תמונות שהופצו בימים האחרונים, בהם נראים המוכתרים של הכפרים הסורים בפגישות עם קציני צה"ל עוררו עניין רב. במיוחד לאור העובדה שהמפגשים נערכו בצורה גלויה, בבתיהם של המוכתרים ונכבדי הכפר. המסר היה שלא יאונה לתושבים הסורים כל רע, וששגרת חייהם תימשך במלואה. קציני צה"ל שמוצבים בסוריה גם סיפרו שדרך אותם מוכתרים הם ביצעו איסוף כלי נשק מהבתים ואף שסייעו להם לאסוף אמצעי לחימה של הצבא הסורי, שנשארו אחרי שהם ברחו.

משיחות עם גורמים בצבא עולה שישנו שיתוף פעולה טוב עם האזרחים הסורים בכפרים שבשליטת צה"ל, וניתן להעריך בסבירות די גבוהה שיש קשרים גם עם ארגוני המורדים במרחב הדרומי של סוריה. ישראל כפי הנראה גם קוצרת את הפירות מהימים שבהם טיפלה בפצועים סורים, במסגרת של מבצע "שכנות טובה" לפני יותר מעשור.

הקשרים (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

בניגוד לשנים של מלחמת האזרחים, שפרצה בסוריה בשנת 2011, אחרי הקריסה של משטר אסד לפני כשבועיים, הלוחמים של צה"ל ומערך התצפיות לא רואים או שומעים את המורדים הסורים, אפילו לא סימנים של מלחמה. "יש עשרות אלפי מורדים והאירוע המשמעותי מתרחש בחומס ובדמשק, הם נשארים עשרות קילומטרים מכאן", כפי שאמר לנו קצין בכיר במהלך סיור שעשינו בסוריה.

אותו קצין בכיר הוסיף שגם "בגולן יש מורדים, רובם מארגוני המורדים שהוקמו בשנת 2011, אז פרץ המרד הקודם. אבל גם הם, כמו כולם, עדיין מנסים להבין מה קרה ואת האירוע. לאן בדיוק זה הולך". גורמים בצה"ל אמרו ל-mako שגם ישראל דאגה להעביר מסר לארגוני המורדים, שבאזור רמת הגולן שאין כוונה להתעמת איתם ושיתרחקו מהמרחבים שבהם צה"ל פועל.

מה שצוין כאן עשוי להעיד על ערוץ תקשורת אחד או יותר בין מערכת הביטחון הישראלית לחלק מהמורדים. בצד הגלוי חלקית מדובר על מסרים של "תתרחקו". לפחות בשלב הזה, המאסה העיקרית של המורדים לא יורדים דרומה ולא מתקרבים לרמת הגולן.

סוריה. הלחימה לא עוצרת (צילום: OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images)
המיליציות הנלחמות בסוריה|צילום: OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images

ביוני 2016 צה"ל פתח במבצע שכנות טובה, שמטרתו הייתה להעניק סיוע לאזרחים סורים שנפגעו במהלך המרד, שפרץ חמש שנים קודם לכן נגד משטרו של אסד. בהמשך, ישראל אף טיפלה במורדים סורים שנפצעו בקרבות ונזקקו לטיפולים רפואיים מורכבים.

מעבר לטיפול הרפואי צה"ל גם העביר לסורים טונות של ציוד לחורף, דלק, מזון ומצרכים נוספים. בדיווחים זרים שונים אף טענו שישראל העבירה למורדים תחמושת ומידע, טענות שאין להן אישור ישראלי רשמי. המבצע הסתיים בשנת 2018 אחרי שצבא אסד בסיוע הרוסים והאיראנים וחיזבאללה, הצליחו להשתלט מחדש על השטח.

המבצע אולי הסתיים, אבל בסוריה נשארו אלפי אזרחים ואפילו מורדים שהיו בישראל וקיבלו טיפול, ראו בפעם הראשונה ישראלים וייתכן שאף פגשו גורמים ביטחוניים. זה לא שינה את האזרח הסורי, אבל ככל הנראה גרם לרבים מהם לראות את ישראל באופן שונה.

הקשרים (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

זה נכון גם למורדים שקיבלו מישראל סיוע רפואי או אחר. נראה שבשנים שחלפו מאז, מערכת הביטחון שמרה על קשרים, שכעת מניבים לה את הפירות. העובדה שאזרחים סורים שטופלו בישראל הגיעו גם ממקומות רחוקים יותר, אחרי ששמעו על מבצע שכנות טובה, יצרה סביר להניח קשרים גם במרחבים רחוקים יותר.

מבצע צה"ל, "חץ הבשן", להשמדת מערכים שלמים של הצבא הסורי, בהם מטוסי קרב, טילי קרקע-קרקע, ספינות הצי הסורי, מפקדות ומתקני מודיעין ואת סוללות הנ"מ, הוכיח שלישראל היה מודיעין איכותי על כל מה שקורה בסוריה. תמונת המודיעין היא כמו הרכבה של פאזל ענק, וניתן להעריך שחלק מהמידע הזה הגיע מתוך סוריה וזה נמשך עד עכשיו, ומסייע לכוחות צה"ל שפועלים בשטח סוריה ולחיל האוויר שעוד ממשיך לתקוף שם.

המורדים הסורים זהו שם קוד למספר קבוצות וארגונים שחלק מהם ג'יהאדיסטים רדיקלים שכבר פרסמו תיעוד שבו הם מאיימים על ישראל. לאיש אין יכולת לדעת מה יקרה מחר, והאם ג'ולאני המנהיג יצליח לייצב את המדינה, וגם לפעול באופן שבו הציג את עצמו בראיונות לכלי התקשורת. במהלך סוף השבוע נאלצו חיילים לפתוח באש לאחר שהייתה סכנה מצד מפגינים, ופצעו כמה מהם.

אבל לישראל יש כאן הזדמנות אסטרטגית שבה, גם בעזרת אותם קשרים, היא יכולה לשנות את היחסים עם סוריה. נזכיר שבהיסטוריה של ישראל הסכמי השלום עם מדינות ערב כמו ירדן, מצרים ואחרות הגיעו אחרי שנים של מצב מלחמה במקביל לקשרים ביטחוניים-מודיעיניים, שהתנהלו בחשאי במשך עשרות שנים. אם אכן יש קשרים כאלה גם עם המורדים בסוריה, על ישראל לפעול באופן מאוד זהיר ומחושב, כדי להוריד את סכנת המלחמה מצד אחד, ולהביא את זה למקום גלוי מהאחר.

במקום הזה נכנסים גם הדרוזים, שעל פי פרסומים שהיו השבוע ביקשו להסתפח לישראל כדי לחיות תחת משטר יציב, ובעיקר להתאחד עם המשפחות שלהם. לצה"ל יש קשרים טובים עם הדרוזים בסוריה ולאזור שלהם נשלחו כוחות של צה"ל, כשישראל אף הכריזה שפגיעה בדרוזים בסוריה תוביל לתגובה קשה מצד ישראל.

עד שבישראל יצליחו או אפילו ינסו, אם בכלל, למנף את הקשרים למהלך מדיני, סוריה הפכה להיות זירה מרכזית של צה"ל אחרי שנים רבות של שקט, כפי שאמר גורם צבאי בכיר שהוא ממפקדי הגזרה שם. "ברגע אחד היא הפכה לזירה עיקרית. ואנחנו כבר מארגנים את המקום שיאפשר שהייה של הכוחות בצורה טובה", אמר כשהוא מתכוון להערכות צה"ל על הקרקע הסורית. אבל כוח צבאי צריך מודיעין וזה גם מגיע בצורה "יומינטית", כלומר מקורות אנושיים, במטרה להכווין את הכוחות, לסייע להם ולהגן עליהם.