לא רק פנס בסלולרי ואנגרי בירדס – מעתה יוכלו לוחמים לאסוף מודיעין בעצמם, באמצעות הסמארטפון, תוך שליטה במיני-כטב"ם במרחק של כמעט 5,000 קילומטר. כן, גם לזה יש אפליקציה.

גבר עם סמארטפון (צילום: PeskyMonkey, Istock)
שימוש אזרחי יותר בסמארטפון. בקרוב בשדה הקרב?|צילום: PeskyMonkey, Istock

לא יידרשו הרבה אימונים: כבר רגילים למכשיר

חוקרים של חברת "בואינג"  ושל "MIT" פיתחו כלי טיס זעיר ובלתי מאויש, שניתן לשלוט בו באמצעות סמארטפון, ממרחק של עד כ-4,800 קילומטר. הצוות קרא לכטב"ם בשם הקליט "Micro Aerial Vehicle Visualization of Unexplored Environments" – "כלי אווירי קטן להחזיה של סביבה שלא נחקרה", בתרגום חופשי למדי. לדבריהם, הפיתוח ישנה את הדרך בה כוחות צבאיים אוספים מודיעין.

"אינדיבידואלים בשדה הקרב לא יצטרכו לעבור אימונים רבים על מנת להשתמש בטכנולוגיה הזו, ויוכלו לשלוט בכטב"ם לפי הצורך", הסביר רמזי בוטרוס, מנהל מחלקת המחקר וטכנולוגיית האנוש ב"בואינג". "וזה מה שיהפוך אותם להרבה יותר אפקטיביים".

המחקר המשותף, שהחל עם גיבוי של חיל הים האמריקאי, עשה שימוש בכטב"ם קטן וקל משקל של חברת "ASC Technologies" מסוג "Hummingbird", בעל יכולות תמרון וריחוף גדולות יותר מאשר כטב"מים רבים אחרים המצויים בשימוש כיום.

מזל
חייל צה"ל עם מזל"ט. הדור הבא כבר בדרך|צילום: מיכאל שבדרון , מערכת את"צ

משתמש הקצה יוכל לשלוט בכטב"ם בשתי דרכים עיקריות: באמצעות נגיעה במפה לבחירות מיקומים לתעופה ולריחוף הכטב"ם; ובאמצעות מד-תאוצה של המכשיר, כך שיוכל להזיז את הסמארטפון ואת הכטב"ם בעקבותיו, ממש כמו שמזיזים את המכשיר כדי לצפות בתמונה לאורך או לרוחב. הפשטות והכרת המשתמש את הממשק הופכים את ההפעלה מרחוק לטבעית בעבור כל חייל בשדה הקרב.

בינתיים עסוקים החוקרים בניסיון להוסיף יכולות מודיעין וריגול למיזם, כמו למשל זיהוי אור, סנסורים המכמתים מרחק באמצעות לייזר ועוד; כמו כן, הם מנסים להפוך את המכשיר לתלוי פחות במערכות הניווט (GPS), עליהן הוא מסתמך על מנת לקבוע את מסלול תעופת הכטב"ם. אבל ביולי ציינה התוכנית אבן דרך, כשחוקרים בסיאטל השתמשו באפליקציה על מנת להכווין כטב"ם שריחף באותו הזמן בבוסטון. עד שכל זה יהפוך למבצעי, אפשר בהחלט להסיק כי העולם הולך וקטן, בעוד הסמארטפונים הופכים למשמעותיים הרבה יותר.

סטיב ג'ובס (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
עבד לו. סטיב ג'ובס והאייפון ששינה את העולם|צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

>> חלומות דיגיטליים: לנצח את סיוטי הקרבות