מלחמה בהיקף מלא פורצת מול חיזבאללה, באוויר מטוסי חיל האוויר ועל הקרקע לוחמי חטיבת האש 215 עם עשרות קנים שיורקים פגזי 155 מ"מ. טונות של חומרי נפץ עפים מהתותחים לשטחי חיזבאללה במטרה "לנקות" אותם, כשבאוויר "רוכבי שמים" ללא טייס מוודאים פגיעה וחושפים מטרות מזדמנות.

בהמשך, כפי שהבטיחו בישראל לא פעם, הצק"חים (צוות קרב חטיבתי) חוצים את הגבול. גדוד 9 של השריון עם טנקי מרכבה סימן 4 נע יחד עם גדוד רותם של גבעתי, שהלוחמים שלו רכובים על הנמ"רים שלהם, עם מערכת "מעיל רוח". אגרוף ברזל שלא ניתן לעצירה, בטח כשחומת הפגזים של גדוד התותחנים 55 מתקדמת עם הכוחות.

תרגיל "חץ קטלני" הסתיים ביום חמישי, במהלכו צה"ל הוריד חלודה והכין את הקבלות בעבור הדרג המדיני שהבטיח פעמים רבות שבמלחמה הבאה בלבנון, הצבא יתקדם לעומק השטח באגרסיביות קטלנית.

הכוחות (צילום: שי לוי)
באגרסיביות. תנועת כוחות בתרגיל|צילום: שי לוי

השבוע עלינו לצפות בתרגיל, ראינו בעיניים איך נראית מלחמה ומה עומד מאחורי המילים "שילוביות" ו"קטלניות", עליהן חזר הרמטכ"ל שוב ושוב. בעבור לא מעט מהמפקדים זו הייתה הפעם הראשונה בה ראו איך נראית אותה שילוביות. ככה מעריכים בצה"ל שתיראה המלחמה הבאה בלבנון או בעזה.

"לא חצינו גבול מאז 1982"

כפי שציינו בתרחיש בתחילת הכתבה, ההערכה היא שהמלחמה הבאה תחל במתקפה מסיבית של חיל האוויר ואלפי פגזים שאותם יירו לוחמי התותחנים. מבחינתם למלחמה יש שלושה שלבים, כפי שהסביר סא"ל דניאל קרויזמן, מג"ד 55 בחטיבה 215.

הראשון והמסודר הוא הירי משטחנו עם פרוץ המלחמה, השני חציית הגבול והשלב האחרון, התבססות התותחנים בשטח האויב וסיוע לכל מי שידרוש. "זה אירוע מבחינתנו", מסביר סא"ל קרויזמן, "כי אני מזכיר שתותחנים לא חצו קו גבול מאז 1982 - אז הגענו עד לביירות".

גדוד התותחנים שלו חגג לאחרונה 55 שנים להקמתו. "גדוד שהשתתף מאז בכל מלחמות ישראל", ציין המג"ד. השיא היה כשקיבלו אות הערכה מהרמטכ"ל, מה שלא קרה באף גדוד קני אחר.

"על פי הספרות גדוד תותחנים מסייע לחטיבה. בצוק איתן הגדוד הזה סייע לשלוש חטיבות". ומדובר בסיוע אדיר. במלחמה הבאה בלבנון, כפי שהיה בתרגיל, מדברים על סדר גודל של 800 פגזים בשלוש שעות. "שזה מטורף. כל פגז זה 45 ק"ג שנופלים על הראש של האויב".

הכוחות (צילום: שי לוי)
מג"ד התותחנים קרויזמן (משמאל)|צילום: שי לוי

כשהתותחנים משגרים אלפי פגזים לניקוי השטח, לשטח לבנון פורצים הצק"חים שהם למעשה הגוף שמביא לשדה הקרב את כל העוצמה של צה"ל, מעצם המבנה שלהם.

צוותי הקרב החטיבתיים מורכבים מצוותי קרב גדודיים, לראשונה המג"דים ראו איך נלחמים באמת כשמתחת ליד שלהם פלוגות חי"ר, שריון, הנדסה, אוויר והזרקה ישירה של מודיעין. הם אפילו עצמאיים בלוגיסטיקה שלהם.

"ההבדל ביני לבין מג"דים בחי"ר או שריון", אומר מג"ד התותחנים, "הוא שאני חייב לשלוט בכל הקרב האוגדתי. בשנייה אחת אני יכול לסייע לחטיבת הנח"ל, לגבעתי או לחטיבת שריון 401".

בתרגיל כזה מסביר המג"ד, הוא יכול להבין את המורכבות. "אני חייב להבין את תמונת המצב של כוחותינו. לאן הם נעים, הכל. יש תכנית מאוד סדורה, אבל ברור שבמלחמה יהיה בלאגן גדול ויהיו רבים שירצו את הסיוע שלנו".

הגדוד שלו צמוד לחטיבת גבעתי וכך זה יהיה במלחמה. "זה מסייע לנו בהיכרות ושפה משותפת. התרגיל הזה מדמה תרחיש של פיקוד צפון באופן מלא. התחלנו ירי בשטחנו, ככה ייראה השלב הראשון של המלחמה שבאופן טבעי יהיה יותר מסודר".

 


 

כשחברתי לסא"ל יוסי אליאס, מג"ד רותם בגבעתי, הוא סיפר ש"מנהלת התרגיל בדיוק עצרה אותנו כדי לדמות התקלות משמעותית עם ריבוי פצועים, במטרה להכניס את המח"ט לדילמה".

בשלב בו פגשתי את גבעתי, הם היו כבר בעומק השטח, מתמודדים עם חוליות נ"ט שפזורות בו, מטעני חבלה ומארבים.

"כמג"ד נלחמתי עם שתי פלוגות חי"ר, פלוגת שריון, פלוגת הנדסה וסוללה ארטילרית שהייתה תחת פיקוד שלי, כשהחמ"ל של החטיבה נותן לי יכולות אש כבדות כשאני צריך".

המג"ד מגבעתי מסביר שזה משהו שהם עובדים עליו מאוד קשה בתקופה האחרונה, בגלל האתגרים שהאויב מציב. "האויבים לא מתנדבים לחשוף את עצמם וזה עיקר האתגר שלנו. לנצל את השילוב הרב זרועי שכולל הרבה יכולות מודיעין כדי לחשוף אותם ולמעשה לבטל את היתרון שלהם כארגון גרילה".

הכוחות (צילום: דובר צה''ל)
"מודיעין שחושף ומבטל את יכולת הגרילה"|צילום: דובר צה''ל

גם כשמג"ד גבעתי התגייס היו טנקים עם חי"ר באימון, אבל הוא מסביר שאין מה להשוות. "זה אחד מהמבחנים שלנו בחטיבה. לראות איך זה עובד בעומס". העומס הוא אדיר. במסך משואה שלו יש כמות אדירה של מטרות. "כשיש לך 200 או 400 זה כבר מייצר עומס על הרשת ובדקנו איך מתנהלים במצב כזה".

הוא מספר שהשילוביות עליה הצבא עבד בשנים האחרונות עובדת יפה בתרגיל. "אני יכול להגיד שהמנהלת של התרגיל נמצאת במצב לא נעים. אנחנו סוגרים מעגלי אש, מגיעים לאן שאמרו לנו בזמנים ומשמידים הרבה מאוד אויב. היום למשל סגרתי ארבע מעגלי קרב (מטרות למטוסי קרב) במספר דקות".

לוחמי גבעתי התקדמו והתחככו עם האויב גרמו להם להיחשף ואז, סגרו עליהם מעגל אש קטלנית מהאוויר או כל פלטפורמה אחרת כדי להשמיד אותם.

"התחלנו את התרגיל במנחת מחניים, תרגלנו תחילת התקפה באזור כורזים, אליפלט וטובא זנגריה שדימו לנו כפרים בחזית, עליהם היינו צריכים לפשוט כדי להשמיד אויב שמאיים על העורף", משרטט המג"ד מגבעתי את מפת ההתקדמות. "משם התגלגלנו לשלב השני שזה תמרון עמוק יותר וחיכוך עם אויב שמגן על הנכסים שלהם".

"חיזבאללה נזהרים בתגובות שלהם"

סא"ל אליאס מסביר שחיזבאללה בנוי משני מערכים עיקריים. "כוחות שרוצים לייצר נזק לכוחותינו בחזית וינסו לעשות פשיטות בישראל וכוחות שינסו להגן על הנכסים שלהם, מרחבי שיגור או מפקדות. אלו נחותים מאיתנו משמעותית ובסוף - לאף אחד לא נעים כשצבא מתמרן לשטחו".

אליאס היה מ"מ במבצע "עופרת יצוקה" בעזה ומ"פ בצוק איתן. יש לו הרבה ניסיון מבצעי. "אבל לבנון זה יהיה אירוע אחר ובצד השני מבינים את זה היטב", הוא אומר. "לכן הם נזהרים במעשים והתגובות שלהם. הם מבינים שהמלחמה הבאה, כמו שניתן לראות באימון, תהיה מאוד אגרסיבית ולא כדאי לחיזבאללה להתעסק איתנו".

"אין ארגון שיודע להתמודד עם צה"ל כשהוא אגרסיבי", מוסיף סא"ל אליאס. "אנחנו מבינים את האתגר שחיזבאללה מציב לנו ולכן אנחנו מתאמנים פה, כשאני יכול להגיד שהתרגילים הרב זרועיים מרמת הגדוד ועד מטכ"ל הפכו משמעותיים מאוד בשנתיים האחרונות".

הכוחות (צילום: דובר צה''ל)
כתבנו בחפ"ק בתרגיל. רואים מלחמה בעיניים|צילום: דובר צה''ל

גדוד רותם מצויד בנגמשי נמ"רים עם מערכת מעיל רוח, כמו כל חטיבת גבעתי, "לא קיים כוח שיעצור גדוד נמ"רים עם פלוגת שריון", אמר סא"ל אליאס, "ואני אומר את זה מאימונים והכרת יכולות של הצד השני. אם אנחנו שמים חץ ומשחררים את הרסן זה יגיע ליעד ואף אחד לא יכול לעצור".

הוא נותן דוגמה להתחזקות המבצעית שמדבר עליה. "אם פעם למג"ד היה קצין מבצעים וקצין מודיעין, היום יש שניים בכל תפקיד. הוסיפו גם קצין שיתוף אש לרמת הגדוד שהוא מומחה לארטילריה. נכנסו גם מפקדי תותחנים לפלוגות החי"ר, אפילו אנשי מודיעין לחפ"ק המ"פ".

מה שפעם היה כלי של מח"ט ומעלה, נמצא כיום ברמת מפקד הפלוגה. "בתרגיל כזה גדול, אני כפלוגה מבין את הגודל והעוצמה של הצבא. זה נוטע בך ביטחון", אמר סרן חי אסולין, מ"פ. "לא סתם זה נקרא תרגיל רב מערכתי, אתה באמת מרגיש את זה. גם הפלוגה הקטנה כביכול היא קריטית למערכה".

"להציף, לחנוק ולהשמיד את האויב"

"אחרי שגבעתי כבשו את היעד שלהם, אנחנו צלחנו את שטח ההשמדה תחת החיפוי של גדוד רותם". הסביר סא"ל נתנאל לסרי, מג"ד 9 בחטיבה 401 מהצד שלו את שילוב הטנקים יחד עם לוחמי החי"ר.

פגשתי אותו אחרי החלק השני של התרגיל. "עלינו לבמה של קרני חיטים וחיפינו לגדס"ר גבעתי שהלך לגבעת אבני ולגדוד רותם, שהלך מערבה משם", תיאר את התנועה ברחבי הצפון.

בדרך הזאת של שילוביות יחד עם עוצמות של אש הם מתקדמים תוך חיפוי הדדי, כאשר כל צק"ג שכזה מביא את היתרון שלו לפי היעד ומנטרל אויב. השריון יתקפו במרחבים ואילו לוחמי החי"ר בשטחים ההרריים, השולטים והבנויים כאשר בכל שלב כזה יש חיפוי הדדי.

מדובר בלקח שנלמד בין השאר בלבנון השנייה, אז למשל גדודי השריון ספגו פגיעות נ"ט קשות כשהתקדמו לבד ואותו הדבר גדודי החי"ר.

"תמיד יש סינרגיה בין הכוחות ואיפה שיש יתרון להליכה ברגל, בצירים שמאתגרים אותי הם יתקדמו", מסביר מג"ד הטנקים. "אחרי זה בחיפוי שלהם אני חוצה במהירות את שטח ההשמדה באופן בטוח ואז עולה לחיפוי במקומות בהם אני שולט ונע בצורה יותר חופשית. הכל בשילוב של אש ומודיעין, כשזה היתרון הגדול של הצק"ח".

הוא מספר שבשנה האחרונה הצבא מייצר הרבה יותר חיבור בין חיל האוויר והעוצמה שלו לכוח המתמרן בקצה. "בעבר הייתה התרחקות מהעניין הזה כשכל אחד עבד בנפרד. במסגרת התר"ש האחרון עשו איחוד ותהליכים בנושא".

הכוחות (צילום: דובר צה''ל)
כוחות היבשה השונים יחד. חפ"ק השריון בתרגיל|צילום: דובר צה''ל

אחד מהדברים שנוצרו זה מה שנקרא 'מטרת הבזק' שבזמנים מאוד קצרים הם יודעים לדקור אותה, להסביר את הצורך המבצעי שלה ולנטרל אותה בעזרת מטוסי קרב.

"מכלול המבצעים זה משהו שהתפתח מאוד בשנתיים האחרונות, חפ"ק אחורי של מג"ד שכולל קמ"ן, קש"א ועוד פונקציות שעד לא מזמן לא היו בגדוד. עצם ההימצאות שלהם, מציב לי מול העיניים את היכולות שיש לי להביא את מלוא העוצמה, גם כשאני מזיע ותחת אש. אני פשוט אומר למכלול מה אני צריך והם תופרים לי את זה".

הוא מספר שבשנה האחרונה הם העמיקו מאוד בחיזבאללה, היכולות, יתרונות והחולשות שלו אל מול שלנו. "המטרה שלנו לקחת לו את היתרונות ולשלול לו את היכולות שזה משהו שהרמטכ"ל מדבר עליו הרבה", אמר סא"ל לסרי.

"אנחנו לא מדברים על מלחמות העבר", הוא מבהיר, "אלא על הרג גדול מאוד של אנשי חיזבאללה שזה מה שיביא את ההישג. בסוף אתה יכול לייצר הרבה אש ולהשמיד מטרות, אבל בנק המטרות ייגמר בסוף ומה שיביא את ההישג זה השמדה של הלוחמים בצד השני".

לדבריו הוא אישית מרגיש שכיום הצבא נמצא בתהליך טוב, "הופך את התמרון שנפגע בשנים האחרונות להרבה יותר קטלני ואפקטיבי בקצה. אני יכול להגיד שהיום לי כמג"ד שריון יש הרבה מאוד אמצעים וערכות לגילוי וחשיפה שלא היו קיימים עד לא מזמן. עם היכולות שיש לי על הטנק ומערכות נוספות אני יודע להציף, לחנוק ולהשמיד את האויב".

הפגז שישמיד כל חיזבאללון

אחרי מכת אש, מגיע החלק המורכב יותר, כאשר התותחנים חוצים גבול תוך תיאום מול גבעתי, בדגש על רציפות של ירי. "כשהם נכנסו להתקפה שלהם דאגנו לסיוע", אומר מג"ד התותחנים קרויזמן. "זה אירוע מאוד מורכב אבל זה מה שיקרה במלחמה, הגדוד יכנס בציר לוגיסטי מוגן, נפרוס בעומק ונירה. זה מה שתרגלנו פה".

שם התותחנים כבר יתמודדו עם חוליות טרור שינסו לפגוע בהם, בלי שיצליחו להפסיק את ירי הפגזים. "כשאתה חוצה את הגבול צריך לדעת להתמודד לבד", מוסיף המג"ד.

הכוחות (צילום: דובר צה''ל)
כמות גדולה של אש. התרגיל המשולב|צילום: דובר צה''ל

ברור לו שבלחימה אמיתית זה יהיה מורכב יותר. "התרגיל הזה המחיש לי שבלחימה יהיו דברים שלא יעבדו, שיהיה כאוס ופקודות סותרות ופה אני כמג"ד צריך לבלום את חוסר הוודאות שלא ירד לפקודים שלי".

"ראיתי את שינויי הפקודות והסתירות בלבנון השנייה", הוא מדבר מניסיון, "כל דילוג שלנו יש לו משמעויות, זה תיאום מול גדודי תותחנים אחרים שצריכים לייצר אש בזמן שאני מדלג ושוב, בתותחנים זה אירוע אחר לגמרי, כי אני חייב להיות במסגרת האוגדתית ולסייע לכמה חטיבות מתמרנות".

כאשר הכוחות כבר בעומק לבנון, הם מגיעים למרחב הלוגיסטיקה, רפואה ופיקוד של צה"ל. משם ממשיכים לייצר אש שתסייע בחילוץ אם צריך ולכוחות שיחזיקו את השטח אותו כבשו, עד לכניסת הפסקת האש.

"בסוף, כשאני יורה פגזים לא משנה איזה חיזבאלון אתה, לא תישאר שם כשפגז 155 נופל לידך", אומר מג"ד 55 של התותחנים בביטחון. "יש הרבה אמצעים טכנולוגיים, לא חסר לי כלום. אבל אני חושב שאנחנו צריכים למצוא את הפתרון ברמה שלנו, כך שלא נסתמך באופן מוגזם על הטכנולוגיה. בצד השני לא יושבים אנשים מטומטמים".