צבא ארצות הברית, הצבא הרוסי ואפילו צבא סין זוכים לככב בכלי התקשורת בכל העולם בזכות כלי הנשק המתוחכמים שלהם, בזכות תקציבי ענק של מיליארדי דולרים ובזכות התמונות הפוטוגניות שלהם משדה הקרב. הם מככבים בסרטים הוליוודיים וברשתות החברתיות, ותמונה של חמקן מתדלק לרקע נוף מרהיב תביא בדרך כלל להרבה מאוד התעניינות. אבל העולם כמו העולם – הוא לא מקום הוגן, ולרוב הצבאות בעולם אין מספיק כסף - אפילו לא לגלגל של החמקן. כלי הנשק של אותם צבאות נחשבים לכמעט מוצג ארכיאולוגי, ובדרך כלל הם בכלל מושבתים. לא פעם נראה את החיילים של אותם צבאות בדרכם לקרב בטנדר עם מקלע, לפעמים בלי מדים ובעדינות, נגיד שגם כשהם כבר מצליחים להגיע לשם - הביצועים שלהם לא להיט.
צבא לאוס - העני מכולם
על פי אתר globalfirepower, נכון לשנת 2015, צבא לאוס הוא הצבא הכי עני בעולם ונמצא במקום ה-126 והאחרון בדירוג. תקציב הביטחון של לאוס עומד על 18.5 מיליון דולר בשנה – פחות ממחירו של מטוס F-15 אחד. לצה"ל לצורך ההשוואה, יש על פי פרסומים זרים כ-70 כאלה. כל חיל השריון של צבא לאוס כולל 30 טנקים מהדגם T-55, שחלקם חגגו לאחרונה 60 שנות פעילות - הרבה מאוד שנים עברו מאז שהצבא הזה ראה קרב, ואולי טוב שכך. גם בתחום הלוגיסטי, נושא קריטי לפעילותו של כל צבא, לאוס לא מככבת: לא מעט מהציוד נסחב פשוט על הגב, פשוט כי אין יותר מדי משאיות וכלי רכב מתאימים. הציוד שכן שקיים, כולל מטוסי תובלה בודדים, סובל מתחזוקה ירודה. בהתחשב בעובדה שלאוס היא בין המדינות הבודדות בעולם תחת משטר קומוניסטי, עיקר הפעילות של הצבא הוא סיוע במקרה של אסון הומניטרי מצד אחד, ומעצר ועינויים של אזרחים מהצד השני.
צבא הרפובליקה המרכז אפריקאית - רוצחים במדים
הצבא הזה נמצא במקום ה-125, גם הוא עם תקציב של 18.5 מיליון דולר בלבד בשנה. כמעט שאין להם חיל אוויר, וגם כאן מדובר בחיל שריון עלוב שכולל רק ארבעה טנקים מסוג T-55, וגם מצבם של אלה לא ידוע. הצרפתים, שמשום מה אוהבים להתערב בנעשה באפריקה, מנסים לסייע ברפורמות כאלה ואחרות, כאשר 1,200 חיילים צרפתים שפועלים ברפובליקה עושים הרבה יותר מ-10,000 חיילי הצבא הזה. הרפובליקה המרכז אפריקאית נמצאת כבר שנים במלחמת אזרחים אכזרית והצבא הלא מוסרי במיוחד שלה מואשם בגיוס ילדים, באונס נשים וברצח חסר הבחנה. גם האימונים של הצבא לא נושאים פירות: השיא נרשם בשנה שעברה, לאחר שהמורדים הצליחו להשתלט על ארמון הנשיאות בבנגי הבירה. תמונות מהאירוע מראות את הצבא נכשל בהתמודדות עם המצב באופן מוחלט. כפי שזה נראה, צבא הרפוליבקה המרכז אפריקאית מצליח לשרוד כיום רק בזכות הסיוע הצרפתי ושיתוף פעולה מצד ארגונים צבאיים הנלחמים לצידם.
צבא ניקרגואה – מנווטים בעזרת Google Maps
למקום ה-124 הגיע צבא ניקרגואה עם תקציב של 44 מיליון דולרים בשנה. לצבא הזעיר יש בסך הכל 14,000 חיילים, וחיל שריון שבבעלותו 84 טנקים - פחות מחטיבה אחת של צה"ל. מטוסי קרב בחיל האוויר כיום אין, מאז הדגמים המיושנים מסוג מיג 17 יצאו משירות. הניקרגואים אמנם ניסו להשתפר כשהזמינו מטוסי קרב מסוג מיראז' ומיג 21 החדישים יותר, אבל אלה לא סופקו להם עקב מחסור בתקציב. הצבא נמצא בעיקר באזורי הגבול, ומאז שנות ה-90 פועל גם לצד המשטרה המקומית, בין השאר נגד קרטלי הסמים. כדי להבין עם מי יש לנו עסק, נספר שכוחות מצבא ניקרגואה חצו בטעות את הגבול לקוסטה ריקה השכנה, שם הספיקו להקים מחנה קבוע. הסיבה לטעות, הייתה הסתמכות שלהם על תצלומי מפות מגוגל.
צבא מדגסקר - המתגייסים שהולכים לאיבוד
האמת, בכלל לא ידענו שיש להם צבא. צבא מדגסקר (המדינה שידועה בעיקר בזכות סדרת הסרטים) הגיע למקום ה-123 עם תקציב שנתי של 56 מיליון דולר, שחלק ניכר ממנו מגיע מתרומות. יש ברשותם רק 12 טנקים מסוג PT-76 – יותר נגמ"ש עם תותח מאשר טנק. חיל התותחנים שלהם מונה 32 תותחים, שוב, יותר מוצג למוזיאון מאשר לשדה הקרב, וחיל האוויר הקטנטן שלהם מונה כמה פריטי תובלה ישנים. למען האמת, צבא מדגסקר מוכר בזכות פיתוח שנוי במחלוקת של רכבי שטח שרתכו להם מקלעים כבדים מאחור, ובזכות החיילים שלובשים מגוון רחב של מדים – מעין שילוב ביזארי שנובע גם הוא, ממחסור בתקציב. יש להם כ-13 אלף חיילים, כאשר כל אזרח חייב לשרת 18 חודשים. אז למה המספר הנמוך ביחס לאוכלוסייה? כנראה בגלל חוסר היכולת של הצבא למנות את האזרחים ולהבין מתי הם בני 18, בגלל המחסור במחשבים.
צבא סומליה - לפחות זה הרשמי
במדינה שבה לכל שבט יש צבא משלו, היה לנו קשה להצביע על הנכון, אז הלכנו על זה שנאמן לנשיא המדינה. מדובר בצבא שהגיע למקום ה-123 עם תקציב של 58.9 מיליון דולר בשנה. יש להם 140 טנקים, 60 מהם מדגם T-34 - הטנק של הצבא האדום במלחמת העולם השנייה. גם 300 הנגמ"שים של הצבא הסומלי כבר חצו את גיל 50, אבל הצד החיובי של הצבא הסומלי הוא שיש לו חיל אוויר, המפעיל שלושה מטוסי קרב סובייטים מדגם מיג 17, שלושה מטוסים מדגם מיג 21 ועוד שלושים מטוסי J-6 מתוצרת סין. הסומליים מפעילים גם חיל ים הכולל לא פחות מ6 ספינות אזרחיות שחובר להן מקלע, בדומה לרכבי השטח בהם משתמש הצבא. פייר, הצבא הסומלי פשוט לא צריך יותר הודות לאל שבאב, ארגון טרור סומלי המסונף לאל-קאעידה הפועל בחופשיות במדינה. לחלק מהמקומות הצבא הסומלי יעדיף בכלל לא להיכנס, ולמקומות אחרים יכנס, ירצח כמה אנשים ופשוט יברח לאחר מכן.
צבא פרגוואי - המושחתים
נקפוץ למקום ה-107 והגם לא מחמיא במיוחד, בו ממוקם צבא פרגוואי שזוכה לתקציב של 145 מיליון דולר בשנה, שחלק נכבד ממנו מועבר היישר לקצינים בכירים שמגדילים את משכורתם. בצבא פרגוואי 10,700 חיילים, ובכל זאת, אין איך לשלם להם יותר מדי, ולכן הם הלכו על הסגנון הישראלי של צבא קטן עם כוח מילואים גדול המונה מעל ל100,000 חיילים. גם פה מצאנו חיל שריון מאכזב, רק תשעה טנקים - פחות מפלוגה צה"לית. גם חיל האוויר של פרגוואי נטול מטוסי קרב וכולל רק כמה מטוסי תובלה ישנים ומסוקים ישנים לא פחות. הרכש החדש ביותר של צבא פרווגאי הוא מקלע הנגב שלנו, אותו רכשו ממש השנה. הצבא מתמקד בלחימה בקרטלי סמים ובארגון מורדים בשם "צבא העם הפרגוואי", שאיך נאמר - עושה להם בית ספר. למזלם, "הדוד סם" שלח להם כמה לוחמים מיחידות העלית שלו ומטוסים ללא טייס שמסייעים לצבא בלחימה נגד הקרטלים.
>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר
צבא קמבודיה - מתאוששים מרצח עם
הצבא שהגיע למקום ה-104 זוכה לתקציב ביטחון שנתי של 192 מיליון דולר, ויש לו כ-125 אלף חיילים פעילים ועוד 200 אלף במילואים. חיל השריון של קמבודיה רציני יותר ממה שראינו עד עכשיו, וכולל 520 טנקים, אבל כמו בצבאות הדומים לו, גם כאן מדובר בטנקים ישנים מאוד. בגזרת חיל התותחנים הקמבודי ישנם 600 כלים מיושנים ובחיל האוויר בסך הכל 50 כלי טיס, רובם המכריע מטוסי תובלה ומסוקים. האומץ של הצבא הקמבודי לצאת למלחמה מדי שלוש-ארבע שנים כנגד תאילנד (מקום 37 ברשימה) די מפתיע, בהתחשב בעובדה שאפילו מדים חסרים לפעמים לחיילי הצבא הקמבודי.
צבא גואטמלה - נלחמים במפיצי הסמים ובכנופיות
נקפוץ שוב קדימה היישר למקום המאה עם צבא גואטמלה שזוכה ל-210 מיליון דולר מדי שנה – תקציב גבוה מרוב הצבאות שסקרנו עד כה. תקציב צבא גואטמלה מעורר לא מעט שאלות, שכן לצד מספרים גבוהים, אין יותר מדי בשטח: 15,500 חיילים בלבד משרתים בו, יש להם רק 20 טנקים וכ-124 נגמ"שים, רובם משנות ה-50. יתכן כי הפער נובע, כמו בצבא פרגוואי, ממשכורות גבוהות במיוחד של הקצינים הבכירים. צבא גואטמלה חובב רכישת נשק ממגוון מדינות, כולל ארה"ב וישראל, אבל אל חשש – כל מה שהועבר מצה"ל הוצא מהסד"כ בגלל התיישנות. בימים אלה הצבא הזה פועל בעיקר נגד סוחרי הסמים וכנופיות הפשע בתוך המדינה שהפכו אותה לאחד ממוקדי הפשע המסוכנים ביותר בעולם. תהיו בטוחים שגם אנשי צבא גואטמלה לא תמימים: הגיבורים המקומיים הם אנשי היחידות המיוחדות שנקראים "קיביל", אשר על ארבעה מהם נגזרו בשנת 2011 עונש מאסר של 6,000 שנים. כנראה שהם עשו משהו רע מאוד.
צבא לטביה - נגד הדוב הרוסי
לא הצלחנו להתאפק וקפצנו למקום ה-93, היישר אל צבא לטביה הקטן והעני שהאויבים שלו הם לא פחות מאשר הרוסים. למקום הזה הגיעה לטביה עם תקציב של 280 מיליון דולר בשנה, כשלרוסים לשם ההשוואה, תקציב של 60.5 מיליארד דולר. ללטבים מצד אחד יש כמה יתרונות כמו טילי נ"ט מתקדמים, מערכות לוחמה אלקטרונית וגם נשק אישי די איכותי, אך מצד שני, יש להם רק 4 טנקים ישנים ו-11,000 חיילים - אפילו לא חטיבה רוסית אחת. עתידו של הצבא הלטבי לא מעודד, שכן רבים בעולם מהמרים שפוטין סימן אותו כיעד הבא שלו. כיום מקבלים הלטבים סיוע ממדינות מערב אירופה וארה"ב, השאלה היא, האם הם יהיו שם גם כשהמשחק יתחיל. צפו ב"מיטב" הלוחמים הלטבים בפעולה:
צבא אתיופיה – הטייסים שלא מתאמנים
נסיים במקום ה-90, לשם הגיע צבא אתיופיה שזוכה לתקציב של 340 מיליון דולר בשנה. מצד אחד – מדובר ב- 182 אלף חיילים שנהנים מ-2,300 טנקים, ו24 עד 36 מטוסי קרב בחיל האוויר. אבל, שוב, בחינה של הכלים מלמדת על עתיקות של ממש, נגמ"שים שחלק ניכר מהם מושבת רוב הזמן, וכוחות חי"ר שמסתמכים על רכבי שטח עם מקלע. מטוסי חיל האוויר האתיופי אמנם חדישים יותר, אבל טייס אתיופי מתאמן פחות מ-50 שעות בשנה, מספר נמוך מאוד בהשוואה לצבאות מתקדמים. על שחיתות מקומית ומוסר נמוך אין מה לדבר, ולצד כל זה, הם צריכים גם לצאת מדי פעם למלחמה בסומליה שעושה להם צרות.