בלשי משטרת באר שבע (צילום: דוברות משטרת ישראל)
חולמים להילחם בפשע? הכתבה הזאת בשבילכם. אילוסטרציה|צילום: דוברות משטרת ישראל

משטרת ישראל היא מהמעסיקים הגדולים במשק. זה אומר מצד אחד שרבים וטובים יכולים לפתח בה קריירה, ומניסיון אישי אני יכול לספר שהיא מתגמלת ומעשירה. מצד שני - תהליך הגיוס למשטרה כולל הרבה מאוד ראיונות, גיבושים ומבחנים. זה הליך שנמשך כמה שבועות, ובמקרים מסוימים גם חודשים.

יש כמה דברים שאתם צריכים לדעת לפני עליית דרמת המתח החדשה מבית קשת 12, "השוטרים", שפרקי הבכורה שלה יעלו מחר וביום שלישי (אחרי חדשות). במרכז העלילה עומד צחי הלוי, שוטר חדש שמגיע לנהריה ולא מוכן לתת לפשע להמשיך ולנהל אותה. הסיפור הוא בהשראת אירועים אמיתיים, שמציבה בפני השוטרים דילמה - האם במטרה לשמור על החוקים צריך להפר אותם? מלבד הלוי, יככבו בסדרה גם שני כהן, שירי מימון, אלי פיניש, מאור שוויצר, דני שטג ועוד.

כמובן שבמציאות, ובמיוחד בתהליכי המיון למשטרה צריך לשמור על החוקים. אז איך להתכונן? מהם תנאי הסף? ובאיזה כושר פיזי תצטרכו להיות? כל הפרטים לפניכם.

ריאיון אישי והתרשמות: לא לשקר כלל

פנייה ראשונית: אם את או אתה רוצים להתגייס למשטרה, עליכם לבחור תפקיד שבו תרצו לשרת (בתנאי שיש תקן פנוי) ולהגיש בקשה דרך אתר האינטרנט של המשטרה או לפנות ללשכת הגיוס במחוז שבו תרצו לשרת. תתבקשו להגיש קורות חיים, והמסמך ייבחן על ידי אנשי אגף משאבי אנוש. הם האחראים על הסינון הראשוני של המועמדים.

תנאי פתיחה: בטח לא יפתיע אתכם לגלות שבעלי עבר פלילי יידחו על הסף. ייבחנו ההשכלה שלכם, העבר שלכם בתחום התעבורה, תיקים בהוצאה לפועל (אם יש) והעבר הצבאי שלכם, כולל התנהגות וניסיונות גיוס קודמים.

ראיון אישי: החלק החשוב ביותר בשלב הזה של הגיוס למשטרה. ראיון ראשוני יתנהל בלשכת הגיוס, וחשוב ממנו הוא הראיון עם מפקד היחידה שאליה בקשתם להתגייס. אותי, למשל, ראיין מי שהיה בזמנו קצין הבילוש של באר שבע, וכמו שאמר לי בפנים: "אותי אי אפשר לערבב, אני יודע מה אני רוצה". בקיצור: בניגוד לכל מני מומחים תעסוקתיים, הוא יבחן אתכם על סמך שנים של ניסיון שצבר ברחוב ומול עבריינים.

אילוסטרציה (צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות)
גם אתם יכולים להיות בניידת הזו. אילוסטרציה|צילום: חטיבת דוברות המשטרה, חדשות

מפקד היחידה יבחן את הפנים שלכם, את שפת הגוף, אפילו את צורת הדיבור. בשפת רחוב, אם לא תבואו לו טוב בעין - זה לא יקרה. גם בגלל שהוא יודע שהיחידה היא כמו משפחה, וצריך להשתלב בה חברתית כדי שהעסק יעבוד. מומלץ בחום להגיע ערני ולהיות אמיתי, כי לאנשים האלה כבר יצא לזהות שקרן אחד או שניים ברחובות הערים.

שלב המבחנים: תביאו סנדוויצ'ים

יום מבחני התאמה: אחרי שעברתם בהצלחה את שלב המיון הראשון, יזמנו אתכם למבחני התאמה. הזימון יכול להגיע לאחר כמה ימים, אבל גם לאחר לא מעט שבועות. זה תלוי במבצעי הגיוס למשטרה, בתקנים פנויים וכיו"ב. כבר עכשיו אני יכול להמליץ לכם להגיע אחרי שישנתם טוב בלילה, תגיעו עם סנדוויצ'ים, בקבוק מים ואפילו תרמוס קפה. אתם הולכים לבלות שם כמה שעות טובות ואין הפסקות.

ניירות נדרשים: תתבקשו להגיע עם שלל מסמכים כמו אישורי השכלה, הצהרת בריאות ועוד - פירוט מלא תקבלו בלשכת הגיוס. כשירשמו אתכם למבחנים יבדקו את כל האישורים, ואם שכחתם משהו בבית או שסתם חסר, יגידו לכם תודה רבה ולהתראות, תחזרו בעוד הרבה זמן. אז שימו לב.

הרכב המבחנים: מול מחשב תעשו מבחן בעברית, מבחן דפ"ר ושאלון 300 שיבחן את האישיות שלכם. חשוב מאוד לקרוא את ההוראות; זה החלק היחיד שלא מוגבל בזמן, וקחו בחשבון שלא תמיד ניתן לענות על כל השאלות במסגרת הגבלת הזמן, אז אין מה להילחץ. טיפ נוסף שאני יכול לתת לכם הוא שמדובר במבחן אמריקאי, ואם לא עניתם על שאלה, לא יורידו ולא יוסיפו לכם ניקוד. מנגד, אם עניתם לא נכונה - זה מוריד לכם ניקוד. אז עדיף לא לנחש סתם.

במבחן העברית יעריכו את כישורי השפה שלכם - אוצר המילים, ולא פחות חשוב, הבנת הנקרא. במבחני הדפ"ר יבחנו אתכם בבין השאר בצורות הנדסיות ובסדרות חשבוניות. תמצאו לא מעט מבחנים לדוגמה ברחבי הרשת, ומומלץ להתכונן.

מוקד משטרה (צילום: חדשות 2)
חשוב לשמור על קור רוח ולא להילחץ|צילום: חדשות 2

שאלון 300: המבחן האחרון, ולזה כבר אין איך להתכונן. תמצאו בו גם לא מעט שאלות מביכות, והרבה מאוד שאלות שחוזרות על עצמן בווריאציות שונות. זאת לא רשלנות אלא בדיקה של האמינות שלכם ועוד כמה צדדים באישיות.

שלב הגיבוש: שחקו קבוצתי

ימי הגיבוש: אחרי שעברתם את שלב המבחנים תקבלו זימון לגיבוש למשטרה, המקביל האזרחי למרכזי הערכה. הגיבוש נמשך יומיים (לפעמים שלושה) ומחייב התמודדת עם מצבים שונים ומאתגרים, הכל תחת עינם הפקוחה של המגבשים. תחולקו למספר קבוצות, וכל קבוצה תיבחן על ידי פסיכולוג מוסמך עם רזומה של כמה שנים וקצין משטרה עם ניסיון ארוך בשטח. יצמידו לכם מספר לחולצה, וכמו בגיבושים צבאיים, הם לא יוציאו מילה מהפה. מדי פעם תראו אותם מסתכלים עליכם ורושמים משהו. הכי חשוב לשמור על קור רוח ולא להילחץ. חשוב מאוד להשקיע, לתת הכל ולהיות אמיתיים וחברותיים.

דרישות גופניות: החלק הפיזי היחיד בגיבוש הוא מבחן בר אור - ריצת 2,000 מטר, כפיפות בטן, שכיבות שמיכה ומתח. החלק של הכושר תופס מקום רציני יותר בשלב ההכשרה.


סימולציות: החלק העיקרי של הגיבוש, שם באמת נבחן תפקודם של החניכים. לדוגמה, באחד התרחישים בגיבוש שלי נדרשו שלושה חניכים להתמודד עם אב אלים שמתבצר עם בתו בחדר ומאיים להתאבד. בתרחיש אחר היה שוטר שנקלע למעצר אלים. במקרים מסוג זה החניכים מתמודדים עם לחץ וחוסר ודאות, והדגש הוא גם על התגובות שלהם וגם על התקשורת עם שותפיהם. אף אחד לא חושב שאתם שוטרים מוסמכים ולא מצפה מכם לפתרון שהיה נותן שוטר בשטח, אבל כן בודקים את ההיגיון שלכם ואת היכולת שלכם להתמודד עם מצבי לחץ.

מה שכן, לפעמים העבר שלכם יכול לפגוע בכם. בגיבוש שלי השתתף בחור רציני שהיה מסתערב במג"ב. כל סימולציה שלו הסתיימה בשליפת אקדח וירי לעבר החשודים. בואו נגיד שהוא לא עבר את הגיבוש.

משחקים: אנחנו מכירים את המשחקים המדוברים מגיבושים של היחידות המיוחדות, למשל להעביר בול עץ מעל ל"נחל זורם" בלי לגעת ברצפה, להעביר צמיגים מגזע לגזע על פי צבע (לצבע הירוק אסור לגעת באדום, לכחול אסור לגעת בירוק וכו'). בשתי מילים: תתייחסו ברצינות.

דרישות נוספות: בגיבוש לא יתנו לכם יותר מדי שעות שינה, ובלילה ידרשו מכם בין השאר להכין תכנית להגנת המחנה, כאילו הייתם קצין אבטחה מנוסה. חוץ מזה, כל חניך יחויב לבחור נושא מסוים שעליו ירצה בפני שאר, תוך שהמגבשים שואלים שאלות מעצבנות. בגיבוש שלי היה מי שבחר את נושא הנגרות, מתוך תקווה שלא יהיה מי שישאל אותו יותר מדי שאלות קשות. זה לא עבד לו.

תוצאות וסיכויים: לא הרבה יודעים, אבל הגיבוש מסתיים עם ציון - וזה ישפיע בין השאר על היכולת שלכם לצאת בעתיד לקורס קצינים. בכל שנה עוברים את הגיבוש מאות חניכים, ואני יכול לספר שהקבוצה שלי מנתה כ-30 חניכים. מתוכם התקבלו רק חמישה.

הישורת האחרונה: קצת סבלנות

ראיון קב"ט: אם הצלחתם לעבור את הגיבוש, תזומנו לריאיון אצל קב"ט שיוודא סופית שאין לכם שלדים בארון. אפילו שאתם לא מרגלים או משהו כזה. הוא ישאל אתכם הרבה מאוד שאלות אישיות ופולשניות, וכדאי שתכינו את עצמכם לכמה שעות של מתן תשובות טובות. עברתם את הקב"ט? מזל טוב, תוך זמן קצר תגויסו למשטרה.

משטרה אילוסטרציה (צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL)
עוד רגע אתם שם. אילוסטרציה|צילום: Ilia Yefimovich, GettyImages IL

תפקידים מיוחדים: הליך המיון שתואר כאן תופס לגבי תפקידי שטח בסיור, תנועה, בילוש, חקירות, יס"מ ומז"פ בתחנות. במקרה של יחידות כמו ימ"מ, חבלה, סוכנים סמויים ותפקידים מיוחדים אחרים, התהליך עובד על פי עקרונות דומים אולם שונה מעט במיקום הגאוגרפי ובמבנה השלבים. בחלק מהיחידות תתבקשו לעבור גיבוש ומבחנים ארוכים יותר: בחבלה למשל צריך לעבור ועדת קבלה של חבלנים וגם "מיון חבלה", שבאופן טבעי לא ניתן לפרט מה הוא כולל. בכל מקרה ותפקיד, העיקרון דומה: לבדוק את ההתאמה שלכם, את האישיות שלכם ואת האמינות שלכם. שיהיה בהצלחה.