כשהאלוף אביב כוכבי היה מפקד חטיבת הצנחנים, הוא נהג להביא איתו לישיבות המפקדים חמש פחיות קולה של חברות שונות ולשאול את הנוכחים איזו מהן טובה יותר. לכאורה כולן פחיות של קולה, כלומר הכל אותו הדבר. אבל רק אחת מהן הייתה צבועה באדום, ובהתחשב בכך שמדובר בחטיבת הצנחנים, רק תשובה אחת הייתה נכונה.

הסיפור הזה הוא משל לחשיבה של כוכבי, שיושבת בדיוק על ההגדרה "מחוץ לקופסה". אותה חשיבה שהובילה לפתרון מציל חיים במבצע חומת מגן, ואולי גם מסבירה – לצד יכולת פיקוד ואומץ לב מוכחים - את הטיפוס שלו בסולם הדרגות.

השבוע החליט שר הביטחון אביגדור ליברמן לאשר את המלצת הרמטכ"ל גדי איזנקוט ולמנות את האלוף אביב כוכבי, כיום מפקד פיקוד הצפון, לתפקיד סגן הרמטכ"ל במקום אלוף יאיר גולן. בכך הפך כוכבי למתמודד על תפקיד הרמטכ"ל הבא - ויש כבר מי שאומרים שהוא המתמודד המוביל לאחר שהאלוף גולן שרף את עצמו בדרג המדיני. הצנחנים כובשים שוב את המטה הכללי של צה"ל, וכמו שזה נראה כיום, אביב כוכבי מגדוד 890 מוביל את המרוץ.

מוות במרחק שיחת טלפון  

כוכבי (52), יליד קרית ביאליק, התגייס לגדוד 890 של הצנחנים בדיוק כשצה"ל החל לשקוע בבוץ הלבנוני. "הדור של לבנון" מכונה שכבת הפיקוד שכוכבי הוא חלק ממנה. מי שהכיר אותו ידע שהוא יהיה קצין, אבל כמו שהוא עצמו העיד בעבר בשיחות עם חברים, לא היו לו תכניות לקריירה צבאית. מקסימום מ"פ ואז יציאה ללימודים. ספציפית לימודי ארכיטקטורה.

המג"ד שלו ב-890 היה משה יעלון, לימים רמטכ"ל ושר ביטחון. בריאיון עבר סיפר כוכבי: "הייתה הערכה עצומה לבוגי. אני זוכר את עצמי כחייל, עם מ"ק על הגב, ליד צידון, והוא יורד במדרגות עם פנס לראשו. פתאום הוא פונה אליי, לחייל הפשוט, ומתחקר אותי, שואל מה העניינים, מה שלומי, יורד לפרטים. הייתה הרגשה שאתה שייך למשהו מיוחד, לגדוד עם מורשת. ברמת הביצוע לא היו שום הנחות, אבל באותה נשימה היה גם יחס אישי של המפקדים". נראה שהמפגש הזה השפיע על כוכבי, שהחליט לאמץ את סגנון הפיקוד הזה כפי שהעידו חייליו מהעבר.

אלוף אביב כוכבי (צילום: AP / FLASH 90)
מקבל דרגות אלוף מהרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי|צילום: AP / FLASH 90

כוכבי סיים את קורס המ"כים והקצינים כחניך מצטיין תוך לחימה סוערת בטרור של דרום לבנון. הוא פיקד על הפלוגה המסייעת של גדוד 890 ובהמשך הפך למפקד פלוגת הנ"ט של החטיבה. "התפקיד הזה הי הנקודה הראשונה שבה התחילו להגיד עליו שהוא עוד יגיע רחוק, אפילו יהיה רמטכ"ל", אומר אחד מחייליו לשעבר. "היינו אומרים בצחוק שכוכבי הולך לישיבות בחטיבה המזרחית של לבנון או של 35 כדי לתת ריתוק למח"ט".

חלומו של כוכבי, כמו של קצינים רבים, היה לחזור ולפקד עליו. אבל בסופו של דבר הוא קיבל את הפיקוד על גדוד 101. "זה נכון שרציתי לסגור מעגל ולפקד על 890, זה טבעי ונורמלי, אבל התחושה הזו עברה לי שלוש דקות אחרי טקס קבלת הפיקוד על 101", סיפר באותם ימים.

כמג"ד 101 דאג כוכבי לתלות שתי תמונות בלשכה שלו. אחת של לוחמי גדוד 890 אחרי הצניחה במיתלה, והשנייה של קצין אס-אס שמכוון נשק לעבר אם שמחזיקה את תינוקה. המסר של כוכבי לכל מי שמגיע ללשכתו ברור: משואה לתקומה.

אחרי שסיים את תפקידו כמג"ד התמנה כוכבי למפקד הבא"ח וחינך כמה דורות של צנחנים. משם המשיך ללימודים באוניברסיטת הרווארד היוקרתית, וכשחזר ארצה  מונה לסמח"ט צנחנים. בשנת 1998 היה למפקד החטיבה המזרחית בדרום לבנון. החייל מהדור של לבנון סגר סוג של מעגל - וכמעט שילם בחייו.

ב-28 בפברואר 1999 היה עמד כוכבי לצאת לסיור עם מפקד יחידת הקישור ללבנון, תא"ל ארז גרשטיין, בשיירה של רכבי מרצדס מוסווים. לדברי קצין ששירת תחת כוכבי, "הם כבר היו מונעים וכוכבי יצא עם ציוד ועניינים. הוא הספיק להגיד 'יאללה זזים'. אחרי זה קיבל טלפון, לא יודע ממי, ואמר לנו שהיציאה נדחתה או בוטלה ושנהיה בכוננות ליציאה". לימים התברר שהמתקשר היה תא"ל גרשטיין עצמו: מפקד היק"ל אמר לו שהגיע מידע על איתור פעילות ליד מוצב ריחן והוא יצא לשם לבד. כוכבי לא עלה על הרכב של גרשטיין, שכמה שעות לאחר אותה שיחה הופעל נגדו מטען חבלה גדול.

תא"ל ארז גרשטיין ז"ל נהרג יחד עם הנהג עימאד אבו-ריש, הקשר עומר אלקבץ וכתב קול ישראל אילן רועה. כולם ידעו שגם כוכבי היה אמור להיות שם.

להעביר חטיבה דרך קירות

בשנת 2001 התמנה כוכבי למפקד חטיבת הצנחנים ונכנס ללשכה של דמויות היסטוריות כמו אריאל שרון, רפאל איתן דני מט, עוזי יאיר ואחרים. הימים ימי האינתיפאדה השנייה, ובשיח הציבורי התנהל דיון סביב הכניסה של צה"ל לערים הפלסטיניות. בשיח הזה שלטה הטענה שאם הצבא ייכנס ללוחמה בשטח בנוי מול הטרור, יהיו מאות חיילים הרוגים. ברחובות של אותן ערים חיכו מחבלים מתאבדים, מכוניות תופת ושאר מטעני חבלה לצד חוליות מחבלים וצלפים שרק חיכו להזדמנות שלהם.


כוכבי היה מאבות השיטה של התקדמות דרך הקירות. לוחמי הצנחנים צוידו בלבני חבלה ובעיקר פטישים כבדים, ובמקום לצעוד ברחובות החמים הם התקדמו דרך הבתים. השיטה הזו חלחלה לכל כוחות הצבא, ואפילו הועתקה על ידי צבאות זרים. "מאוד הערכנו אותו וסמכנו עליו. הרגשנו שאנחנו בחטיבה הכי טובה בצבא. הוא היה מקורי ויצירתי. כל סיפור הפטישים בחומת מגן ובבלאטה היה נכון לגמרי, והקרדיט שלו. הוא גם הקפיד מאוד על מוסר לחימה", סיפר לנו גל פרל פינקל, לשעבר לוחם בחטיבה וכיום עוזר מחקר ב-INSS ובעל הבלוג הביטחוני "על הכוונת".

אלוף אביב כוכבי (צילום: דובר צה
תכנן להיות מקסימום מ"פ. אביב כוכבי בטקס סיום קורס קצינים|צילום: דובר צה"ל

מוסר הלחימה של כוכבי זכה לדיון תקשורתי לאחר שניב גורדון, מרצה באוניברסיטת בן גוריון ומי שלמד בעבר עם כוכבי, פרסם בעיתון "כל העיר" האשמות בדבר פשעי מלחמה של הצנחנים בבלאטה. הוא סיים את המאמר במסר ישיר לכוכבי: "מה קרה לאותו קצין צנחנים שקול וביקורתי? איך הפכת לפושע מלחמה?". כוכבי לא נשאר חייב: בתשובה הוא פרסם מכתב פתוח משלו, בו כתב בין השאר שהאשמות של גורדון אינן נכונות, במיוחד הטענות על שימוש באזרחים כמגן אנושי, ניתוקי חשמל ומים. "תמשיך לדון עם תלמידיך בענייני מוסר בעוד שעליי ועל חייליי נגזר להכריע בסוגיות אלה מדי יום ולהוציא את הדיון התאורטי מן הכוח אל הפועל, תוך כדי השלמת משימות אליהן נשלחנו מטעמה של מדינה דמוקרטית", כתב כוכבי. "הצבתי עצמי במשולש הכרעה מורכב הבנוי משלוש צלעות מנוגדות לכאורה: הצורך לבצע את המשימה, הצורך להגן על חיי חיילי והצורך שלא לפגוע בחפים מפשע".

המנהרות והכתם

כוכבי היה מפקד אוגדת עזה בתקופת ההתנתקות וחטיפתו של גלעד שליט. הוא תכנן ללמוד בלונדון, אך נאלץ לגנוז את הרעיון לאחר שהוצא נגדו צו מעצר בגין פשעי מלחמה. כתחליף הוא יצא ללימודים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס שבארה"ב. בנובמבר 2010 הועלה לדרגת אלוף והתמנה לתפקיד ראש אמ"ן. בכך השלים סדרה של קידומים מהירים ונקיים, כולל כל התחנות הנכונות לתפקיד עתידי של מפקד הצבא.

ההישגים של אמ"ן בתקופתו מרשימים למדי. ה"גנרל-פילוסוף", כפי שכונה בכתבה ב"ניו יורק טיימס", שדרג טכנולוגית את שיטות איסוף והמחקר. בו בזמן  ביקש וקיבל תוספת משמעותית לכוח האדם, בדגש על יחידת הסייבר ההתקפי והקמה של יחידות חדשות. אמ"ן של כוכבי הוריד מידע מודיעני לשטח, לדרג הפיקודי הלוחם והזוטר, כפי שלא היה בעבר. זה בדיוק המידע שחסר בשטח בימי לבנון השנייה.

אלוף אביב כוכבי (צילום: דובר צה
"מאוד הערכנו אותו וסמכנו עליו. הרגשנו שאנחנו בחטיבה הכי טובה בצבא", על כוכבי בימיו כמח"ט צנחנים|צילום: דובר צה"ל

מנגד, בתקופתו באמ"ן החלו לדבוק לראשונה בכוכבי האשמות כאלו ואחרות. נשמעו טענות על חוסר היכולת של המודיעין לחזות את האביב הערבי ועל כך שלא סופק מידע על המוכנות של חמאס למלחמה ביולי 2014 - דברים שנדחו על ידי גורמים באמ"ן. בעיקר דבק בכוכבי נושא המנהרות. בקרוב יפרסם מבקר המדינה את הדו"ח שלו על צוק איתן, וכמו שזה נראה כרגע, עיקר הטענות הקשורות להכנה הלקויה של הצבא בנושא המנהרות יתגלגל לפתחם של כוכבי ושל רא"ל במיל' בני גנץ.

בהקשר הזה חשוב לזכור שמודיעינית, צה"ל וגם הדרג המדיני הכירו את איום המנהרות. גורם צבאי בכיר אמר לנו: "דווקא בצד הזה של המשוואה עשו עבודה יפה ונכונה. כולם ידעו על המנהרות, כולם ידעו ברזולוציה די מרשימה איפה נמצאים מרבית הפתחים של המנהרות. אז הצד של המודיעין כן דפק כמו שצריך. הכישלון של הדרג המדיני היה שלא הבינו שם מה הם רואים מול העיניים - אגב, בדיוק כמו שקרה במלחמת יום כיפור. בצבא ראו שאף אחד לא מבין, והכישלון שלהם היה בזה שהם לא הפכו שולחנות, אבל זה לא היה התפקיד של כוכבי. את זה היו צריכים לעשות כל חברי המטכ"ל".

ותיזהרו שם בבית

בשנת 2014 עזב כוכבי את אמ"ן והיה למפקד פיקוד הצפון. הוא הכין את הפיקוד לעוד מלחמה בלבנון, וחלק לא פחות גדול מסדר היום שלו נקשר לגבול הסורי. באותה תקופה הפיץ בקרב אנשי הקבע שלו איגרת שמלמדת משהו על אופיו כאדם וכמפקד: "השקיעו במשפחות שלכם", כתב להם.

המילים הללו הן חלק מהאג'נדה של כוכבי, שהוביל עבודת מטה שמטרתה לשנות את הנורמות בכל הקשור לחיי משפחה בקרב אנשי הקבע, ולהעניק לגיטימציה לזמן המוקדש למשפחות. זה כלל שינוי של ממש בסדר היום הצבאי הנוקשה: הוחלט שהדיונים של ימי ראשון ייקבעו בשעה שתאפשר להוציא את הילדים לבתי הספר וגני הילדים. הוחלט גם שקציני מטה ייקחו אפטר פעם בשבוע כדי להיות עם המשפחה, ואת הדיונים של ימי חמישי יסיימו עד השעה שש בערב. מדובר בנושא שכמעט ולא זוכה להתייחסות בקרב מפקדי הצבא הבכירים, מה שמחזיר אותנו לנקודת הפתיחה: האלוף אביב כוכבי חושב מחוץ לקופסה.