נועם רון ומשפחתו (צילום: אלבום פרטי)
עשה מאמצים כדי להביא סוף ללחימה. סא"ל רון ומשפחתו|צילום: אלבום פרטי

כשנה לפני התאונה הקטלנית שגבתה את חייו, התראיין סא“ל (במיל‘) נועם רון ז“ל לאתר צה“ל, וסיפר על התנהלותו כטייס מסוקים במהלך מבצע ”עופרת יצוקה“, במלאת שלוש שנים למבצע ההוא.

בראיון סיפר סא“ל רון על התנהלותו של חיל האוויר במהלך המבצע, שהתאפיינה בכוח ההרתעה, פגישה אנושה בתשתית הטרור של חמאס וניסיון אמיתי להימנע ככל האפשר מפגיעה באזרחים בלתי מעורבים. הוא סיפר על עשרות תקיפות בהן נהג צה“ל להתקשר לבתים אזרחיים ולהזהיר את יושביהם לפני התקיפה.

"אנחנו נחשפים לסיכון גבוה כדי לצמצם פגיעה בחפים מפשע"

"למסוקי הקוברה בהם אנחנו טסים יש חלון בעובי של סנטימטר. ישנו חשש מפגיעה בצוות, כך שהיתרון שלנו הוא שאנחנו מגיעים בהפתעה גמורה – ותוקפים. חשוב להבין כי כשאנחנו מודיעים לבית על תקיפה, זה אומר שהם יכולים לחכות לנו ולתקוף אותנו מראש. זה חשף אותנו לסיכון מאוד גבוה, שנלקח בחשבון על מנת לצמצם את הפגיעה בחפים מפשע", הוא תיאר.

"'עופרת יצוקה' הוכיחה לנו עד כמה חמאס עושה שימוש ציני באוכלוסייה האזרחית בעת לחימה", תיאר סא“ל רון, "ראינו את המחבלים יורים עלינו מתוך בתי ספר. ראיתי, במו עיניי, כיצד משגרים קסאמים מחצרות מסגדים. שם ריכז חמאס את כוחותיו, בהנחה ברורה כי נחשוש לתקוף את האזורים הללו, כדי שלא נתפס כלא-הומאניים".

"המטרה - לשים לזה סוף"

באותו ראיון, הוסיף ותיאר סא“ל רון את שיתוף הפעולה בין כוחות האוויר ליבשה, כלקח מרכזי ממלחמת לבנון השנייה, שעמד במרכז המבצע. "היה שיתוף פעולה יוצא מן הכלל עם הכוחות הקרקעיים, שזו תולדה של הכנה שעשו לנו עוד קודם למבצע, עוד במסגרת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה. ההבנה הברורה שאנחנו נלחמים יחד, עמדה במרכזה של הפעילות. נלחמנו 'כתף אל כתף', כמובן המטאפורי של המושג", אמר.

בסיכום הראיון, סיפר לנו סא“ל רון כי החליט, בתום המבצע, לצאת לסבב הסברה עולמי כדי לתאר את פעילות צה“ל מגובה העיניים. ”הסתובבתי בפטץ' שלי, בסרבל, עם תמונות של ילדים שנפגעו במהלך שמונה שנות הירי על הדרום. הרגשתי שזו המטרה שלי בסופו של דבר, לשים לזה סוף", הוא תיאר את התנהלותו בזמן המבצע.

לאתר צה"ל