עד לפני כמה שנים, שרולי פולד היה "ילד שמנת אמריקאי", כך לדבריו, שחי בניו ג'רזי. הוא למד בתיכון בקצה השני של העולם ולא חשב שאי פעם יעשה עלייה, בטח שלא יתגייס לצה"ל כחייל בודד. בסיום התיכון, הגיע פולד לשנה בישיבה בארץ ותכנן לחזור ללימודים אקדמאים כמו כל בני גילו בארה"ב. 

כחודש לאחר שהגיע לארץ, בן דודו של אביו, ארי פולד ז"ל, נרצח בפיגוע בגוש עציון. "הפיגוע התרחש יומיים לפני יום כיפור", מספר שרולי. "זה הפך לי את המחשבות והתחלתי לחשוב מה זה עם יהודי, ציונות, אהבת הארץ. אחרי שהוא נרצח הבנתי שאני צעיר ועדיין יכול לשרת. רציתי להגיע לסיירת". 

נהרס בית המחבל, ארי פולד ז
ארי פולד ז"ל|צילום: מתוך הפייסבוק, חדשות

ואכן כך קרה. שרולי המשיך מהישיבה למכינה הקדם-צבאית בעלי, ולפני כשנתיים התגייס לצבא  בעקבות רצח בן משפחתו. לאחר תקופה בבסיס מחו"ה, אלון שובץ בחטיבת הנח"ל והגיע לסיירת החטיבתית. שם לצערו הוא פגש מקרוב את הטרור פעם נוספת, כאשר סגן-מפקד היחידה, רס"ן בר פלח ז"ל, נפל בתקרית עם מחבלים סמוך למחסום ג'למה.

"זה קרה חודשיים אחרי שהגענו לקו. העירו אותנו באמצע הלילה וסיפרו לנו מה קרה. אחרי שזה קרה היחידה שלנו נכנסה לכפר המחבל כדי לעצור את המקורבים שלו ושם גם מצאנו נשק. אחד הדברים שלקחתי מזה זו העובדה שאנחנו קמים וממשיכים, עם כל הכאב והאסון המשכנו את החלום של פלח ז"ל, לשמור על המדינה".

בשום שלב לא חשבת לוותר, לחזור למקום הבטוח בארה"ב?
"כשהפיגוע בו נרצח ארי קרה, במקום לפחד חשבתי על כמה זה לא הגיוני. הבנתי שזה לא יכול להימשך. ראיתי כמה אנשים הגיעו להלוויה. הבנתי מה זה העם הזה ומה זו המדינה הזו. לא יכול להיות שאנשים מתים סתם. זה הבית שלנו והייתי חייב לעשות משהו. שרס"ן פלח נפל, חשבתי על זה שאני רוצה להיות חזק יותר, לעשות מה שאפשר כדי שזה לא יקרה שוב, לחייל או לאזרח. בגלל זה התגייסתי".

בר פלח
רס"ן בר פלח ז"ל

איך המשפחה מקבלת את זה שאתה רחוק?
"אני האח השני שהתגייס. אחי הגדול גם עשה שירות, לפני הפיגוע. ההורים שלי ממש גאים בי ומגיעים לכל טקס. זה שאנחנו משרתים כאן אפילו גרם לכך שהמשפחה שלי חושבת לעשות עלייה. הם בודקים את הנושא".

שרולי מוסיף ש"עלייה לא הדבר הכי קל לעשות. זה לעזוב מקום שאתה מרגיש בו בנוח, מכיר הכל, כל החברים והמשפחה שם. אבל אני חושב שכל יהודי צריך לחיות בישראל בסופו של דבר. גדלתי בארה"ב ומהרגע שהגעתי לפה אני רק חושב איך גדלתי וחייתי שם כל החיים".

איך אתה מסביר את זה?
"אני מרגיש שאני חייב להיות פה ולעזור לאחרים. להגן עליהם. החיים שלהם חשובים יותר מהחיים שלי. יש לי את הכוח לעזור ואני אעשה את זה. אני יהודי וזו המדינה שלי, שלנו. אני מסתכל על אמריקה כתחנה בדרך לארץ ישראל". 

הלוחם ביחידתו (צילום: איתי דגן )
חושב שכל יהודי צריך לחיות בארץ. שרולי פולד|צילום: איתי דגן

חייל בודד שלא מרגיש כזה

בשבוע שעבר השתתף שרולי פולד יחד עם כל החיילים הבודדים ב"יום הסידורים" השנתי אותו יזמה התוכנית לחיילים בודדים של נפש ונפש וארגון FIDF בשיתוף אכ"א מופת בצה"ל והאגודה למען החייל. ביום זה עשרות משרדי ממשלה מתאחדים תחת קורת גג אחת כדי לסייע לחיילים בטיפול בכל הסידורים הבירוקרטיים: רישיון נהיגה, הנפקת ת.ז. ודרכונים, הטבות, מלגות ועוד.

"זה יום שמחכים לו הרבה זמן כדי לעשות במרוכז הרבה סידורים שלא מגיעים אליהם", סיפר שרולי. במקרה שלי להוציא רישיון נהיגה, לסדר ענייני חשמל ומים בדירה חדשה שעברתי אליה. יש לנו כחיילים בודדים לא מעט הטבות, גם המפקדים תומכים בנו ומהחוויה שלי צה"ל עושה הרבה כדי שגם אם אתה חייל בודד, לא תרגיש בודד".

"יום הסידורים ושבוע ההצדעה כולו הוא המעט שאנו יכולים לתת חזרה עבורו ולשאר החיילים הבודדים על תרומתם למדינה", אמרה נויה גוברין, מנהלת התוכנית לחיילים בודדים של ״נפש בנפש” וארגון FIDF. 

הלוחם ביחידתו
"המפקדים תומכים, לא מרגישים לבד". שרולי פולד

"הסיפור המשפחתי והאישי של שרולי הוא בין המרגשים שנתקלתי בהם במהלך העשור בו התוכנית שלנו קיימת", הוסיפה גוברין. "רק לאחרונה הוא גם לקח חלק במשלחת מיוחדת של הארגון שהגיעה ארצה, שם שיתף את סיפורו האישי ולא הייתה עין שנשארה יבשה. בזכות צעירים וצעירות כמותו, שרואים בעלייה ובשירות הצבאי ערך עליון, המדינה שלנו קמה ומתקיימת".


חיילים בודדים בצה"ל:

כיום משרתים בצה"ל 3,405 חיילים בודדים עולים, שעלו מכ-80 מדינות.

  • בכל שנה מתגייסים כ-1,300 חיילים בודדים עולים חדשים. 
  • רוב החיילים עולים מארה"ב (800 חיילים), רוסיה (479 חיילים), אוקראינה (373 חיילים) וצרפת (236 חיילים). 
  • כ-60% מהחיילים הבודדים העולים הם גברים וכ-40% הן נשים. 
  • 68% מהחיילים העולים הם בגילאי 18-21, 26% הם בגילאי 22-24 ו-6% מעל גיל 25.
  • החילות והחטיבות המובילות אליהם מתגייסים החיילים הבודדים הם חיל האוויר, חיל הים, צנחנים, גולני ושריון.

*הנתונים באדיבות ארגון "נפש בנפש" וצה"ל.


מפקדת מרכז הבודדים של צה"ל ביחידת מופת, רס"ן לי זורע, סיפרה כי "צה"ל משקיע משאבים רבים במטרה לספק לחיילים הבודדים סביבה תומכת רגשית, נפשית וכלכלית ופועל ללא הפסקה ליצירת כלים מותאמים לצרכים השוטפים, וכן לצרכים עיתיים שעולים נוכח המציאות המשתנה".

מוקדים אליהם חיילים בודדים והוריהם יכולים לפנות:
• התכנית לחיילים בודדים של נפש בנפש: זמינה לחיילים 24/7 במספר 6563*
• המוקד הטלפוני של מרכז הבודדים של צה"ל הזמין 24/7 בטלפון : 1111 שלוחה 2 (מחו"ל: 03-5691000) ומעניק שירות בשפות זרות.