בימים האחרונים, כמו אחרי לא מעט פיגועים בשנה האחרונה ומבצע שומר החומות, נשמעו שוב קולות הקוראים לצאת למבצע "חומת מגן 2" ביישובי החברה הערבית.

כבר שנים שהחברה הערבית עמוסה בכלי נשק לא חוקיים והמשטרה לא משתלטת על כנופיות הנשק. גם האזהרות בדבר העובדה שהנשק הפלילי יגלוש לתחום הפח"עי, נשמעו פעמים רבות.

אמנם אין ספק שדרוש מהלך מערכתי שובר שוויון מול הטרור המרים את ראשו, אך את הדיבורים על מבצע צבאי ראוי לשים בפרופורציות הנכונות.

ספק אם ממשלת ישראל תשלח את חיילי צה"ל יחד עם המשטרה, כדי לבצע חיפוש בבתים של אזרחים ישראלים. עובדתית, זה לא קרה גם בממשלות קודמות. זה לא שלא חשבו על זה. באוקטובר האחרון התקיים דיון בממשלה, במטרה לגבש תוכנית למאבק באלימות ובפשיעה בחברה הערבית, בעקבות גל מעשי הרצח.

מה מונע יציאה למבצע?

נפתלי בנט וימ
רה"מ ולוחמי הימ"מ שהוגדרה כיחידה הלאומית ללוחמה בטרור

אחרי אותו דיון, ראש הממשלה נפתלי בנט הודיע כי צה"ל ושב"כ יסייעו למשטרה באיתור כלי הנשק הלא חוקיים. גורמי ביטחון התנגדו למהלך וגם הצבא נעמד על הרגליים האחוריות, כדי למנוע כל אפשרות כזאת. בניגוד לשטחי הגדה, שליחת חיילים מול אזרחים ישראלים עם תעודת זהות כחולה היא בעייתית מאוד.

האפשרות הריאלית יותר היא בניית כוח מאסיבי של שוטרים, שיציפו את הישובים הערבים ויפשטו על בתים, במטרה למצוא את אותם אלפי כלי נשק. אך גם זה סיפור מורכב לביצוע.

כל כניסה של שוטר לבית של אזרח ישראלי דורשת צו של בית משפט. את זה ניתן להוציא רק אחרי שחוקרי המשטרה הגיעו לשופט עם בקשת צו ויסוד סביר להימצאות של כלי נשק. המשטרה, באופן לא מפתיע, לא יודעת איפה כלי הנשק.

גם כשהיא יודעת איפה הנשק ומרכזת כמות גדולה של שוטרים ומאמץ מודיעיני, זה עדיין לא מספיק כאשר אתה פועל מול אזרחים, שרובם לא קשורים לעולם הפשע. דוגמה טובה לכך היא במבצע "חוק וסדר" של משטרת ישראל מיוני 2021. המשטרה ריכזה אלפי שוטרים, שיצאו למבצע נרחב לאיתור ואיסוף כלי נשק לא חוקיים, יחד עם שב"כ.

המבצע הזה נמשך שבועיים ובסיומו, המשטרה התגאתה כי עצרה 2,142 חשודים. רק שמתוכם הוגשו פחות מ-300 כתבי אישום, שלא כולם הגיעו לכדי הרשעה וחלקם היו בכלל כנגד מי שתקפו שוטרים במהלך הפעילות.

מספר כלי הנשק שנתפסו עמד על 117 אקדחים וכלי נשק מאולתרים, 26 רובים, 36 רימונים כולל רימוני עשן ו-10 לבנות חבלה. חשוב מאוד, אבל טיפה בים - כאשר היו גם 32 שוטרות ושוטרים שנפצעו במהלך הפעילות.

תפיסת נשק ואמל
תפיסת נשק בחודשים האחרונים. חשוב, אך טיפה בים|צילום: משטרת ישראל

מה כן אפשר לעשות?

על הרקע הזה, נראה שהדיבורים על חומת מגן שנייה, הפעם כנגד גורמי ופעילי טרור בתוך ערביי ישראל, הדיבורים הללו לא ממש ריאלים, לא מבחינה חוקית וגם לא מבצעית.

נראה כי סביר יותר לצפות לתגבור של משטרת ישראל בעוד אלפי שוטרים, וגם הוצאה של רבים מהם מהמטות המנופחים. המשטרה צריכה לקבל לידיה ציוד שלא ייפול ברמה ובאיכות שלו ממה שקיים באפסנאות של שב"כ.

בנוסף, נדרשים שינויי חקיקה. הגברת השימוש במעצר מנהלי היא חלק מהשינוי הזה. אולם כדי שזה יעבוד הדבר חייב להיות חלק מסל כלים גדול ושלם. שום דבר לא יכול לעמוד לבדו.

אחרת, נשמע על עוד מבצע עם כותרות מפוצצות שיסתיים בהישגים צנועים, ללא ההמשכיות הנדרשת במאבק אגרסיבי נגד טרור.