אילו עובדות נכונות, ואילו שקריות לחלוטין? התשובות בסוף הכתבה.

1. אם אתה קצין קרבי שעומד להתחתן עם בחירת לבו, דע שבצה"ל דואגים להעמיד בשבילך שירות וי-איי-פי ששמור לטובים ביותר. טלפון אחד לרבנות הראשית, והאיש שיהיה לצדך כשתשבור את הכוס יהיה לא אחר מהרב הצבאי הראשי.

מרדכי לימון
מרדכי לימון עם דוד בן גוריון. הכי צעיר?

2. אולם גם קציני המטה לא נשארים מקופחים. מדרגת סרן ומעלה תוכל להתפנק במנה שנייה ב"פיתייה", עמדת האוכל של הקריה.

3. אם שתי ההטבות האחרונות עוררו בכם רצון לפצוח בקריירה צבאית, דעו לכם שלא צריך לחכות לגיל העמידה כדי לקחת חלק בפורום מטכ"ל. מרדכי לימון התמנה לאלוף בגיל 26 בלבד, והפך להיות מפקד חיל הים הרביעי והאלוף הצעיר ביותר בתולדות צה"ל.

4. הצבע הוורוד יצטרף עד שנת 2013 לארסנל הכומתות של צה"ל, וישמש את נציגות היוהל"ן (יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים) בכל יחידות צה"ל.

5. כבר שנתיים שתעשיית ה"לוף" הישראלית נמצאת במשבר קשה. מאז שצה"ל החליט להפסיק לספק את הבשר השנוי במחלוקת במנות הקרב, הופסק ייצורו, וכמות הלוף הנרכשת בישראל ירדה ביותר מחצי.

הלוף המיתולוגי. סוף עידן בצה
התעשייה נפגעה. לוף|צילום: חדשות

6. עם זאת, בגדוד השריון 77 התקשו לקבל את רוע הגזירה, ושלחו מכתב למרכז המזון של צה"ל שבו הסבירו מדוע בשבילם לוף הוא הרבה יותר מקציצת בשר מפוקפקת. “הקרב בעמק הבכא, מרכבה סימן 2 ולוף מרכיבים יחד את המורשת המפוארת של הגדוד", נכתב במכתב שריגש קצינים בכירים רבים בצה"ל, ובעקבותיו קיבל הגדוד תקציב מיוחד לרכישת הקציצה המיוחלת, במטרה להעלות את רוח הקרב של הלוחמים.

7. אם אי פעם תהיתם מהי היחידה הקטנה ביותר בצה"ל, התשובה המפתיעה היא יחידת המילואים יכ"ם – הלא היא יחידת הכפילים המטכ"לית. ביחידה משרתים רק שני חיילי מילואים, שדומים להפליא לרמטכ"ל, רא"ל בני גנץ, ומשמשים ככפילים שלו בשעת חירום.

8. יחידה מיוחדת נוספת ששימשה את צה"ל היא יחידת היונאים של חיל הקשר, כיום חיל התקשוב, שמטרתה הייתה להעביר מידע בין בסיסי צה"ל השונים. ב-1957 נסגרה היחידה, שבשיאה מנתה כ-1,000 יונים אמיצות שעפו בשמי ארצנו.

הרמטכ
בני גנץ. יש כפילים?|צילום: דו"צ

9. מסתבר שיחידת הלוחמה בטרור (לוט"ר) לא רק מאמנת את מיטב הסיירות בצה"ל, אלא מקדישה פעם בשלוש שנים שבועיים לטובת קבוצה של אנשי פעלולים בהוליווד. מדובר ביוזמה של משרד החוץ שהתחילה ב-2003, במטרה להראות צד אחר של צה"ל בעולם.

10. פקודה מטכ"לית שמספרה שמור במערכת מטעמי סודיות, מורה מה יחידה בצה"ל צריכה לעשות במקרה שהאפסנאי היחידתי נחטף. “לא תורשה כל תנועה באפסניה, אלא ברשותו ובפיקוחו של מפקד היחידה או סגנו, עד למינוי ממלא מקום לאפסנאי שנחטף".

11. כצבא העם, צה"ל רואה חשיבות רבה ביצירת קשר בלתי אמצעי עם הציבור. כחלק מהגישה דואגות יחידות בצה"ל לעודד חיילים להשתתף בתוכניות ריאליטי, ואף לתת להם חופש של יום אם הגיעו למעמד של חצי גמר ומעלה. התקנה כפופה כמובן להחלטה של המפקד הישיר, ומשתנה מבסיס לבסיס.

צל
צל"ש הרמטכ"ל. ותודה לאלפקה|צילום: אתר צה"ל

12. לפי חוק השיפוט הצבאי ניתן לגזור על חייל שבגד עונש מוות. לא בכיסא חשמל ולא בתלייה, אלא בירייה.

13. בעל חיים אחר שדווקא כן נכנס לספר ההיסטוריה של האומה הוא “דוד" האלפקה, שקיבל את צל"ש הרמטכ"ל לאחר שעזר להעביר תחמושת תחת אש במהלך מלחמת לבנון השנייה.

14. על פי פקודת מטכ"ל מ-2001, “לא ייכנס חייל למערות, כוכים, חורבות, הריסות ומבצרים עתיקים". הסיבה ברורה כמובן   להימנע מהידבקות ב"קדחת המערות", שבה נדבקים גם הטובים ביותר.

15. באותה פקודה נכתב שיש צורך באישור של נציג מקרפ"ר (חיל הרפואה) פיקודי כדי להיכנס לחורשת אורנים. הסיבה גם כאן מובנת למדי מי מכם לא חשש להידבק ב"סרפדת האורנים", שנגרמת על ידי לא אחר מתולעת הפרפר המרושעת “טוואי התהלוכה".

רנ
רנ"ג יצחק טאיטו. איפה השפם?|צילום: חגי הירשפלד, עיתון "במחנה"

16. בעוד דמות הרס"ר מהלכת אימים על חלק נכבד מחיילי צה"ל, לא תמיד יוצא לחשוב על כך שגם נגדי המשמעת צריכים לעמוד בכללים נוקשים משל עצמם. עד 1987, למשל, היו כל נגדי המשמעת בצה"ל מחויבים להלך ברחבי הבסיס כשהם עוטים שפם כחלק מהלבוש התקני. כן כן, זה כלל גם את טאיטו.

17. גם הרמטכ"ל ה-11, רא"ל רפאל (רפול) איתן ז"ל, ראה בדיגום חשיבות עליונה. בין היתר, הוא הורה לכל חיילי צה"ל להלך עם כומתה על הראש כל זמן שהם על מדי א'. נו, היו דברים מביכים יותר בשנות ה-70 המאוחרות.

18. כחלק ממסע הסברה של מפעל הפיס לעידוד שירות מילואים, הוחלט שכל אזרח שישרת 30 ימים בשנה במילואים יזכה בטופס לוטו חינם. שווה כל רגע.

רפאל איתן (צילום: Getty Images, GettyImages IL)
רפול. כומתות על הראש|צילום: Getty Images, GettyImages IL

19. על אף שהליכה לאורך הקריה מעולם לא סיפקה אווירה אירופית, דווקא מגדל “מרגנית" המפורסם הוא הדבר הכי קרוב בארץ למגדל פיזה האיטלקי גם הוא נוטה על צדו, ב-28 סנטימטרים שלמים.

20. ידוע כי קיים קונצנזוס שמדים אינם נוחים במיוחד, אך יש כאלה שדווקא הצבע הירוק הוא הבעיה העיקרית עבורם. עד היום קיבלו ארבעה חיילים בצה"ל כולם אוהדי הפועל חיפה בכדורגל אישור חריג ללבוש מדי בז' של חיל האוויר. זאת לאחר שהוכיחו שיש להם קושי נפשי ללבוש מדים ירוקים, שמזכירים להם את המדים של הקבוצה היריבה, מכבי חיפה.

21. אם כבר ספורט, נראה שהיריבות בין חטיבת הצנחנים לחטיבת גולני היוותה מאז ומתמיד את הדרבי הגדול של חטיבות החי"ר. בשנות ה-60 הגיע ככל הנראה העימות לשיא, כשחיילים בעלי שם משפחה “גולני" מחטיבת הצנחנים נאלצו לשנות את שם משפחתם כדי להתנדב לחטיבה האדומה.

פזם חייל עם נשק ואפוד מעשן סיגריה  (צילום: לירון אראל)
לפי חיל הרפואה, הפתרון המושלם לאקנה|צילום: לירון אראל

22. מחקר של חיל הרפואה מפריך את אחד המיתוסים הצבאיים המוכרים ביותר: מתברר שחיילי השריון מורידים בממוצע שלושה קילו עד סוף שירותם הצבאי.

23. עוד בענייני בריאות, בחיל הרפואה גילו דרך מפתיעה להיפטר מפצעי אקנה: 20 סיגריות ביום, ויש לכם עור חלק כמו משי. סרטן ריאות? נו, בשביל יופי צריך לשלם.

24. נכון לשנת 2012, צה"ל הוא עדיין הצבא היחיד בעולם שיש בו שירות חובה לנשים.

לוחמת קרקל (צילום: יהונתן בן דוד, מערכת את
גיוס חובה לנשים, קרבי בהתנדבות|צילום: יהונתן בן דוד, מערכת את"צ

25. במטרה לשמור על החזות העברית בשנותיה הראשונות של המדינה, עד 1956 הקפידו בצה"ל להשליך לכלא כל חייל ששמע “מוזיקה לועזית". כן, גם את אלביס.

26. חוק נוסף באותה תקופה ששמר על החזות הציונית כשרה למהדרין חייב את כל הקצינים בצה"ל לעשן רק “אסקוט", סיגריות כחול לבן.

27. ביישוב יבנאל נחשפה תגלית היסטורית חשובה, כשתושביו הגיעו למסקנה שעץ האלון במקום הוא העץ שמככב באיור המעטר את תג היחידה של גולני. מח"ט גולני, אל"ם אופק בוכריס, כבר קיבל מכתב שביקש ממנו לא להתכחש לשורשיו, ולהכיר בעץ.

אין תמונה
העץ של גולני. המקור נמצא?

28. לפי פקודת מטכ"ל 408904, בכל בסיס שבו יותר מ-300 חיילים חייב להיות לפחות מצנם (“טוסטר") אחד. 

29. מועדון החברים הכי מגניב בצה"ל הוא ללא ספק חדר האוכל בבניין החדש בקריה, שאליו רשאים להיכנס אל"מים ומעלה בלבד.

30. בשנת 1954 הוחלט שכל רמטכ"ל שפרש מתפקידו יורד מדרגת רא"ל לדרגת אלוף, כדי “למנוע מספר מוגזם של רבי-אלופים בארץ קטנה כמו ישראל". התקנה בוטלה שש שנים לאחר מכן, כשהבינו שזה לא באמת מזיז לאף אחד.

אין תמונה
רב אלוף. לא צריך יותר מדי

31. לפני שמונה שנים תבעה חברת המכוניות “סיטרואן" את צה"ל, בטענה שהשימוש בשם החברה כדי לתאר דרגות נגד, פוגע בזכויות היוצרים של המותג. בית-המשפט קבע שמדובר בסלנג ולא בתואר רשמי, ולכן דחה את התביעה.

32. קיים איסור מוחלט על שימוש בצבע צהוב לכל שלט שלא קשור למשטרה הצבאית או לשימוש טקטי במהלך פעילות מבצעית. מש"קיות חינוך, ראו הוזהרתן.

33. על פי פקודה מטכ"לית משנת 92', אם בבסיס נמצאים יותר מעשרה חתולים בכל זמן נתון, על הש"ג התורן לסלק את המיותרים.

עוקץ (צילום: אביב מסז'ניק)
כלב בעוקץ. הדוגלי היה כשל"פ|צילום: אביב מסז'ניק

34. השנה החברים ברבנות הצבאית הגדילו ראש כדי שבצה"ל כולו יחגגו “פסח כהלכתו", סידרו שם גם לכלבים של עוקץ ולאלפקות הצה"ליות אוכל כשר לפסח.

35. בסוף ההכשרה של יחידת האבטחה המטכ"לית, מקבלים הלוחמים משקפי שמש של חברת "רודי פרוג'קט", שאותם עליהם להרכיב בזמן התפקיד.

36. ציטוט מפורסם של הקמצ"ר לשעבר תא"ל (מיל') מיקי רוני, ניתן כאשר דיבר על השרוך של השוטרים הצבאיים ואמר שהוא "מת על הצבעים האלו, זה מזכיר לי צ'קלקות ועושה לי חיוך בלב".

גבעתי (צילום: רוני אביב, עיתון
גבעתי. בנות המח"ט בחרו את הצבע|צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה"

37. בעקבות טעות שהפכה למסורת בצה"ל, בחולצת ה-א' של הרמטכ"ל יש שישה כפתורים, במקום חמישה.

38. יש שיעור בקורס קצינים שנקרא “מבוא למצגות".

39. צבעה הסגול של כומתת גבעתי נבחר על ידי בנותיו של מפקד החטיבה הראשון, תא"ל (מיל') יהודה דובדבני.

40. באליפות צה"ל למפקדים בכושר, אחד מענפי הספורט היה פינג-פונג.

קצין מקבל סמס (צילום: חגי הירשפלד, במחנה)
נחלאווי? שכח מהמירס, לך על אייפון|צילום: חגי הירשפלד, במחנה

41. בסקר שנערך באחרונה על ידי ממד"ה (מחלקת מדעי ההתנהגות), גילו במקרה כי לכל הקצינים בחטיבת הנח"ל, מדרגת סרן ומעלה, יש אייפון 4S. מעניין אם סירי יודעת מה זה אבקת חשמל.

42. צנחנים שאיבדו חבר למחלקה נוהגים לשבור כנף אחת מסיכת כנפי הצניחה שלהם.

43. שמו של רובה ה"עוזי", היה אמור להיות “בוזי", על שמו של כלבו הנאמן של ממציא הכלי. רק לאחר שהתברר כי מדובר במילה גסה במספר מפתיע של שפות, שונה השם.

עוזי (צילום: עיתון
עוזי. במקור: "בוזי"|צילום: עיתון "במחנה"

44. במהלך העבודה על אחד מגיליונות "במחנה", נפסל מטעמי ביטחון מידע משפט שבו נאמר כי האוורסט הוא ההר הגבוה בעולם.

45. כשהגיע לסיור בבא"פ לכיש, התבדח הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון עם מנהל השק"ם כי הוא שונא ארטיק בטעם אננס עד כדי כך, שלדעתו צריך להוציאם מהמקררים בצה"ל. מנהל השק"ם התייחס לבדיחה ברצינות תהומית, ועד היום לא ניתן למצוא ארטיקים בטעם אננס בבא"פ, כמו גם במתקן אדם, שאליו הועבר אותו מנהל כמה שנים מאוחר יותר.

46. בארוחת סוכות לפני כעשור הוגש לחיילי בא"ח גולני לובסטר. הג'וק התת-מימי הובא לחיילים במתנה מאביו של סגן מפקד החטיבה, אך לא זכה להצלחה גדולה בארוחת החג.

דן שומרון
דן שומרון. שנא ארטיק אננס?

47. “אריה" בחיל הים הוא דווקא כינוי לאדם שלא יכול לסבול עוד את תלאות הגלים, ומקיא את נשמתו מהספינה.

48. לפי פקודת מטכ"ל 802934, קצין מדרגת סא"ל ומעלה שייתפס כותב על דלתות שירותים בבסיס, יורד לדרגת טוראי ראשון (טר"ש).

49. מחשש למזל רע, שלא נחוץ במיוחד בסביבת מלחמה, אסור להיכנס לטנק עם תחתונים אדומים.

חייל (צילום: דובר צה
בטוח שהוא לא לובש תחתונים אדומים|צילום: דובר צה"ל, מערכת את"צ

50. לפי קחצ"ר לשעבר, פרח החבצלת נבחר לסמלו של אגף המודיעין כי “הם קוטפים פרחים בזמן שחיילים אמיתיים נמצאים בשטח ומגינים על המדינה הזו".

51. בצה"ל קיים פטור ממאמץ "לפי תחושה". הפטור קובע כי ברגע שאתם מרגישים שזה כבר יותר מדי בשבילכם – אתם פטורים.

52. לקראת הפצת הסרט "מולאן" של דיסני, הגיעו יוצרי הסרט לחטיבת הנח"ל ובחנו את יכולת ההשתלבות של אישה בין חיילים גברים.

אין תמונה
חיל המודיעין. קוטפים פרחים?

53. בשל התנגדותם של החיילים, בחדר האוכל בבא"ח נח"ל מוגש חלב לצד בשר, אך החיילים מתבקשים לאכול בכלים נפרדים, לטובת ניקוי קל יותר.

54. צה"ל הקים קבוצת תמיכה למען קצינים בעלי עודף משקל. הם מתאמנים ושומרים על תפריט בריא כדי לרזות ביחד.

55. עד שנות ה-80 הציגו אמצעי ראיית לילה תמונה בצבע אדום במקום ירוק. התעשייה הצבאית החליפה את הצבע אחרי שחיילים התלוננו על כאבי ראש בשימוש ממושך.

אמצעי לראיית לילה (צילום: U.S. Navy, GettyImages IL)
אמר"ל. תגידו תודה שזה בירוק|צילום: U.S. Navy, GettyImages IL

56. בשנת 95' ערך פורום מטכ"ל תחרות “הקצין החתיך ביותר" בחג הפורים. לאחר שהעניין נחשף בתקשורת, פרסם הרמטכ"ל התנצלות רשמית, וזהותו של המנצח לא נחשפה מעולם.

57. עד שנת 72' כל קציני המטה בדרגת סג"ם בצה"ל ענדו שרוך צהוב, שבעקבותיו נטבע המושג השגור "צהוב", על שלל הטיותיו, ושרד עד היום.

58. "קסטרו" היא המלבישה הרשמית של פמליית הרמטכ"ל. כדי לשמור על ייחוד, אזרחים לא יכולים לרכוש את הז'קט השחור או את החולצה הכחולה שמאפיינות את מאבטחי המטכ"ל.

שוטרת צבאית במבצע מלביש (צילום: נועה אליהו, עיתון
מ"צ. לא חייבים כובע?|צילום: נועה אליהו, עיתון "במחנה"

59. כיוון שקיבל בטעות חוגר שתוקפו שלוש שנים ושישה חודשים, נאלץ סמ"ר (מיל') מיכאל גרבר להישאר בצבא עוד חצי שנה בניגוד לרצונו.

60. בניגוד לאמונה הרווחת, שוטר צבאי יכול לרשום דוחות גם בלי כובע, מגן כתף ואפילו פנקס. פשוט אל תעצבנו אותם בלי קשר ללבוש שלהם.

61. הייעוד הראשוני של כלבי עוקץ היה הרבה פחות סימפתי מהיום. במקום להוות קו הגנה ראשון ללוחמים, הולבשו על הכלבים חומרי נפץ, והם נשלחו "לטהר" מחילות מאויבים.

חייל גולני (צילום: אורי ברקת, עיתון
תורנות מטבח. ואם אני קווקזי?|צילום: אורי ברקת, עיתון "במחנה"

62. לחיילים קווקזים יש פטור רשמי משטיפת כלים, כיוון שלפי המסורת, הדבר פוגע בכבודם כגברים.

63. לפי ראש ענף דיגום ומשמעת בחיל המשטרה הצבאית, האיסור על סגירת הכפתור העליון בחולצה הוא על מנת "שהחייל לא ירגיש תחושת חנק ואי נוחות במהלך שירותו".

64. מי ששירת בשיזפון לפני שבע שנים שם לב לריבוי יוצא דופן של אזרחים. זאת כיוון ששנה לפני כן, פגז תועה שנורה בתרגיל חשף מרבצי זהב קטנים בשטחי האש הסמוכים לבסיס.

חושבים שצדקתם? הנה התשובות:

אמת: 3, 5, 8, 10, 12, 14, 15, 17, 19, 23, 24, 27, 29, 30, 32, 34, 39, 40, 44, 47, 49, 51, 54, 60, 61
שקר: 1, 2, 4, 6, 7, 9, 11, 13, 16, 18, 20, 21, 22, 25, 26, 28, 31, 33, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 45, 46, 48, 50, 52, 53, 55, 56, 57, 58, 59, 62, 63, 64

לעמוד הפייסבוק של "במחנה"

>> לא משתחררים מהצבא: כך מעצב צה"ל את הזהות הישראלית

מיונים ועד סמארטפונים: כך צה"ל שמר על קשר