דיווחים מהימים האחרונים חושפים כי ארה"ב פועלת מאחורי הקלעים לחיזוק מערך ההגנה האווירית של אוקראינה מפני תקיפות הצבא הרוסי. על פי הפרסומים ארה"ב פנתה באופן לא רשמי לטורקיה בנושא, לכאורה כדי שתעביר לאוקראינה סוללות טילי 400-S שאותן קיבלה בשנים האחרונות מלא אחרת מאשר רוסיה.

הסיכוי שטורקיה תעביר לאוקראינים את טילי ה-S-400 שקיבלה מהרוסים נראה קלוש בימים אלה, אולם הדבר מלמד על חשיבות הנושא מבחינת האמריקאים.

העובדה שהרוסים לא מצליחים להשיג עליונות אווירית בשמי אוקראינה, הינה אחד מהמרכיבים למה שנראה כמו כישלון רוסי במלחמה בה פתחו. לטענת גורמי ביון מערביים, צבא רוסיה לא עומד ביעדים שהציב לעצמו ובימים האחרונים, כמעט שלא הייתה הקדמות של הכוחות בשטחי אוקראינה.

בסוכנות הידיעות "רויטרס" פורסם כי עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, ארה"ב פנתה למספר מדינות המפעילות מערכות נ"מ מתוצרת רוסית, בהן גם אוקראינה משתמשת, בכדי שאלה יעבירו לידיה את אותן סוללות טילים.

במקרה הטורקי מדובר במהלך מסובך, גם משום שישנו צורך בהכשרת צוותים אוקראינים שאינה מכירים את מערכת ה-S-400 וגם מסיבות מדיניות; ספק אם טורקיה תסתכן בהסתבכות מול הרוסים שעלולה להגיע בעקבות מעורבות שלהם במהלך שכזה.

העסקה המקורית בה רכשה טורקיה מערכות הגנה אווירית מסוג 400-S מרוסיה, הוביל למשבר מול ארה"ב, שביטלה אספקת מטוסי חמקן 35-F לטורקיה והכשרת טייסים טורקים על המטוסים.

המערכת (צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages)
מערכת S-400|צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages

בארה"ב חושבים לנצל את המצב כדי להחזיר את הטורקים לשולחן המשא ומתן על עסקת המטוסים, כך שמצד אחד יוציאו מהשירות את סוללות הנ"מ הרוסיות ומהאחר, יקבלו את מטוסי החמקן. כאמור הסיכוי לכך קלוש.

למה ארה"ב לא שולחת טילי פטריוט לאוקראינה?

סיכוי גבוה יותר לחזק את ההגנה האווירית של אוקראינה מוזכר בהקשר של סלובקיה. בכיוון הזה נטען כי האמריקאים הציעו להעביר מצבא סלובקיה לאוקראינה סוללות טילי 300-S שגם הן מתוצרת רוסית ושאותן הצבא האוקראיני מכיר ומפעיל בעצמו.

על פי ההצעה המדווחת הזו, ארה"ב, גרמניה והולנד יספקו בתמורה לצבא סלובקיה סוללות טילי "פטריוט". שר ההגנה הסלובקי כבר אמר לפני כמה ימים כי מדינתו תשקול לחיוב העברת סוללות נ"מ לאוקראינה אם יקבלו סוללות אמריקאיות בתמורה.

יש לציין כי ארה"ב לא מעוניינת לשלוח סוללות פטריוט ומערכות מתוצרתה לאוקראינה, בעיקר משום שמהלך כזה דורש הכשרה של האוקראינים על מערכות שאינם מכירים. הכשרה שתצטרך להתבצע על ידי שליחת חיילים אמריקאים ותוך סיכון שלהם שארה"ב אינה מוכנה לו בשלב זה.

מערכת הנשק (צילום: Costas Metaxakis/AFP , GettyImages)
מערכת הגנה אווירית 300-S בפעולה|צילום: Costas Metaxakis/AFP , GettyImages

בינתיים, מערך ההגנה האווירית האוקראיני ובעיקר חיילים המפעילים טילי כתף, ממשיכים לגבות מחיר מחיל האוויר הרוסי. בימים האחרונים הופץ תיעוד של הפלת עוד כלי טיס רוסים. לפחות על פי התיעוד שנחשב לאמין, הרוסים איבדו מטוס סוחוי 25 וסוחוי 34. זאת בנוסף למסוקי קרב מסוג KA-52.

לטענת האוקראינים, מאז החלה הפלישה הרוסים איבדו 97 מטוסי קרב ועוד 118 מסוקים. על פי אתר "oryxs" (המפרסם נתונים רק על בסיס ניתוח סרטונים ו"מספרי זנב" של כלי טיס) אבדות חיל האוויר הרוסי נמוכות יותר, אם כי עדיין משמעותיות, ועומדות על 15 מטוסי קרב, 35 מסוקים מסוגים שונים ועוד 10 מטוסים ללא טייס.