מטוסי קרב תקפו הלילה (בין שבת לראשון) סוללת נ"מ בשטח סוריה, וזאת בתגובה לשיגור טיל נגד מטוסים משטח סוריה לעבר שטח מדינת ישראל מוקדם יותר הלילה. כך הודיע דובר צה"ל, שעדכן כי בנוסף תקפו המטוסים מטרות נוספות במרחב.

מתחקור ראשוני עולה כי הטיל ששוגר הלילה משטח סוריה לשטח ישראל התפוצץ באוויר בשמי הארץ. שרידים שלו נמצאו בעיר רהט שבנגב וכוחות נשלחו לשם כדי לטפל בשרידים ולפנות אותם. לא היו נפגעים באירוע ואין הנחיות מיוחדות לעורף.

הטיל המוכר בשמות SA-5 וגם 200-S שוגר בתגובה לתקיפות שיוחסו לצה"ל בטרטוס ובחומס שבסוריה. מדובר בטיל נ"מ מתוצרת רוסית שבמקור נועד ליירט מטוסים מפציצים אמריקאים בטווחים ארוכים מאוד. הטיל נכנס לשירות באמצע שנות השישים ומאז עבר מספק שדרוגים שבין היתר האריכו את הטווח שלו ל-400 קילומטרים.

ראש נפץ במשקל של כ-200 ק"ג אמור לוודא שישמיד את המטוס לעברו שוגר, כשאר מיוחסת לו יכולת להגיע ל-40,000 רגל ולמהירות של 4 מאך.

כדי להשיג את הנתונים האלה, הרוסים ייצרו טיל גדול מאוד וכבד בעל הנחייה משולבת רדיו וחצי אקטיבי. סוללת טילים כזו מונה בדרך כלל חמישה משגרים ומכ"ם. הגודל של המרכיבים הופך את הסוללה לכבדה ומסורבלת ומכאן קלה יחסית לגילוי והשמדה.

סוריה קיבלה טילים מסוג זה מהרוסים עוד בשנת 1983 ולפני כשש שנים את הדגם המתקדם יותר, שמגיע לטווחים רחוקים יותר ולגובה רב.

האמל''ח (צילום: Ali Shayegan/AFP, GettyImages)
חיילים איראנים ליד טיל S-200 בשנת 2009|צילום: Ali Shayegan/AFP, GettyImages

"שיטת מצליח" הסורית

במהלך כל תקיפה המיוחסת לצה"ל הסורים "יורים טילי נ"מ כמו משוגעים", כפי שהגדיר זאת בעבר בכיר בחיל האוויר בשיחה עם mako. כאשר אותם טילים לא פוגעים במטרות הם ממשיכים לטוס עד שנגמר להם הדלק והם פוגעים בקרקע.

במקרה של הטיל הנוכחי מדובר במאות קילומטרים והגיע לנגב. בשנת 2021 נפל טיל כזה באזור דימונה באירוע דומה, גם כן בתגובה לתקיפה שיוחסה ולא היו נפגעים בישראל. עוד בעבר טיל כזה נפל בשטח קפריסין לאחר ששוגר בתגובה לתקיפה שיוחסה לחיל האוויר.

במערכת הביטחון, יש לציין, זיהו כבר לפני כחמש שנים שהסורים החלו לירות את הטילים במכוון באופן כזה שמצד אחד הם יגיבו כביכול לתקיפות של חיל האוויר, תוך שהם לוקחים בחשבון אפשרות שהטיל יחטיא את המטרה אבל ימשיך לשטח ישראל. "שיטת מצליח" אם תרצו.

חריג - אבל לא פעם ראשונה

כאמור באפריל 2021 נרשם מקרה דומה בו נפלו שרידי טיל שכזה באזור דימונה, בלילה בו יוחסה תקיפה לישראל. בשנת 2017 מערך הנ"מ הסורי שיגר מספר טילים מהסוג הזה לעבר מטוסי חיל האוויר שביצעו גיחת צילום בלבנון. הטילים לא פגעו וחיל האוויר פגע בסוללה עם מספר פצצות חכמות. באותה השנה טילים מהסוג הזה שנורו לעבר מטוסי חיל האוויר שתקפו בסוריה, פספסו את המטרה וחדרו לשטח ישראל. אחד מהם יורט על ידי טיל חץ 2.

בשנת 2018 הסורים הצליחו להפיל מטוס F-16I "סופה" של חיל האוויר עם טיל SA-5. בתגובה חיל האוויר יצא למספר תקיפות בסוריה והשמיד את הסוללה שהפילה את הסופה.

באותה השנה טיל דומה ששוגר לעבר מטוסי חיל האוויר ששוב תקפו בסוריה, הפיל בטעות מטוס איליושין 76 של חיל האוויר הרוסי, מה שהביא למותם של 14 אנשי צבא רוסים.

הטיל (צילום: Dmitry Shchukin, Shutterstock)
סוללת טילי S ברוסיה, ארכיון|צילום: Dmitry Shchukin, Shutterstock