בחודש נובמבר 2018 התגייסו לראשונה חיילות שעברו הכשרה לשרת בתפקיד לוחמות ימיות על גבי ספינות הטילים. בתחילה 2019 הנשים הראשונות סיימו את ההכשרה שלהן ולראשונה, הוצבו כלוחמות על ספינות הטילים.
כיום ברור שעוד רבות יעברו מבעד לפתח שנפרץ. אחת מהלוחמות שעשו היסטוריה היא סמלת עמית כהן, שבספטמבר האחרון אף נבחרה למצטיינת נשיא המדינה בטקס שנערך בקריה.
סמלת כהן שירתה כלוחמת על ספינת הטילים (סטי"ל) אח"י חנית, ספינה מדגם סער 5 שהיא אחת מהמתקדמות ביותר בזרוע הים. "בלי ספק הספינה הכי טובה בחיל", אמרה בחיוך. את האות היא קיבלה על הצטיינות יתרה בביצוע תפקידה, לא פחות על ההשפעה שלה בספינה. היא פורצת דרך כאחת מקבוצת בנות ראשונה שנבחרה לפיילוט שיביא לשילוב נשים כלוחמות על ספינות חיל הים.
"אני גאה בזה שכאישה, יחד עם חמש בנות נוספות, היינו הראשונות שנכנסו לשרת כלוחמות בשייטת הסטי"לים", היא אומרת בראיון ל-mako. "הפיילוט הזה הפך להיות כפרויקט ועכשיו בנות יכולות להתגייס לתפקיד הזה".
העובדה שהיא הגיעה לשרת בפקיד משמעותי וכפורצת דרך לא מפתיעה. היא בת לטייס קרב במילואים וגם האח שלה שירת כקצין על ספינות הטילים. "לאחי קצת היה קשה עם זה שאני מגיעה לשייטת. בכל זאת אחותו הקטנה והמעצבנת שתסתובב לו בין הרגליים. ויש כמובן גם את הדאגה הטבעית".
הם משפחה שכולה, סבא תא"ל אורי בר-און ז"ל והדוד סא"ל יהושוע בר-און ז"ל בעל עיטור העוז, הם שניהם קציני שריון מוכרים ומגיבורי מלחמת יום כיפור. "לא היכרתי אותם אבל הם מבוססים כדמויות במשפחה ותמיד ידעתי מי הם. במשפחה מדברים עליהם כאילו הם בחיים".
לפני הגיוס עשתה שנת שירות וחיל הים זה לא משהו שהיה במחשבות שלה. "הציעו לי להיות מ"כית וגם קורס חובלים. לא רציתי ללכת לקורס, הכרתי את זה ופחות דיבר אלי. אבל הלכתי לגיבוש בגלל האתגר וחבר טוב שגם הלך לשם אמר, בואי לגיבוש ונראה אותך עוברת".
היא הצליחה לסיים את הגיבוש אבל אמרה למגבשים שלהיות חובלת זה לא משהו שנמצא בראש שלה. אז הציעו לה להצטרף לפיילוט שיבחן אם בנות יכולות לשרת כלוחמות על סטי"ל. "לקחו בנות שסיימו את גיבוש חובלים ואז עשו לנו עוד יום מיון וריאיון אישי. נבחרנו שש בנות להשתתף בפיילוט הזה. חייבת להגיד שהתרגשתי והייתי בשוק"
.
שיבצו אותה לתפקיד בקרית שו"ב (שליטה ובקרה) בספינה. במסגרת התפקיד היא אמורה להציג לכל גורמי הספינה והפיקוד את התמונה הטקטית של שדה הקרב וזירת המשימה. "בזמן ההכשרה שמרו עלינו מאוד כדי שלא נהיה שונות מהשאר", היא מעידה. "לא אישרו פרסומים ודברים כאלה. דאגו גם שנעשה הכל כמו כולם, מבחינת משימות או ציוד שצריך לקחת".
איך זה מרגיש להיות חלק מפיילוט?
"בגלל שהיינו הראשונות לא הייתה מפקדת צוות אישה וזה ייצר לפעמים אי נעימות כשהיה צריך להגיש בקשות אינטימיות, אבל המפקדים היו מאוד קשובים. עכשיו יש מפק"צית בת אחרי שאחת מהבנות בפיילוט עברה לתפקיד".
איך קיבלו אותך?
"נכנסתי לצוות הכי חם שיש, בחיל הים מכנים את זה אחים לקורס שעם רובם אני בקשר עד היום. קיבלו את זה שאנחנו בנות וחלק מאוד התרגשו מזה. המפקדים סיפרו לנו כמה היה להם חשוב ללוות את זה. בהרגשה שלי הם הצליחו לאזן את האירוע בצורה מדהימה. שילוב נכון בין מקצועיות לבין המקום שבכל זאת יש שוני".
היו כאלו שהרימו גבה על זה שיש בנות בצוות?
"היו כאלה אבל ברגע שהכירו אותנו וראו את היכולות זה עבר. מן הסתם המיון והבחירה האישית גרמה לנו לרצון להוכיח את היכולות שלנו מעבר לרגיל. אחותי לקורס למשל היא אלופה בטריאתלון והראתה לכולם שם. הבנים שהיו אתנו בצוות, שראו מי אנחנו, סיפרו כמה אנחנו טובות וכמו כולם. תמיד יהיו שמועות ובסוף מי שמכיר מקרוב יודע מי אנחנו".
אח"י חנית נחשבת לאחת מהספינות המתקדמות ביותר של חיל הים. עשרות אנשי צוות שמפעילים מערכות מסווגות לאיסוף מודיעין, שו"ב וטילי הרפון לטווח של יותר ממאה ק"מ, לצדם טילי ברק להגנה מפני טילים לספינה גם טורפדו ומערכות נגד צוללות, בנוסף מנחת מסוקים.
אח"י חנית הייתה הספינה שבמלחמת ללבנון השנייה ספגה טיל של חיזבאללה שהביא למותם של ארבעה מאנשי הצוות. ב-2014 הייתה ספינת הפיקוד במבצע "חשיפה מלאה" לתפיסת ספינת נשק שנלכדה 1,500 ק"מ מאילת ועליה טונות של אמל"ח, כולל רקטות.
המוח של הספינה
הספינה מחולקת לארבע מחלקות. סמלת עמית כהן שייכת למחלקת גנ"ק (גילוי, ניווט וקשר) שנמצאת במי"ק (מרכז ידיעות קרב) שזה למעשה המוח של הספינה. במסגרת השירות יצאה לפעילויות מבצעיות שכולן מסווגות, אימונים רבים וגם הפלגה מיוחדת מחיפה לאילת.
"תוך כדי השרות עברתי הרבה מאוד הסמכות בין השאר הסמכת בקנ"ז (בקרת נזקים), כבאי ימי שזה דורש גם תפעול של ציוד מאוד כבד. התקדמתי בתהליך עד שהפכתי מבצעית. היו דברים מטורפים גם על הספינה מבחינה מבצעית וגם בשירות עם הצוות", הסכימה לספר.
די מהר הוחלט למנות אותה לתפקיד ראש צוות, שוב האישה הראשונה בתפקיד וגם הצעירה ביותר. בדרך כלל ממנים לתפקיד לוחם ותיק שעבר את כל ההסמכות, אך יכולות שלה על הספינה וההצטיינות הביאו אותה לתפקיד בשלב מוקדם.
"לפני שסיימתי את כל ההסמכות שלי כבר החליטו שאני אהיה ראש צוות", סיפרה בגאווה, "שאני מתאימה לתפקיד. זה דרש הרבה מאוד הסמכות, לימודים ובכלל תקופה מאוד עמוסה שאני חושבת שעמדתי בה יפה מאוד. אני חושבת שהעובדה שאישה מונתה לתפקיד ראש צוות זה בעל משמעות וחשוב".
אחרי כשנתיים היא עברה תפקיד והפכה לבקרית שו"ב של שייטת ספינות הטילים. המשמעות היא שבכל פעם שיש מבצע או אימון מיוחד היא מגיעה לספינה ייעודית כדי לבצע את תפקידה כחלק מהיכולות של הפיקוד.
בתקופה האחרונה היא הפליגה לים על מספר ספינות שהשתתפו בלא מעט אירועים ומבצעים שכולם אסורים בפרסום. "אני נמצאת במטה חיל הים וכשצריך יוצאת לים כחלק מחפ"ק (חברות פיקוד) פר מבצע".
"אסור לדבר על המבצעים, אבל הרגשתי כמה אנחנו משפיעים ברמה האסטרטגית, תורמים למדינה. זה לדעתי חלק מהגדולה כשאתה מביט אחורה ומבין כמה תרמת. את לומדת להבין כמה התפקיד שלך חשוב וכמה משפיע וגבוה הצלחת להגיע".
על טקס המצטיינים ואיך קיבלה את ההודעה סיפרה: "האמת שזה היה מצחיק, מפקד הספינה קרא לי אליו יחד עם הקצין שלי. הם קראו לי כאילו לשיחת נזיפה שכביכול עשיתי משהו רע ואז פתאום הם התחילו לצחוק והודיעו לי שנבחרתי להיות מצטיינת נשיא. זה אירוע מאוד מרגש".
"אין היום תפקיד בסטי"ל שלוחמת לא יכולה לבצע"
בחיל הים מתכוונים להכשיר עוד לוחמות שישרתו על ספנות הטילים של חיל הים. בין השאר יהיו לוחמות על ספינות הטילים מסוג סער 6 שנבנות בימים אלה בגרמניה.
על פי סא"ל אבי אבסקר, שהיה מפקד פלגת הכשרות סטי"ל בזמן שהבנות החלו את הכשרת הלוחמות. "האינטרס לשלב לוחמות הוא לא רק ביטחוני אלא לאומי, בטח בשייטת 3, אחת היחידות המבצעיות ביותר בצה"ל".
לדברי סא"ל אפקר: "לא נעשו להן שום הנחות במסלול ההכשרה ומבחינת תשתיות אין שום בעיה לשלב את הלוחמות. בעבר ניסיונות אחרים לא עלו יפה מכיוון שהעת לא התאימה לכך מבחינת הגישה. כיום הגישה השתנתה ויש הבנה שאין סיבה שמהלך כזה לא יקרה. מה שמשנה זה לא התשתית אלא הפתיחות והאווירה. אין היום תפקיד בסטי"ל שלוחמת לא יכולה לבצע".