"בזכות המיומנות והגבורה של הכוחות שלנו, הורדנו משדה הקרב את אבו איברהים אל-האשימי אל-קוריישי, מנהיג דאעש", אמר היום (ה') נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בהצהרה לתקשורת. כפי שעשו בעבר כשחיסלו בכירי ארגון טרור, האמריקאים העדיפו לשלוח כוח קומנדו לעומק השטח, בכדי לוודא את מותו ולא לתקוף מהאוויר.

מהדיווחים העולה כי צבא ארה"ב שלח כוח מיוחד לעומק השטח הסורי בכדי לחסל את מנהיג דאעש. פעולה מהסוג הזה דורשת הכנות רבות וזמן לצורך איסוף מודיעין וסגירת מעגל מבצעי. יתכן כי הבריחה הגדולה של אסירי דאעש מהכלא של המיליציה הכורדית הייתה זרז שהביא לעיתוי הנוכחי של הפעולה.

מהדיווחים ניתן להעריך כי הכוח המיוחד הגיע לסוריה על גבי המסוקים של החטיבה האווירית המיוחדת 160 "מתגנבי הלילה". הטייסים שלה מתמחים במבצעים מהסוג הזה. הם אלה שהטיסו את צוות 6 של יחידת אריות הים במבצע לחיסול בן לאדן, כמו גם את כוח דלתא במבצע לחיסול אבו בכר אל בגדאדי.

פעילי הטרור (צילום: RAMI AL-SAYED/AFP, GettyImages)
לא המפלצת שהייתה. דאעש בסוריה|צילום: RAMI AL-SAYED/AFP, GettyImages

בארה"ב העדיפו לשלוח כוח קומנדו למבצע החיסול ולא לבצע תקיפה אווירית, כדי להעלות למקסימום את אחוז ההצלחה של המבצע. אמנם קיים סיכון גבוה יותר במבצע קומנדו יבשתי אל מול תקיפה אווירית. אולם במבצע מהסוג הזה ניתן לוודא את מותו של היעד והסיכוי שלו להתחמק מהחיסול נמוך יותר מאשר במקרה של תקיפה אווירית. בטח אם הוא נמצא ביעד מבוצר או שמוקף באזרחים.

מהתמונות שיוצאות בשעות האחרונות מסוריה, עולה שהכוח איבד את אחד המסוקים. אחרי שאותו מסוק הגיע לקרקע הכוח השמיד אותו. סביר שהמפקדים שצפו במסכים בזמן הפעולה, הרגישו תחושת דה ז'ה וו לחיסול בן לאדן וגרוע מכך, למוגדישו 1993.

האיש שניסה לשקם את הארגון

לתקיפה של כוח קומנדו קרקעי יש עוד משמעות, מדובר באמירה של האמריקאים לארגוני הטרור, "אנחנו נגיע עד אליכם איפה שלא תהיו". מבחינתם המסר הזה שווה את הסיכון הקיים לכוח התוקף.

מעט מאוד ידוע על אבו אבראהים אל-האשמי. הוא היה עצור על ידי הצבא האמריקאי ב- 2004, שם הכיר כנראה את בגדאדי, בין חברי הגרעין שהקים את הארגון ונחשב אידאולוג קיצוני. ב-31 באוקטובר 2019, פחות משבוע אחרי מותו של בגדאדי, דאעש הכריז עליו כמחליף ומנהיג המדינה האסלאמית.

אולם, בזמנו הפרסום כלל רק שם בדוי תחת הכינוי "אל-קורשי". חודש לאחר מכן זהותו נחשפה על ידי נשיא ארה"ב דאז, דונלד טראמפ. הוא ניסה לשקם את המדינה האסלאמית אחרי שהובסה על ידי הקואליציה שהובילה ארה"ב. אל-האשמי ניסה להחזיר את הארגון לגדולתו, אולם ללא הצלחה.

מנגד, הוא הוביל את הארגון לסדרה של פיגועים בסוריה ועיראק, בין השאר פיגועים נגד אזרחים סורים ותקיפה של צבא אסד ממארבים. למרות שמדובר היה בפיגועים קשים, עדיין מדובר היה בעוד ארגון טרור אזורי ולא המפלצת שדאעש הייתה לפני כחמש-שש שנים. ניתן להעריך בסבירות גבוה שכבר בימים הקרובים הארגון ימצא לו מחליף. הבעיה של אותם מחליפים, היא שאין להם את השם והמורשת של המנהיגים הגדולים שהיו ממקימי הארגון.

מסוק צבא ארה
להגעת קומנדו עד אליו יש מסר אחר מתקיפה אווירית|צילום: John Moore, GettyImages