב זה. ברוסיה מציינים רק שהיא תגן על מה שהגדירו כ"מרכזים פוליטיים אדמיניסטרטיביים", אזורים אסטרטגיים וכלכליים חשובים, מפני תקיפה אווירית וגם מפני טילים בליסטיים.
יחד עם זאת, רוסיה היא מדינה שזקוקה נואשות לכסף והרבה. לכן יתכן ובעתיד סוללות S-500 יוצבו גם במזרח התיכון. זה משתלב עם האסטרטגיה אותה מוביל מפקד חיל האוויר הישראלי, במסגרתה יש לתת דגש לתחום ההגנה האווירית, שבשנים האחרונות הולך ומצמצם את פער האיכות מול מטוסי חיל האוויר.
מבחינת רוסיה מדובר בניסוי משמעותי שני בתוך יומיים, לאחר שאתמול (שני) הודיעו על שיגור מוצלח של הטיל ההיפרסוני (על קולי) זירקון לראשונה לעבר מטרה יבשתית. במקביל, העיניים נשואות לתערוכה האווירית במוסקבה, בה הודיעו שיציגו מטוס קרב חדש. בתמונות שפורסמו נראה דגם מכוסה שמזכיר בצורתו חמקן ויכולותיו אינן ברורות בשלב זה.