אין תמונה
מצד אחד, יש דברים שלוחמי קומנדו יכולים לראות רק בקיץ

עד כמה שחם לנו עכשיו, לחיילים שיושבים על איזו דיונה בדרום או מסתובבים עם שכפ"ץ לאורך הגבול הצפוני הרבה יותר חם. מצד שני, לפני כמה חודשים אותם חיילים לא רצו להוציא את הראש מהחרמונית מרוב קור. אז מה עדיף לך כשאתה חייל? קיץ או חורף? אמנם לכל חייל מדובר בחוויה שונה (חייל בילת"ם, מן הסתם, יחכה בכיליון עיניים לקיץ), אבל בכל זאת יש כמה דברים שמשותפים כמעט לכולם. 

לוהט מדי: חסרונות של קיץ בצבא

הכי קל זה להתלונן, אז נתחיל עם החסרונות שכרוכים בשירות בצה"ל במשך הקיץ. ניגש קודם למדים – שורש הבעיה. בצה"ל, לעומת לא מעט צבאות אחרים, אין במלתחה מכנסיים קצרים ואם אתה גבר, אתה גם יכול לשכוח מסנדלים מחוץ למגורים (שלא לדבר על חצאית). על כן, כל חייל יודע היטב שכשחם בחוץ, מתחת למדים, חם שבעתיים, ביחוד כשמדובר במדי א'. במדי הב' מדובר בבד יותר אוורירי וגם יש את חור האוורור בבתי השחי, כך שזה נסבל. אבל אין דבר מבאס יותר מללבוש את הדקרון של מדי א', במיוחד אחרי שבת שנשרפים בה בים, מה שמביא אותנו לבעיה נוספת – אתם בצבא ולא בים.

ואם כבר דיברנו על חלקי גוף שצורבים בקיץ, אי אפשר להתעלם מסוגיה כאובה (תרתי משמע) שתתקוף כל חייל וחיילת בשלב כלשהו של החיים – השפשפת. אם לא הכרתם את הצריבה שבאזור החלציים במחנות קיץ או בטיולים שנתיים, בצבא תמיד יש פעם ראשונה אחרי מסע של כמה קילומטרים בטירונות.

מקלחת מרעננת: יתרונות של קיץ בצבא

לא הכל רע, לקיץ יש גם יתרונות. נתחיל עם המקלחות. בחורף, כשאתה יודע שאתה צריך ללכת למקלחת, אתה לוקח בחשבון מסכת ייסורים של קור, צמרמורות ונקישות שיניים. בקיץ, כשאתה הולך למקלחת, אתה יודע שהדרך הזו היא הדרך לגן עדן והתחושה של אחרי המקלחת היא רעננה מתמיד.

נמשיך בעניין המדים ואריזת התיק – מכל הקומפלקס המסובך שנכנס לצ'ימידן, בקיץ אפשר להשמיט מעילים, פליזים, דובונים, גטקעסים וחולצות תרמיות. התרמיל למעשה הופך להרבה יותר קליל ומרגישים את זה היטב.

טירון גולני במקלחת (צילום: אורי ברקת, עיתון
רק בקיץ המקלחת עוברת כל כך בקלות. בקיץ תרעדו מקור בדרך אלי ואחריה|צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

נמשיך בשגרה בבסיס – בקיץ בחיים לא תגיעו למצב שבו שבילי הגישה בבסיס מוצפים במים ולא תיאלצו לחשב מידי שעה מסלול מחדש. בקיץ אין סיכוי שיודיעו לכם שאתם לא יוצאים שבת כי התחיל לרדת שלג ביום חמישי בלילה או כי גשר צאלים חסום. בקיץ תוכלו ללכת יותר מיום שלם בלי לקחת איתכם נייר טואלט לכל מקום. טוב, האמת היא שכבר הגיע הזמן שבעצם התחלנו להתלונן על החורף, אז כדאי שנעבור לעונת הגשמים.

יותר מדי פריטי לבוש: חסרונות של חורף בצבא

גם כאן, הבעיה מתחילה כשצריכים ללבוש מדים. האמת היא שלפני כן, כשמתעוררים מוקדם בבוקר. אין דבר יותר קשה מלקום מהמיטה החמה, לצאת לעולם הקר וכל מה שיש ללבוש זה מדי צבא – במקרה הטוב, מדי ב', במקרה פחות טוב, מדי דקרון. כעת מתחיל המלכוד – האם ללבוש ביגוד תרמי. אם תלבשו את הביגוד התרמי, יהיה לכם מאוד נעים עכשיו, אבל אחר כך, אחרי שהשמש תעלה ותיכנסו לפעילות, יהיה לכם נעים מדי. בעיה שאף אחד לא מצא לה פתרון.  עוד בעיה שמעט מאוד אנשים מצאו לה פיתרון – צריך להעביר את הכומתה מהמדים למעיל ובחזרה. שתי כומתות לא באמת יעזרו ולא באמת ריאלי להישאר עם המעיל רק כי מתעצלים להעביר את הכומתה. כל הזין.

אין תמונה
חורף? לחייל הזה לא אכפת מכלום

עוד בנושא:

מתרעננים בפקודה: התפקידים הכי רטובים בצה"ל
חשבת שאתה משרת בחור? הבסיסים הכי נידחים בעולם
עמוק בבוץ: היחידות הצבאיות שעובדות הכי קשה בחורף

ואז מגיע השלב של סוף היום, כשצריך לפשוט את המדים וללכת להתקלח. כבר הסברנו באיזה תענוג מפוקפק מדובר?

דווקא רומנטי כאן: יתרונות של חורף בצבא

עם זאת, כאמור, יש יתרונות בולטים לימי החורף. נתחיל מזה שהסוודר הצבאי, הדובון, המעיל, הדובון, השק"ש מומיה ואפילו הסקביאס פתאום מצדיקים את עצמם ומתגלים ככאלו שיכולים להפוך לילות קרים וימים גשומים לנעימים הרבה יותר. ואכן, כשדואגים להתלבש כמו שצריך, גם הקור של החרמון, הוא לא כזה נורא. 

בסיס החרמון (צילום: אורי שיפרין, מערכת את
טוב נו, יש גם יתרונות לחורף|צילום: אורי שיפרין, מערכת את"צ

נמשיך בזה שבחורף אנחנו מזיעים הרבה פחות, מדי הדקרון שבקיץ נדמים לקרטון שעוטים על הגוף פתאום מעיקים הרבה פחות ונכון, אתם בצבא ולא בים, אבל בעצם אף אחד לא בים.

ובסופו של דבר, איזה כיף זה לחזור מאימון קפוא ולהתכרבל בשק"ש, או אפילו לשבת עם טרנינג לצד התנור בחדר, עם כוס קפה שחור, ולהעביר חוויות. לפעמים שרות צבאי יכול להיות רומנטי ממש. 

חם, אבל עובר

בכל אופן, עם פתח העונה החמה, אנחנו מציידים אתכם בעצות של ותיקים כדי שעד שתבכו על החורף, הקיץ יעבור לכם בקלות:

1. יש מגוון דרכים להימנע משפשפת. הדרך הנפוצה ביותר היא שמירה על ניקיון, החלפת תחתונים מידי יום ופיזור טלק באזור המועד לאסון. במידה והאסון כבר התרחש, אפשר להשתמש בקרם אורה (כן, זה של התינוקות) אחרי המקלחת, רק שימו לב שהוא לא עמד בשמש. יש כאלו שכדי להימנע משפשפת מוותרים על התחתונים ("הולכים קומנדו"), אבל זה מעולם לא הוכח מחקרית כיעיל יותר.

2. בקיץ אפשר לוותר על החולצה שמתחת למדי הב', זה ימצה את יכולת האוורור של החולצה הזו.

3. קבעו לכם מידי יום רגע של התרעננות עם מה שעושה לכם טוב ומקרר אתכם – שתיה של פחית משקה, שטיפת פנים, החלפת חולצה, או בילוי בשק"ם הממוזג. אם אתם משרתים בחיל האוויר, גם שחיה בבריכה תופסת.

4. תקפידו לשתות. זה לא רק ימנע מכם להתייבש, זה גם יעזור לגוף שלכם לקרר את עצמו.

5. התקלחו כל יום, כל עוד אתם יכולים. מעבר לזה שזה מרענן, זה מונע כל מיני פטריות וגירויים בעור.

6. תמרחו בקרם הגנה על בסיס יום יומי. הרבה פעמים תחושת החום נגרמת מצריבה של העור על ידי השמש.

7. דפקו אתכם בתורנות מטבח? תביאו לחבר'ה קרח מהמטבח. הם יעריצו אתכם.

8. העדיפו להתעורר בשעה מוקדמת יותר ולהרוויח את השעות הקרירות של היום בשביל אימוני כושר.

9. הקפידו על תספורת צבאית שתעזור לכם באוורור הקרקפת.

10. תנו חיוך, בסוף השבוע תוכלו להעביר את השעות החמות בים או במעיין.

 

>> אימוני כושר קרבי בקיץ: כך תעברו את זה בשלום