ועדת המשנה למניעת זנות וסחר בנשים קיימה אתמול (ב') דיון דחוף בנושא הצורך בגיבוש תכנית ממשלתית למאבק בזנות. הדיון התקיים לבקשתם של ח"כ רויטל סויד וח"כ יהודה גליק, לאור פרסומים שקיבלו על שידול לזנות והצעות מגונות כלפי חיילות בודדות.

סגנית יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר, סא"ל אושרת בכר, הכחישה שמדובר בתופעה. "אנחנו מזהים מקרים בודדים בלבד. בשנת 2017 טופלו ששה דיווחים על חיילים וחיילות העוסקים בזנות ומתחילת 2018 – שניים. יש כמובן אלמנט של הסתרה, חיילים לא מדווחים על עיסוק בזנות ויש צורך ברגישות גדולה מאוד של מפקדים כדי לאתר את זה".

עוד הוסיפה סא"ל בכר שבמהלך השנה האחרונה, מאז הדיון הקודם בהשתתפות היוהל"ם, פעל צה"ל רבות להגברת המודעות לתופעה ולהענקת כלים לטיפול - בדגש על פעילות מרכז מהו"ת (התמודדות ותמיכה) המעניק סיוע וליווי משפטי לחיילות ולחיילים בשירות חובה בתחומים של פגיעה על רקע מיני, אלימות במשפחה ועוד. לדבריה, "המידע אודות המרכז נמצא בכל תא שירותים בצה"ל".

כאמור, דיון דומה התקיים בפני אותה הועדה במרץ 2017. גם אז יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר תא"ל שרון ניר טענה שמדובר בכ-3-6 מקרים בשנה ולא בתופעה. "אנחנו מודעים לכך שתופעת הזנות נמצאת תחת הסתרה ובושה, ולכן הודקו גם שיתופי הפעולה עם מרכזים הפועלים בקהילה ושופרו מעגלי ההסברה בנושא".

מנגד, מנהלת מרפאת לוינסקי ד"ר יעל גור אמרה שלא מדובר רק בחיילות - אלא גם בחיילים. "בדירות דיסקרטיות יש לא מעט חיילות וגם חיילים. לא מעט מטופלות סיפרו לנו שהחלו לעסוק בזנות כשהיו בצבא. לא מדובר דווקא בחיילים וחיילות בודדים; לעיתים מדובר בחיילים ובחיילות עניים שמפרנסים את המשפחה במהלך השירות וגם לפניו".

יו"ר הועדה ח"כ עליזה לביא הזכירה שטרם נענתה הבקשה שעלתה בדיון הקודם לקבלת מידע על פעילות משרד הרווחה וצה"ל בכנסי משתחררים. לצד זאת, קראה ח"כ לביא לצה"ל לפרסם קוד אתי למניעת זנות וצריכת זנות בקרב חייליו. "בסיורים ומפגשים בהם השתתפתי, בחורים צעירים סיפרו בגילוי לב שצרכו זנות לפני הצבא ולקראת השחרור, כי זו הייתה הנורמה".

 

>> תופעה: חיילות משוחררות יורדות לאילת כדי לעבוד בזנות