זה לא ממש משנה אם חיכיתם לו בכיליון עיניים או שהיו לכם דברים יותר טובים לעשות בחיים - הצו הראשון הגיע ואתם עומדים להתחיל את תהליך ההיכרות שלכם עם צבא ההגנה לישראל. ריכזנו את כל מה שאתם צריכים לדעת על היום הזה, שלמרות כל מה שמנסים להאכיל אתכם, הולך להיות בעיקר... משעמם. נשק, ככל הנראה, עוד לא יתנו לכם, אבל אתם כן הולכים להמתין, להמתין ולהמתין, ואז להמתין עוד קצת.

בחור מסתכל על צו ראשון מופתע (צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון)
צה"ל קרוב יותר ממה שנדמה לך|צילום: עודד קרני, מדור צבא וביטחון

מה זה צו ראשון?

אזרחי המדינה חייבים בגיוס על פי חוק. בהתאם לכך, קצת לפני שימלאו לכם 17 תקבלו מצה"ל את הצו הראשון – הזמנה לסדרה קצרה של מבדקים שיערכו בלשכת הגיוס הקרובה לביתכם. אין מה להילחץ: הצבא בסך הכול רוצה לאסוף את הנתונים האישים שלכם, לוודא מה רמת הכשירות הפיזית והמנטאלית שלכם ובאופן כללי לקבל תמונה מדויקת לגבי היכולות שלכם. על סמך הנתונים האלה יקבע הצבא את האפשרויות העומדות בפניכם ובהתחשב בהעדפות שלכם ובצרכי הצבא ייקבע המקום והתפקיד בו תשרתו. לתוצאות של המבדקים שתעברו בצו הראשון יש השפעה מכרעת על העתיד הצבאי שלכם ולכן חשוב מאוד להשקיע ביום הזה כי אין הזדמנות שניה.

מהי חשיבותו של הצו הראשון?

כאמור, את רוב השעות בלשכת הגיוס תעבירו בהמתנה על כיסאות פלסטיק צבעוניים ובכל זאת, מסתבר שלא כדאי לזלזל ביום הזה. למרות שבהתחלה הצו הראשון נראה בעיקר כהזדמנות מצוינת להתחמק מיום לימודים, מבדקי הצו הראשון הם משמעותיים במיוחד לכל מלש"ב. כן, מלש"ב, זו לא קללה, אלא בסך-הכל ראשי תיבות של מיועד לשירות ביטחון (והגיע הזמן להתרגל לראשי תיבות, תפגשו הרבה כאלה בצבא; להרחבה כנסו למילון צה"ל השלם).

שני דברים חשובים ייקבעו במהלך היום הזה. הראשון יהיה הקב"א, שוב ראשי תיבות, הפעם לקבוצת האיכות אליה תשתייך. הקב"א הוא ציון תמים לכאורה שנע בין 41 (הנמוך ביותר) ו-56 (הגבוה ביותר), והוא מהווה, יחד עם הפרופיל - את המרכיב המרכזי שישפיע על השיבוץ העתידי בשירות בצה"ל.

הפרופיל יהיה הנתון השני שיקבע בצו הראשון. בדיקת הרופא, בדיקות מעבדה והצהרה על בעיות רפואיות בעבר ובהווה יביאו לקביעת ההתאמה והכשירות הרפואית והגופנית לתפקידים השונים בצבא. הטווח של הפרופיל נע בין פרופיל 21 שהוא הנמוך ביותר ופוסל את נושאו מלשרת בצה"ל (אבל תמיד אפשר לנסות ולהתנדב), לבין פרופיל 97. פרופיל 64 ומטה פוסל אפשרות לשירות בתפקידי לחימה.

שימו לב: את שני הנתונים הללו, הנקבעים בעקבות המידע שנאגר אודותיך בצו הראשון, הרבה לפני ההגעה לבקו"ם והעלייה על מדים, קשה מאוד לשנות, לכן, שוב - משתלם להשקיע ביום הזה.

מה עושים עד הצו הראשון?

במעטפה עם הצו הראעשון שתקבלו הביתה יהיו שני שאלונים רפואיים. האחד, מיועד למילוי על ידיכם, השני, מיועד למילוי על ידי רופא המשפחה. את השאלונים תידרשו למלא עד למועד שהוזמנתם אליו ולהביא ואתם איתכם. בנוסף, במידה ויש בעיה רפואית ספציפית כמו רשרוש בלב או אסטמה, רצוי להביא מסמך רפואי תומך שיתן מידע נוסף שיעזור לרופא בצו הראשון לקבוע את חומרת הבעיה ולאמוד את מידת השפעתה על התפקוד במהלך השירות הצבאי.

חשוב לעשות את זה מספיק זמן מראש לפני הצו הראשון ולא לחכות לרגע האחרון כי אי אפשר לעשות צו ראשון בלי השאלונים האלו. בהנחה שתגיעו בלי השאלונים האלו, תעשו את כל הבדיקות, חוץ מהבדיקות הרפואיות ותידרשו לחזור במועד מאוחר יותר.

מה להביא לצו הראשון?

צו ההתייצבות

מסמך מזהה (תעודת זהות, דרכון ישראלי, רישיון נהיגה או תעודת עולה)

השאלונים הרפואיים מלאים וחתומים על ידי רופא

אישורים רפואיים שונים לגבי מחלות ואשפוזים

ללקויי למידה - אבחון דידקטי, האבחון המלא, לא רק הסיכום

פרטי קופת החולים (שם הקופה, הסניף, הרופא המטפל ומספר הטלפון)

פרטים אישיים של ההורים (שמותיהם, מספרי הזהות ושנת הלידה)

דרכון זר, במידה ויש

כתובת דואר אלקטרוני

שני פריטים נוספים שאפשר להביא אבל לא חייבים הם תוצאות בדיקת שתן כללית עדכנית לשלושה חודשים טרם ההתייצבות (אם תבואו עם אחת כזו מהבית תחסכו לעצמכם דייט עם כוס שקופה) ובדיקת חדות ראייה למרכיבי המשקפיים (שגם אותה אפשר לערוך בלשכת הגיוס עצמה, אבל הדבר יאריך את השהות או אפילו יגרור זימון נוסף).

מומלץ לשמור עותק מצולם של כל מסמך שמביאים לצו הראשון כי בים הניירת הצה"לית, לא פעם אובדים מסמכים כאלו ואחרים.

מתי להגיע ללשכת הגיוס?

מוקדם. נכון, בטופס שקיבלת כתוב 12:00, אבל ככל שתקדימו תקצרו יותר את הזמן תחת הפלורוסנטים הצה"ליים. לאף אחד לא באמת חשוב מהי השעה המדויקת שננקבה בזימון שלך, ו-7:30 היא שעה מופלאה להתייצב בה. הפקידה בקבלה תזכה אתכם בפיהוק ואולי אפילו בסנדוויץ' ובקבוק מים שבשעה הזו עוד לא נגמרו.

מה עושים כשמגיעים?

עם הגעתכם ללשכת הגיוס תקבלו כרטיס מגנטי אישי שילווה אתכם לכל אורך היום. בכל שלב תעבירו את הכרטיס במחשב ותופנו באופן אוטומטי לתחנה הבאה לפי מידת העומס והתור.

תחנה ראשונה: אימות נתונים

בתחנה זו תשב מולכם מאבחנת פסיכוטכנית ויהיה עליכם למסור לה פרטים רבים על עצמכם, כמו למשל שם פרטי ושם משפחה, שמות ההורים, תאריך לידה, תאריך עלייה, מספר אחים ואחיות, השכלה ועוד. המטרה של אימות הנתונים הזה היא סיוע בקבלת ההחלטות באשר לתנאי שירות מיוחדים והקלות שמגיעות או לא מגיעות לכם.

בתחנת אימות הנתונים תעברו גם מבחן קצרצר בעברית, בו תיבדק היכולת שלך לקרוא, לכתוב ולהבין עברית. אין מה לזלזל בהליך הזה - הוא בכל זאת משפיע על ציון הקב"א אותו הזכרנו מקודם, אבל גם אין מה לשקשק ממנו; הוא אורך כדקה והוא לא יותר מדי מסובך.

מבחנים פסיכוטכנים

בכניסה למבחנים תפקידו את הסלולרי ותקבלו דף טיוטה ועט. לגבי דף הטיוטא, הוא נשאר בלשכת הגיוס ולרב אינו נבדק, עם זאת יתכן ויועבר לבחינה גרפולוגית, לכן, מומלץ לערוך טיוטא מסודרת עד כמה שניתן. השלב הזה כולל שלושה מבחנים: מבחן מילולי, בו תרכיבו מילים ותפרשו מילים ומשפטים; מבחן צורני, בו יוצגו לכם צורות הנדסיות שתצטרך לסדרן ולזהות אותן במבנה אחר, ומבחן מתמטי, בו תיבדקו היכולת שלכם לפתור בעיות חשבוניות במהירות. רוב התרגילים הם ברמה של כיתה ח' או ט' ובשלב שבו תיגשו לבחינה, הם לא מאתגרים במיוחד.

לכל אחד מהחלקים יש הקצבת זמן, מה שאומר שלא כדאי לבזבז יותר מדי זמן על מה שלא יודעים. מומלץ לנחש במידת הצורך, ללא היסוס, ובסוף הפרק, אם נשאר זמן, פשוט לחזור אחורה, לבדוק את עצמעם ולהתעמק בשאלות הבעייתיות יותר.

אם אתם עייפים, חולים או סתם מרגישים שזה לא היום שלכם, מוטב שתבקשו לעבור את המבחנים ביום אחר. אין סיבה להילחץ: נסו להגיע רגועים ולהיות במיטבכם, כולם עוברים את זה. 

את ציון הקב"א לא יגלו לכם בלשכה. פעם הוא היה סודי, אבל היום ניתן לראות אותו בקיוסק המידע באינטרנט. הקב"א מתחלק לציונים 41-43 (גיוס מיוחד או שחרור מצה"ל); 44-47 (שירות ללא תפקידים פיקודיים); 48-51 (שירות בתפקידים פיקודים זוטרים); ו-52 ומעלה (התאמה לתפקידים פיקודיים בכירים כמו קצונה, כאשר בעלי קב"א 54 ומעלה עשויים לקבל תפקידים בכירים ומיוחדים).

הריאיון האישי

מה הקטע שלכם? זה בדיוק מה שהצבא רוצה להבין באמצעות הריאיון האישי. הראיון הוא חובה לבנים (פשוט כיוון שהם מועמדים אוטומטית לשירות קרבי), וחלק מהבנות (בעיקר אלה המבקשות ללכת לקרבי או לשירות התנדבותי בן שלוש שנים) יישלחו אליו גם הן. המאבחנת הפסיכוטכנית תתשאל אתכם על הרקע האישי שלכם ועל השאיפות שלכם בצבא ובחיים. היא תנסה לקבוע את מידת המוטיבציה שלכם לשירות בצבא ויותר מהכל - היא תנסה להבין את מידת ההתאמה שלכם לשירות קרבי. 

בשלב הזה, הכי חשוב - תהיו חדים, ברורים ותדברו דוגרי. לא רוצים לשרת בקרבי, זה הזמן לספר על זה. חולמים על לילות באוהלי סיירים? דברו בעיניים נוצצות על מור"קים. יש תפקיד מסוים שאתם רוצה להתמיין אליו? זה המקום לשתף. אבל בעיקר, חייכו, היו נינוחים והכי חשוב - היו אתם.

יתכן שאחרי הראיון אצל המאבחנת הפסיכוטכנית תזומנו גם לפגישה עם הקב"ן. קיבלתם זימון לקב"ן? אין מה להיפגע, אין מה להתרגש ואין מה להתבייש. הרבה פעמים מזמנים אנשים לקב"ן כדי שהוא יגיד שהכל בסדר. כמובן שכל מה שקורה בצו הראשון הוא שלכם ואתם לא חייבים לספר עליו לאף אחד.

הבדיקות הרפואיות

בוועדה הרפואית רופא יאמוד את מצב הבריאות שלכם בדגש על היכולת התפקודית שלכם. בסופה של הפגישה, הוא יקבע את הפרופיל. במהלך הפגישה הרופא ישאל אתכם על היסטוריה רפואית וגם יבדוק אתכם פיזית: משקל, גובה, לחץ דם, חדות ראייה ועוד. בנים – כן, הוא כנראה ימשש אתכם קצת, אבל רק קצת וגם זה יעבור. גם לעניין הזה יש פיתרון. במידה ואתם נבוכים מהבדיקה של הרופא, אתם יכולים לבקש להיבדק על ידי רופא המשפחה ולהביא סיכום.

בנוסף לבדיקה הפיזית, תעברו בדיקת ראייה בסיסית על ידי אחות (קריאת כמה מספרים מהקיר, כמו בבית הספר היסודי) ובדיקה לעיוורון צבעים. במקרים מסוימים, הרופא יבקש שתעברו בדיקות נוספות שידרשו לו לקביעת הפרופיל והוא יתן לכם הפניות. עם תוצאות הבדיקות תידרשו לחזור ללשכת הגיוס במועד שבו תזומנו.

שקלול הבדיקות שתעברו, ההצהרה על הבעיות הרפואיות והשאלון הרפואי שהבאתם מהבית יביאו, למעשה, לקביעת הפרופיל. בסיום הביקור אצל הרופא כדאי לך לשאול מה הפרופיל. זה לא סוד ואין צורך להפעיל את החברה של האקסית של אחיכם הגדול, שבמקרה משרתת בלשכת הגיוס, על מנת לחשוף אותו.

לא מעט מלש"בים מתלבטים מה לספר לרופא ואיזה מידע צריך להטריד אותו. יהיו כאלו שיבואו בגישה של "כל הליכה של שני מטר גורמת לי להתקף אסטמה חמור", כדי להגיע כמה שיותר רחוק ממה שקשור לשירות קרבי; יהיו כאלו שיאחזו בגישת ה"יש לי אסטמה, אבל אני באמת לא זוכר את הפעם האחרונה שזה השפיע עלי" כדי שהאסטמה מגיל 8 לא תעמוד בינם לבין הסיירת.

ההמלצה שלנו היא להגיד את האמת ורק את האמת. חבל לסכן את הבריאות בהמשך וחבל להפסיד תפקידים משמעותיים שיכולים להתאים לכם רק בגלל התעקשות. 

רשימת ציוני הפרופיל האפשריים:

97  - בריא וכשיר לשירות קרבי ביחידות השדה.

82 – כשיר לשירות קרבי ביחידות השדה, על אף בעיה קלה שעשויה למנוע התנדבות ליחידות מובחרות יותר.

77 – פרופיל חדש הנקבע לאנשים הסובלים מנזלת, אלרגיות והזעת יתר, המתאימים לשרת בתפקידים המצריכים הכשרת רובאי 04, למשל בתפקידים מסוימים בחיל ההנדסה הקרבית ובחיל האיסוף הקרבי.

72 –ישנה בעיה רפואית המונעת שירות בחי"ר, אך לא מונעת שירות קרבי ביחידות כמו חיל השריון והתותחנים.

64 – ישנה בעיה שבגינה אי אפשר להתמיין ליחידות השדה בשום אופן (מה שקרוי ג'ובניק).

45 – ישנה בעיה הנחשבת חמורה. לפרופיל זה יתווספו, כנראה, פטורים שונים.

35 – פרופיל חדש לחולי סוכרת, כבדי שמיעה וחולי אפילפסיה, שיוכלו לשרת בתפקידים עורפיים עם הגבלות מסוימות.

30 – למתנדבים, מי שקיבל פרופיל 21, ביקש להתגייס ונמצא כשיר תחת הגדרות מותאמות אישית.

21 – למי שהינו בלתי כשיר לחלוטין לשירות צבאי מסיבות בריאותיות (גופניות או נפשיות). בעלי פרופיל זה יכולים כמובן לנסות ולהתנדב, כאמור.

שני ציוני פרופיל נוספים העשויים להיקבע בהמשך: 65, עקב בעיה או חבלה הנגרמת בעת השירות הצבאי; ו-24, "בלתי כשיר זמנית לשירות", המהווה פטור זמני וגורר מעקב אחת לכמה חודשים, עם אפשרות שחרור קבוע לאחר תקופה מסוימת (לדוגמה בעקבות ניתוח בזמן השירות או תת-משקל זמני).

לא מרוצים מהפרופיל? אפשר לערער במקום, עד ליום הגיוס או אפילו ביום הגיוס עצמו. חשוב לערער כמה שיותר מוקדם, ובכל מקרה, מומלץ לערער לפחות שלושה חודשים טרם הגיוס, שכן ערעור בבקו"ם הוא כבר עניין ארוך, מתמשך ומעיק יותר.

מה, כבר נגמר?

זהו, הביתה. עברתם את כל התחנות. אם כבר חשוך בחוץ, אז כנראה שהגעתם מאוחר, אבל לרוב, אם מתקתקים את העניינים, אפשר לצאת את שערי לשכת הגיוס כבר בשעה 13:00. החזירו את הכרטיס המגנטי ביציאה, קחו אישור לבית הספר וסע לשלום.

ומה הלאה?

בחודשים הבאים תתחילו לקבל בדואר האלקטרוני והדואר צבאי הודעות עם זימונים ליום המא"ה ולמיונים שונים, שאלוני העדפות ובסופו של דבר גם תאריך גיוס, שעוד עשוי להשתנות מספר פעמים עד שתתגייסו. זה הזמן לגבש את השאיפות הצבאיות באופן סופי, להתכונן לבגרויות וליהנות מהחיים האזרחיים כמה שיותר.

>> השלב הבא: יום הגיוס. בואו תלמדו מה מצפה לכם