"העולם נטש את אוקראינה" זהו משפט שחוזר על עצמו בכלי התקשורת וברשתות החברתיות. בעוד האוקראינים נלחמים, בגבורה יש לומר, נגד הצבא הרוסי שעדיף עליהם כמעט בכל פרמטר, נשמעות טענות, בעיקר נגד ארה"ב ומדינות מערב אירופה, על כך שאינן שולחות את הצבא שלהן לתוך אוקראינה כדי להגן עליה.
זאת, למרות שכבר מהרגע הראשון האמריקאים הבהירו כי לא ישלחו חיילים לאדמת אוקראינה, שאינה חברה בברית נאט"ו. למרות הטענות ל"נטישה" של אוקראינה, היא מקבלת סיוע כלכלי מאסיבי מהמערב, שכולל גם נשק ואמצעי לחימה.
השבוע, הממשל האמריקאי אישר תקציב של 350 מיליון דולר לצורך אספקת נשק לאוקראינה. לכך יש להוסיף בקשה של הממשל מהקונגרס לאשר תקציב של 6.5 מיליארד דולר, במטרה להתמודד עם הפלישה הרוסית לאוקראינה. מהסך הזה כ-3 מיליארד דולר נמצאים תחת סעיף חסוי, כאשר הערכה היא שמדובר בסיוע ישיר לצבא אוקראינה ובעלות הברית של ארה"ב הפועלות באזור.
נ"ט ועשרות מטוסי קרב לאוקראינה
עוד בטרם החלה הפלישה, ארה"ב שלחה לאוקראינה כמויות אדירות של טילי נ"ט מסוג ג'אוולין וטילי כתף נגד מטוסים מסוג סטינגר. מאז 2014 ועד ל-18 בפברואר גם היו על אדמת אוקראינה חיילים אמריקאים, שאימנו את הצבא המקומי. גם בימים אלו ממש, ארה"ב ממשיכה להזרים נשק לצבא אוקראינה ובנוסף גם ציוד רפואי ולוגיסטיקה. והאמריקאים לא לבד.
מי שעוד מסייעת לאוקראינים היא גרמניה שמעבירה להם טונות של אמל"ח. מדובר בתחמושת, 1,000 טילים נגד טנקים, עוד 500 טילים נגד מטוסים שנשלחו לשם ממחסני הצבא הגרמני ואספקה רפואית.
גם הולנד וצ'כיה הודיעו כי ישלחו נשק לצבא האוקראיני, ולצדן גם פורטוגל. צרפת הודיעה כי תשלח לאוקראינה סיוע צבאי, בדמות "נשק הגנתי ודלק". הצרפתים הוסיפו כי יפעלו נגד כלי תקשורת וצייצנים המפיצים תעמולה רוסית שקרית. איטליה ובלגיה צפויות אף הן להודיע בקרוב על אספקת נשק לצבא האוקראיני.
אפילו קנדה שלחה לאוקראינים טילים נגד טנקים, נגד מטוסים ותחמושת לתותחים, מקלעים, רובי סער וצלפים. אספקה דומה זורמת לשם גם מבריטניה וצרפת.
מה רוצה פוטין? כל מה שצריך לדעת על המלחמה בין רוסיה ואוקראינה
בימים האחרונים גם נבחנת תוכנית של האיחוד האירופי וארה"ב לאספקת מטוסי קרב וטנקים לצבא אוקראינה. היום (שלישי) עדכנו בעמוד הטוויטר הרשמי של הפרלמנט האוקראיני כי בולגריה, פולין וסלובקיה יסייעו לאוקראינה בכמות של 70 מטוסי קרב, מסוגי סוחוי ומיג שונים, המוכרים לטייסי חיל האוויר של אוקראינה.
לא ברור כיצד תכנית זו תתנהל לאור העובדה שצבא אוקראינה כמעט ולא מפעיל מערכות לחימה מערביות. אחת האפשרויות היא לתווך בין מדינות שמפעילות מערכות לחימה רוסיות כמו שיש בצבא אוקראינה, בכוונה לשלוח אותן לשם.
לא ברור כיצד מדינות המערב מצליחות להעביר את הנשק לאוקראינה. הערכה היא שזה נעשה על ידי שיתוף פעולה של שרותי המודיעין באותן מדינות, יחד עם אלה של פולין ורומניה, שגם הן מסייעות בחימוש של צבא אוקראינה, כולל אספקת דלק.
אולם לא רק אמל"ח, ציוד לוגיסטי וחלקי חילוף זורמים ממדינות המערב לאוקראינה. לאורך כל שעות היממה פועלים סביב זירת הלחימה שם מטוסים לאיסוף מודיעין, מאוישים ולא מאוישים. אלה היו אחד האמצעים העיקריים שאפשרו למודיעין האמריקאי לחזות את המהלכים של הרוסים. הערכה היא תוצרי המודיעין של אותן טיסות מועברים לקציני המודיעין של צבא אוקראינה ושירותי המודיעין שם.
עוד מעריכים כי האוקראינים מקבלים מארה"ב בעיקר, גם צילומים של לווייני ריגול וככל הנראה שגם תוצרים מיכולות איסוף נוספות, אנושית וטכנולוגית, שארה"ב מפעילה באזור. המודיעין שזורם לאוקראינה מאפשר לצבא שם לנהל באופן יעיל את המשאבים שלו מול הצבא הרוסי העדיף, מה שגרם לא מעט צרות לצבא הרוסי, שהתקדם הרבה פחות מהר ממה שציפה, כפי שטוענים במודיעין האמריקאי.