"המזרח התיכון לא יהיה יותר מקום שבו חיל הים הישראלי יכול להפגין את הבריונות שלו נגד כלי שיט אזרחיים", צוטט בכיר במשטרו של ארדואן, לאחר שטורקיה הכריזה השבוע שתשלח ספינות מלחמה ללוות את המשטים הבאים לעזה. החרפת המשבר בין ישראל לטורקיה גרמה לחשש בקהילה הבין לאומית שהמתיחות המסוכנת בין שני הצבאות הגדולים והחזקים במזרח התיכון תגרום להתלקחות צבאית לא רצויה.
תחת הנסיבות המדאיגות האלה, ניגשנו לבדוק את עוצמתו של הצבא הטורקי ולנסות להבין את גודל האיום מצד אחת המדינות החזקות ביותר במזרח התיכון.
מיליון חיילים מאומנים היטב
הצבא הטורקי מוכר היטב לאנשי מערכת הביטחון בישראל מאימונים משותפים ועסקאות נשק רבות - עד לפני שנה הייתה ישראל ספקית הנשק העיקרית של הטורקים. בשנת 2011 הודיעה טורקיה שתגדיל את התקציב הצבאי שלה ביותר מ-10 אחוז, כשעיקר הכסף יופנה לרכישה של מערכות נשק חדישות: 100 מטוסי חמקן F-35, מטוסי F-16, מסוקי קרב ועוד. הצבא הטורקי הוא השני בגודלו מבין חברות נאט"ו (אחרי צבא ארה"ב). האתר גלובל פייר פאוור העניק לו את המקום השישי בדירוג הצבאות החזקים בעולם.
הכוחות המזוינים של טורקיה כוללים מעל למיליון חיילים, מתוכם כ-37,000 חיילים בחלקה הצפוני של האי קפריסין. צבא טורקיה מחולק לחמישה פיקודים אזוריים כשפיקוד הצבא השני, שאחראי בין היתר על הגבול הסורי והעירקי נחשב לפעיל ביותר. טורקיה נחשבת לבעלת ניסיון מבצעי רב, אותו צברה בלחימה נגד הכורדים בצפון עירק ובטורקיה עצמה ובנוסף בפלישה של הצבא הטורקי לקפריסין.
חיל האוויר הטורקי: עם הפנים לעתיד
החיל הינו מהגדולים והוותיקים באזור וכמו בארה"ב חיל האוויר הטורקי הוא זרוע עצמאית בכוחות המזוינים. חיל האוויר זה מילא תפקיד חשוב בפלישת טורקיה לקפריסין, אז השתלטו על חלקה הצפוני של קפריסין ב-1974. מטוסי חיל האוויר הטורקי וחיל האוויר היווני מנהלים מדי פעם קרבות אוויר "יבשים" (ללא שימוש בירי), כחלק מהתגרויות של הצדדים זה בזה - מספר מטוסים אף התרסקו כתוצאה מאותם מרדפים אוויריים. ב-1995 וב-1999 השתתפו טייסים טורקים במבצעי נאט"ו בבוסניה והרצגובינה ובהפצצות על סרביה.
החיל הטורקי מפעיל כיום מעל ל-200 מטוסי F-16, בנוסף ל-155 מטוסי פנטום ששודרגו על ידי ישראל, מסוקי קוברה ועוד. בנוסף עושה החיל הטורקי שימוש נרחב במטוסים ללא טייס מתוצרת ישראל. טורקיה חתמה על הסכם עם ארה"ב במסגרתו ירכשו הטורקים לא פחות ממאה מטוסי חמקן, F-35 החל משנת 2015. הטייס הטורקי נחשב לאיכותי והם מרבים להתאמן עם חילות אוויר זרים. עד תחילת המשבר הנוכחי התאמנו טייסי חיל האוויר הישראלי באופן סדיר בשמי טורקיה וטייסי המדינות מודעים היטב ליכולות אחד של השני.
צבא היבשה הטורקי: לא מפסיק להילחם
השרות הצבאי בטורקיה הינו חובה לכל אזרח מגיל 20 ונמשך כ-15 חודשים (תלוי בתפקיד). מאז שנות ה-80 מצוי הצבא הטורקי בתהליך מודרניזציה, אשר במסגרתו החלה טורקיה לייצר גם מערכת נשק עצמאיות. לטורקים יש את אחד מחילות השריון הגדולים באזור עם כ-800 טנקים מתקדמים מסוג לאופרד מתוצרת גרמנית ועוד 1,000 טנקי M-60 שהושבחו על ידי ישראל. טורקיה אמורה לקלוט בשנים הקרובות עוד 1,000 טנקים אותם היא מייצרת בעצמה בשיתוף דרום קוריאה.
מלבד כוחות שריון מפעיל הצבא כוח חי"ר וצנחנים גדול שהראה יכולת לחימה גבוהה, אכזרית יש לומר, בפלישה לקפריסין. כמו כן מפעיל הצבא חיל תותחנים גדול במיוחד שכולל פלטפורמות מתקדמות כמו ה-MLRS (אותו הם מייצרים בעצמם ברישיון) ותותחים ניידים. בנוסף מנהל הצבא עימותים מול הכורדים ופולש מדי כמה שנים לצפון עירק בכדי להילחם במחתרת פעילי מפלגת הפועלים הכורדית, ה-PKK. הדיווחים בטורקיה על הקפאת עסקאות עם התעשיות הצבאיות הישראלית, אינן מפריעות לצבא טורקיה להשתמש בטכנולוגיה ישראלית כדי להילחם ב- PKK, בשטח עירק. צבא טורקיה מאבד בממוצע 100 חיילים בשנה שנהרגים בלחימה מול ארגון זה. בנוסף היו מעורבים החיילים הטורקים במבצעי האו"ם בסומליה, בוסניה, אלבניה, אפגניסטן וגם בדרום לבנון.
חיל הים הטורקי: הכי גדול בים התיכון
הגדול ביותר מבחינת כמות כלים באגן הים התיכון וכמו שאר חילות הצבא מתאמן ללא הפסקה עם צבאות זרים, כולל חיל הים הישראלי עד המשבר האחרון. החיל הטורקי מפעיל 20 ספינות טילים, 21 שולות מוקשים ולא פחות מ-14 צוללות מתקדמות מתוצרת גרמניה (הכמות הגדולה ביותר באזור). בנוסף מפעיל החיל 52 ספינות נחיתה ויש לו חטיבת נחתים משלו הכוללת 4,500 לוחמים ועוד 3 גדודי נחתים עצמאיים.
בנוסף לכלי השיט יש לחיל הים הטורקי זרוע אווירית משלו עם 23 מטוסי ומסוקי סיור ימיים. חיל הים הטורקי מתכנן לרכוש בעתיד עוד מספר צוללות מתוצרת גרמניה מתוך הבנה אסטרטגית של העוצמה שהכלי הזה מקנה לחיל.
עימות אפשרי עם ישראל?
מאז עליית השלטון המוסלמי של ארדואן נמצא הצבא הטורקי, חילוני ברובו, במשבר זהות. עד שנת 2003 היה רגיל הצבא לכך שעל פיו יקום וייפול דבר, למרות היותה של טורקיה מדינה דמוקרטית. נכון להיום, 12 אחוז מהגנרלים שלו יושבים בכלא בחשד לניסיון הפיכה (או אולי הפגנת שרירים של השלטון) - דבר שללא ספק פגע ביכולתו. למרות זאת עדיין מדובר באחד מהצבאות הגדולים והמתקדמים במזרח התיכון ולמעשה בעולם כולו, אשר זוכה לתמיכה חזקה מהאזרחים הטורקים ונחשב כמוסד שזוכה לאמון הרב ביותר.
האם יפגוש חיל הים הישראלי את עמיתו הטורקי דרך כוונות? ספק רב שנגיע למצב כזה אולם הודעתו של שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו, כי "טורקיה תנקוט בכל האמצעים שיבטיחו את ביטחונם של כלי שיט במזרח הים התיכון", משכה את מרבית תשומת הלב של התקשורת העולמית. פירוש המילים "כל האמצעים" עדיין פתוח לפרשנות.