לשירות ביחידות המחשבים והסייבר קיימים יתרונות רבים, בהם שירות משמעותי, מעניין ומספק. הצבא מתייחס לגאוני המחשבים כמו יהלומים, ולכן הוא "עוטף אותם בצמר גפן" - לרוב תפקידי הסייבר הם בשעות עבודה נוחות והשירות הוא בבסיסים איכותיים וסביבה תומכת.

יחידה 8200 שנחשבת לחוד החנית של חיל המודיעין מורכבת מאלפי חיילים וקצינים, אשר מתעסקים במגוון תחומים - שפות (ערבית, פרסית ועוד), הפקה וניתוח של מודיעין, ומחשבים וסייבר.

רוב בוגריה לא יתקשו למצוא עבודה באזרחות, אך בקרב תעשיית הייטק הישראלית, שעוסקת בחלקה הגדול בתחום הסייבר, הבוגרים המבוקשים ביותר הם אלו שעברו מיונים והכשרה בתחום זה.

תוכנית "תלפיות"

תוכנית הדגל הטכנולוגית של הצבא. אל התוכנית מתקבלים רק כ-70 בני נוער מתוך אלפי מועמדים בשנה, והיא כוללת השלמת תואר כפול באוניברסיטה העברית בשניים משלושת הנושאים - מתמטיקה, פיזיקה ומחשבים.

התוכנית ידועה בכך שהיא מאפשר לבוגריה לבחור כמעט בצורה ישירה את אופי השירות שלהם, ולכן בוגרי התוכנית משתלבים במגוון רחב של יחידות ותפקידים בצבא.

תוכנית "ארזים"

תוכנית מצוינות הכוללת השלמת תואר כפול במתמטיקה ומחשבים בשנתיים בלבד באוניברסיטת תל אביב. בוגרי התוכנית עוסקים במחקר מתמטי-טכנולוגי, ונחשבים ל"גאוני המתמטיקה" של חיל המודיעין.

מיוני גאמ"א סייבר

תהליך המיון המרכזי של חיל המודיעין לתפקידים מסווגים בתחום הסייבר ה"התקפי", כלומר למטרות איסוף מודיעין. מיונים אלה מובילים למספר קורסי הכשרה שונים, כולם בתחום המחשבים וכולם מאוד איכותיים ומבוקשים.

בסיום ההכשרה בוגרי המסלול ישתלבו ביחידה 8200 וביחידות טכנולוגיות יוקרתיות אחרות, ויזכו בשירות הכי מעניין שחובב מחשבים יכול לדמיין. דרך מיוני גאמ"א סייבר מגיעים בין היתר לתפקיד חוקר אבטחת מידע.

לאחר השחרור מהצבא, הבוגרים של קורסים אלו ישתלבו בתפקידי ליבה בתחום המחקר, פיתוח תוכנה ותפקידי סייבר שונים, עם משכורת חודשית התחלתית של 30 אלף ש"ח ומעלה.

מסלול אר"מ

תת-המסלול היוקרתי ביותר בתוך גאמ"א סייבר, הוא מסלול אר"מ. מסלול זה מיועד טובים שבטובים, בדרך כלל גאוני מחשבים וטכנולוגיה שהתחילו להתעסק בתחום בגיל מאוד צעיר ולמדו והתנסו עצמאית בתחום המחשבים והסייבר.

לבוגרי קורס אר"מ יש קהילה סגורה בה הם עוזרים אחד לשני, ומקיימים כנסים ואירועים שונים בדומה לקהילות בוגרים של אוניברסיטאות עילית בחו"ל. בעקבות המוניטין שלא נופל באיכותו מהמוניטין של בוגרי תוכנית המצוינות "תלפיות", בוגרי הקורס נחטפים עם השחרור שלהם ומרוויחים משכורות של 40-100 אלף שקל בחודש.

מיוני מקצועות המחשב וההגנה בסייבר

תהליך המיון המרכזי של חיל התקשוב למקצועות בתחום המחשבים והסייבר. מסלול איתור זה מוביל לכמה קורסי הכשרה ותפקידים שונים, כאשר הבולטים שבהם הם תוכניתן ומגן סייבר. תפקיד התוכניתן מוכר ומבוקש במיוחד מכיוון שיש לו מקבילה ברורה באזרחות - תפקיד מפתח תוכנה (מתכנת).

התפקיד אמנם נחשב לפחות סודי ויוקרתי מתפקידי הסייבר, אך במקרים רבים הבוגרים שלו דווקא משתלבים בתפקידים טובים יותר בחברות ההייטק ומרוויחים יותר.

לתפקיד מגן הסייבר גם כן יש ביקוש רב, מכיוון שתחום הגנת הסייבר הוא תחום מפותח מאוד באזרחות שם המקבילה שלו היא תפקיד חוקר/ת אבטחת מידע, או איש/אשת צוות תגובה לתקריות אבטחת מידע (incident response).

איך מומלץ להתכונן

בשנים האחרונות בני נוער רבים מבקשים להתכונן למיונים השונים כדי להגביר את הסיכויים שלהם להתקבל לתפקידים אלו. לתוכניות הנישתיות כגון "תלפיות" ו-"ארזים" פחות נהוג להתכונן, אך למיונים הרחבים יותר, גאמא סייבר ומקצועות המחשב, מלש"בים רבים מתכוננים, מכיוון שלידע בתחום המחשבים יש השפעה משמעותית על סיכויי הקבלה שלהם.

בתור בוגרי 8200 ומפקדים לשעבר בקורסי ההכשרה במסלול גאמ"א, לאחר שעשרות חברים ובני משפחה פנו אלינו עם פניות להכוונה ועזרה לקראת המיונים, החלטנו לתת מענה לציבור הכללי באמצעות ערכת הכנה שכוללת את כל חומר הלימוד הרלוונטי למיונים.

מכיוון שאין ציפייה ממלש"בים להכיר חומר לא מסווג לפני השירות הצבאי שלהם, כל החומרים בערכת ההכנה אינם מסווגים.

מגן סייבר (צילום: דובר צה''ל)
צילום: דובר צה''ל

הערכה אותה פיתחנו בשיתוף עם חברת "ניב רווח" היא מקיפה למיוני גאמ"א סייבר ולמיוני מקצועות המחשב וההגנה בסייבר. היא כוללת חומר לימודי ותרגול של 5 המקצועות הרלוונטיים ביותר למיונים ולשירות עצמו - מבוא למחשבים, תכנות, רשתות, מערכות הפעלה וסייבר.

עוד הערכה כוללת גם תרגול "מחשבון קרב". זהו אחד החלקים החשובים ביותר במיונים, אשר כולל התנסות עם שפת תכנות מומצאת ובודק את יכולות החשיבה התכנותית של המועמד, ותרגול "אנסינים" (קטעי קריאה עם שאלות) טכנולוגיים באנגלית. בנוסף, ריכזנו את הטיפים החשובים ביותר לקראת המיונים ולשלב הראיונות שאספנו במהלך שנים של ניסיון.

שנינו שירתנו ב-8200 בתפקידי סייבר והיינו מפקדים באחד הקורסים ששייכים למסלול גאמ"א סייבר. בנוסף להכשרת סייבר מעמיקה, עברנו הכשרה של פיקוד ולימוד מקצועות סייבר לפני הקורס בו פיקדנו, שם למדנו איך ללמד מחשבים וסייבר בצורה יעילה, חווייתית ואיכותית.

תפקיד מודיעיני רגיש (צילום: דובר צה
"במיונים בודקים את יכולת החשיבה"|צילום: דובר צה"ל

על הכותבים:

אבירם ריספלר - לאחר השחרור עבד כשנה וחצי בסטארטאפ בתחום הסייבר (DOME9) שנמכר ב-200 מיליון דולר לצ'ק פוינט. כיום סטודנט לכלכלה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק, ויועץ לארגונים ללא מטרת רווח.

רומן דבורקין - לאחר השחרור עבד כשנה וחצי כחוקר אבטחת מידע. כיום סטודנט למתמטיקה באוניברסיטת תל אביב, ופעיל בקהילת אבטחת המידע הישראלית.