מערכת תמנון (צילום: CTI)
מערכת "תמנון" (אילוסטרציה)|צילום: CTI

כ-500 יחידות של מערכת ה"תמנון" – מחשב טקטי מודולרי המיועד למערך החי"ר, לשימוש כמחשב נישא, לביש או מותקן ברכב צבאי – יגיעו לצה"ל בחודשים הקרובים. ה"תמנון", פיתוח של חברת CTI, מיועד לכוחות החי"ר, איסוף קרבי וכן לכוחות מיוחדים, כולל כטב"מים (כלי טיס בלתי מאוישים). עלות כל מערכת כ-12 אלף דולר.

ערפל הקרב – אי הוודאות לגבי מיקומי ומצב הכוחות הלוחמים והקושי בקבלת והעברת מידע מודיעיני ומבצעי – הוא אחד האתגרים הקשים ביותר איתם נדרש צבא להתמודד בלחימה. באמצעות המחשב הטקטי, יכול המפקד בשטח לקבל מידע על תנועות כוחות סמוכים; על מיקומי אויב ופעולותיו; ואפילו פקודות מפורטות, למשל שתנועה להשתלטות על יעד מתבצעת כעת מנתיב הגעה מאולתר, ולא מהנתיב שתוכנן. ניתן גם להעביר מהשטח מידע אחורה לגורמי הפיקוד, וליצור תמונת קרב שלמה ודיגיטלית בעבור כל הדרגים.

מודעות מצב גם בתנועה רגלית

"ה'תמנון' ייחודי כיוון שהוא מאפשר למפקדים ברמות השונות מודעות מצב גם בתנועה רגלית", מבהיר סא"ל (מיל') אודי קאוף, מומחה למחשוב טקטי וסגן נשיא חברת CTI לאזורי ישראל ואירופה בתחום המערכות הצבאיות. קאוף שירת באגף התקשוב במשך 26 שנה, שם עסק בפיתוח ובניהול פרויקטים בתחומי התקשורת והמחשוב.

אמר
לוחמי חי"ר בצה"ל. לפזר את ערפל הקרב|צילום: איתי כהן, במחנה

"בעצם, המפקד הולך עם המחשב, שמחובר בתקשורת למה שקורה סביבו", מסביר קאוף. "קודם כל, הוא יכול להראות על גבי המפה שעל הצג איפה הוא נמצא, מה שמאפשר לו לנווט, כמו באמצעות GPS. מעבר לכך, הוא שולח את מיקומו לכוחות אחרים ומקבל את מיקומם. גורמי המודיעין מזינים לאותה מערכת גם את מיקום האויב. אמצעי איסוף שונים, כמו מזל"ט או בלון תצפית, מזרימים תמונות בזמן אמת. וכך יכול המפקד בשטח לתכנן את מערכי הלחימה".

עמיד במינוס 10 מעלות ובהטבלה במים למשך חצי שעה

חברת CTI  האמריקאית מספקת לצה"ל פתרונות בתחום מערכות המחשוב הטקטי מזה עשור, בעיקר במסגרת "דולר סיוע", הסיוע הביטחוני הכספי שמעניקה ארה"ב לישראל. עד סוף השנה, כאמור, יסופקו 500 יחידות של ה"תמנון", מערכת שהחלה כמוצר מדף של החברה ועברה שינויים על מנת להתאים לצרכים הייחודיים של צה"ל. לדברי קאוף, תהליך הפיתוח הושלם ממש בימים האחרונים. הערב (ג') נחשפה המערכת לראשונה לציבור בכנס שערכה החברה.

על המחשב תופעל "אפליקציית" ה"משואה" של הצבא, שפותחה במסגרת פרויקט צי"ד – צבא יבשה דיגיטלי. "מערכות השליטה והבקרה קיימות בצה"ל כבר שנים", מסביר קאוף, "רק שעד לא מזמן הן היו מותקנות בעיקר בכלי רכב ורק"ם (רכב קרבי משוריין). הבשורה היא שה'תמנון' מאפשר את הורדת מערכות השו"ב לרמת החייל או הפלוגה. קודם לכן, היו מתכננים את המשימה, יוצאים, נתקלים ומאלתרים. ה'תמנון' מאפשר לכוחות החי"ר לנסוע ליעד עם כלי רכב בו הוא מותקן, לפרוק, לקחת את המערכת איתם, להתחיל בתנועה רגלית, וכל העת להישאר עם אותה מודעות מבצעית שהייתה קודם, כשרואים את האויב ויודעים להמשיך במשימה".

מערכת MTS (צילום: צבא ארצות הברית)
ככה זה נראה בצבא ארה"ב. מסך מגע|צילום: צבא ארצות הברית

ה"תמנון" תוכנן לעמוד בתנאי סביבה קשים ובתרחישי לחימה, ובהם הרעדות, נפילה, מכות, טמפרטורות קיצון (מ-10 מעלות צלזיוס מתחת לאפס ועד ל-55 מעלות), לחות, אווירה מליחה, חול ואבק – ואפילו הטבלה במים עד לעומק של מטר אחד למשך של עד חצי שעה. בין השאר, ניתן גם להפוך את ה"תמנון" לערכת שליטה בכלים בלתי מאוישים. המערכת פועלת ברשתות המסווגות והמוצפנות של צה"ל, מה שמאפשר להעביר את המידע המבצעי כחלק מרשת צי"ד, בצורה מאובטחת.

על הגב המחשב והסוללה, מקדימה מסך המגע

בכדי לאפשר גמישות הפעלה לחייל שנושא אותו, יחידת התצוגה ויחידת העיבוד של התמנון מופרדות זו מזו: החייל נושא על גבו את המחשב, הסוללה ומכשירי הקשר, בעוד שמסך המגע, המשמש גם כיחידת שליטה על המחשב, מותקן על חזהו או על ירכו.

גודלו של מסך המגע 6.5 אינץ', ברזולוציה של 1024 על 768 פיקסלים. הוא מאפשר שליטה במחשב תוך שימוש באצבעות או בעט "סטיילוס". הצג כולל חמישה פקדים שניתנים לתכנות לטובת הפעלת משימות שגרתיות, וכן כפתורי עכבר. יחידת העיבוד כוללת מעבד אינטל במהירות 1.2 ג'יגה, עם 4 ג'יגה זיכרון RAM וכונן קשיח מסוג SSD בנפח של 160 ג'יגה. המערכת כולה שוקלת כ-3.52 ק"ג – קצת יותר מלפטופ ממוצע. 

חידוש המערכת בהיותה מודולרית: חייל שנכנס לרכב יכול לשלוף את מחשב ה"תמנון" מהמנשא שעל גופו ו"למתקן" אותו בקלות אל תושבת ייעודית ברכב – מה שמאפשר חיסכון ברכש של מחשב נוסף לרכב. "העלות, 12 אלף שקל, אולי נשמעת הרבה למול לפטופים, אייפדים ושאר מוצרים אזרחים", אומר קאוף, "אבל אם מסתכלים על מוצרים דומים בעולם המערכות הצבאיות, הייתה זו פריצת דרך גם מבחינת המחיר".

ל"תמנון" מספר גרסאות נוספות, וביניהן ה-MTS, ראשי תיבות של "Modular Tactical System", מערכת שנמכרה לצבא ארה"ב. הפרויקט זכה למספר פרסים במפקדת זרוע היבשה בצה"ל כפרויקט מצטיין שפיתוחו הסתיים בלוחות זמנים קצרים יחסית.

>> ההשראה למשאית הצבאית העתידנית: האייפון