השבוע לפני 64 שנה נקבע דגל ישראל, כפי שהוא מוכר לנו כיום. ההכרזה על דגל המדינה נעשתה אחרי שהיא כבר הוקמה ובעיצומה של מלחמת העצמאות, בתקופה בה כל הארץ הייתה בחזית. ההכרזה הזו היתה למעשה הליך בירוקרטי שכרוך בהקמת מדינה, שכן הדגל כפי שהוא מוכר לנו היום, היה קונצנזוס כבר בזמן שדוד בן גוריון הכריז על הקמת המדינה.
מאז ועד היום, הדגל מלווה את מדינת ישראל בכלל ואת צה"ל בפרט, בכל אירוע מרכזי. בפרויקט מיוחד לציון 64 שנה להכרזה על דגל המדינה הבאנו לכם תמונות של הנפת הדגל במרוצת השנים האחרונים מאירועים משמעותיים שונים.
מלחמת העצמאות - קובעים טריטוריה בפעם הראשונה
הנפת דגל במקום מסוים, משמעה פעמים רבות היא קביעת טריטוריה. הנפות הדגל במהלך מלחמת העצמאות, היו האקטים הראשונים של מדינת ישראל לקביעת הטריטוריה של המדינה הצעירה.
דגל הדיו
זו אולי "תצלום הדגל" של דגל ישראל. בסוף מבצע עובדה, נכבשת עיירת הנמל הדרומית אום-רשרש, העיירה שפותחת את הצוהר לנמלי ים סוף. הלוחמים שעשו את כל הדרך עד המקום בו קיימת היום העיר אילת גילו שאת הדגל, הם השאירו בתל אביב. האקט של הנפת הדגל בנקודה הדרומית ביותר במדינה היה חשוב מספיק כדי שיאלתרו דגל מיריעת בד שנמצאה ומדיו שהיה ברשות הלוחמים.
כיבוש העיר יפו
יפו היא כידוע העיר העתיקה ביותר בהיסטוריה האנושית והנמל המרכזי במזרח התיכון במשך שנים רבות. כיבוש עיר הנמל השוקקת הממוקמת במרכז רצועת החוף של ארץ ישראל, הייתה הכרחית על מנת שניתן יהיה לקיים מסחר חופשי ועל מנת שניתן יהיה לקלוט בשעריה עולים מהעולם כולו בשנים הבאות.
את הדגל ביפו, הניפו דווקא על המגדלור שקידם את פני הבאים בשערי ארץ הקודש, זה היה ביום ה-15 במאי 1948, אחרי שחיילי ההגנה השלימו את כיבוש העיר כולה.
מבצר אנטיפטרוס במבצע דני
מבצע דני היה המבצע לכיבוש אזור השפלה על מנת שניתן יהיה לפרוץ את הדרך לירושלים הנצורה. בתמונה הבאה נראה קצין המודיעין של גדוד 32 של חטיבת אלכסנדרוני בעמדת שמירה ובה מונף דגל ישראל, באמצע שטח שעדיין לא נכבש לגמרי לטובת המדינה שבדרך.
פינוי פלוג'ה - הישג של צה"ל מול הצבא המצרי הגדול
פלוג'ה היה ישוב ערבי שישב באזור קריית גת ושלט על הדרך מאזור החוף לישובי הנגב. במהלך ימי המנדט הבריטי היו מלווים את הנוסעים דרומה שיירות בריטיות שהגנו על תושבי הישוב היהודי שהותקפו לא פעם על ידי תושבי הכפר. עם פרוץ מלחמת העצמאות, פינו התושבים הערביים את הכפר וזה הפך לאחד ממעוזי הצבא הפולש ממצרים, מה שהחריף את הניתוק של הנגב ממרכז הארץ.
בתחילה הצליחו כוחות צה"ל לכתר את פלוג'ה ולבודד את הכוחות המצריים בה, כך נוצרה מובלעת שנקראה "כיס פלוג'ה". כיס פוג'ה פונה באופן סופי ב-29 בפברואר 1949 כפי שנקבע בהסכמי רודוס. באותו היום גם פורסמה התמונה מעלה - התמונה של הנפת הדגל מעל בתי הכפר.
מלחמת ששת הימים - הר הבית בידינו
התמונה המוכרת ביותר ממלחמת ששת הימים היא התמונה של הצנחנים בכותל ממש לאחר פריצת הכוחות למתחם, אלא שכמו שמלמדת ההיסטוריה, העובדות נקבעות בשטח, כאשר מונף הדגל. אם כך, איתרנו בארכיון צה"ל את התמונה של הרגע ההיסטורי של הנפת דגל ישראל בהר הבית, סמוך לשער המוגרבי. כנראה שאז, הר הבית באמת היה בידינו.
מלחמת יום הכיפורים - משחררים את פסגת החרמון
כיבוש פסגת החרמון במלחמת יום הכיפורים הוא אחד מהסיפורים המסופרים ביותר בהיסטוריה של עם ישראל - קרב עקוב מדם שהפך לסמל של גבורה.
התמונה היא מהרגע שאחרי פסגת החרמון שוחררה וחזרה לידיים ישראליות לאחר שנכבשה על ידי כוחות סורים. הדגל פה נראה שהוא עבר קרב והחייל בתמונה, הוא נראה די עייף מההעפלה המטישה במעלה ההר.
מלחמת לבנון הראשונה - דגל ישראל מונף בנקודה שנויה במחלוקת
הבופור הוא אחד מסמלי מלחמת לבנון הראשונה והיה מושא לויכוח שסביב המלחמה הזו. הנפת הדגל מעל המבצר היתה אולי הנפת הדגל הכי שנויה במחלוקת בכל 64 השנים האחרונות בשל מחיר חיי האדם שכיבוש ההר גבה.
במקרה של הבופור, גם הסרת הדגל מראש ההר והנפתו על הכלים שפינו את החיילים מרצועת הביטחון, הייתה זו שהפכה את הרגע הזה לנקודת ציון היסטורית.
מלחמת המפרץ - תל אביב בהפסקה
מלחמת המפרץ עשתה את מה שאף אחד לא הצליח לעשות - הפסקה בתל אביב, עיר ללא הפסקה. אין ספק שמדובר פה ברגע היסטורי. בתמונה הבאה רואים את תיאטרון הבימה, שיושב בראשיתה של שדרת רוטשילד ששוקקת בכל שעה ביום, 365 יום בשנה. בתמונה מוצג התיאטרון, אחד מהמבנים המרשימים בעיר הלבנה, כשהוא עוטה כולו את הדגל הלאומי. לצד הבניין נראה אדם אחד, כנראה המעט ביותר בכל ההיסטוריה של שדרות רוטשילד.
דגל ישראל – סמל לסיוע
מדינת ישראל ידועה כבעלת ניסיון רב בטיפול באירועים מרובי נפגעים ובסיוע באתרי אסון ברחבי העולם – לעיתים במסווה של מדינה אחרת, לעתים בגלוי ובגאון ובהנפה של דגל המדינה מעל מרכז הסיוע שמקים צבא ההגנה לישראל.
התמונה הבאה נלקחה בינואר 2006 ממרכז הסיוע של צה"ל לנפגעי רעש האדמה בעוצמה 7.9 בהודו. המשלחת הישראלית כללה חמישה מטוסים עם 65 טון של ציוד סיוע, טיפלה ב-1,300 נפגעים וילדה 12 תינוקות.
מלחמת לבנון השנייה - דגל ישראל מבשר על שיר שאחרי מלחמה
מלחמת לבנון השנייה היא אחד מהצלקות המרכזיות של הדור הנוכחי. המלחמה שתפסה את צה"ל לא מוכן. אחד מסמלי המלחמה, היה דווקא זה של החיילים למודי הקרבות יוצאים משטח לבנון, כשהם מניפים את דגל ישראל בשערי הארץ.
מבצע עופרת יצוקה - הפקת לקחים ממלחמת לבנון השנייה
אחת הסברות המרכזיות כיום היא שמבצע עופרת יצוקה, היה בין השאר מופע הפקת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה. אחד הלקחים שהופקו כנראה, היא שתמונה של חיילים יוצאים משטח הלחימה עם דגל ישראל מונף, עושה טוב למורל.
סמל של בית
לפני קצת יותר משנה גלעד שליט חזר משבי חמאס. כולנו ראינו, כולנו התרגשנו. דגל ישראל היה איתנו גם שם.
התמונות באדיבות אוסף התצלומים הלאומי וארכיון צה"ל ומערכת הביטחון