חיל התקשוב (צילום: דובר צה
מערכת טירת האג"ם - אחד הפרויקטים הכי גדולים בצה"ל|צילום: דובר צה"ל

הצבא, זה לא סוד, מציע לא מעט מסלולי שירות מקצועיים שמהווים קרש קפיצה משמעותי לקריירה אזרחית מוצלחת. המסלולים המוכרים ביותר הם גלי צה"ל, דובר צה"ל ועיתון במחנה, שהצמיחו מתוכם לא מעט אנשים מפורסמים. בנוסף גם יחידה 8200 מוכרת בזכות משכורות העתק שנהנים מהן בוגריה וכן הסיירות, שבוגריהן מוצאים די בקלות עבודה בעולם האבטחה במקומות שונים בעולם ובשכר מפתה במיוחד.

בנוסף למסלולים האלו, הצבא מציע עוד הרבה מסלולים מוכרים פחות שסוללים לבוגריהם דרך קלה אל עבר הצלחות והישגים בעולם ההייטק הישראלי במגזר הפרטי. בין המובילים בתחום אפשר למנות את חיל התקשוב, חיל טכנולוגי במהותו, כאשר התחנה הראשונה בדרך הזו הוא בית הספר למקצועות המחשב (בסמ"ח).

"בית הספר למקצועות המחשב הוא רב זרועי ומכשיר את כל החיילים שעתידים לעסוק במקצועות המחשב, בתכנות, במגן סייבר, ובניהול תשתיות תקשורת", מספרת רס"ן כרמית אחנין, סגנית מפקדת בית הספר למקצועות המחשוב. "הקורסים שלנו מוכרים לנקודות זכות בהרבה מוסדות אקדמאים בארץ", היא מגלה ומוסיפה, "יש הרבה בוגרים של קורסי תכנות שאיך שהם משתחררים הם נחטפים באזרחות. הרבה מהבוגרים שלנו הם סטארטאפיסטים".

על פניו, נראה שאנשי הטכנולוגיה שמצמיח חיל התקשוב יושבים בסביבה נקיה והייטקיסטית, אבל בפועל, יש להם אחריות מאוד גדולה על חיי אדם. בין המערכות המהותיות ביותר שפיתחו אנשי התוכנה של חיל התקשוב הן המערכות שמפעילות את הצופרים שמתריעים מפני נפילות טילים. אם בעבר זה היה משהו נעשה באופן ידני, היום הצפירות נשמעות הודות למערכות תקשורת מפותחות שפותחו על ידי תכניתנים של חיל התקשוב יחד עם אנשי חיל האוויר ופיקוד העורף. מערכת נוספת שמושפעת ישירות מיכולות התכניתנים היא מערכת כיפת ברזל שכל הפאן התקשורתי שלה מונח על כתפי חיל התקשוב ועוד.

אלי בירנבאום יושב בראש אחד ממיזמי הדגל של החיל, טירת האג"ם. מדובר במערכת שיתוף הידע הכי גדולה בצבא ותפקידה הוא לספק מידע מבצעי מהשטח אל לשכותיהם של בכירי המטכ"ל, בכדי שאלו יוכלו לקבל החלטות נכונות יותר בזמן לחימה. מדובר במערכת נושמת שעוברת כל הזמן תהליך של בחינה, בדיקה ועדכון תוכנה, מה שמעסיק לא מעט אנשים בחיל. "מה שאנחנו נותנים להם בשונה מחברה אחרת זה הניסיון והאחריות", אומר בירנבאום. "אדם בן 18 בלי ניסיון יושב ומפתח מערכת שמשפיעה על אנשים במדינת ישראל, מידת האחריות שלהם היא גדולה בהרבה יותר ממה שיש בחברות אזרחיות. כשאני לוקח ראש צוות בן 21, המקבילים שלו בחברות האזרחיות הם בגיל 30. האחריות זה היתרון שלהם".

אז מהם התפקידים שיעזרו לכם להתקבל להייטק אחרי השחרור?

תוכניתן

קורס התכנות הוא קורס הדגל של חיל התקשוב, זה עם הביקוש הגבוה ביותר אשר מכשיר את חוד החנית של אנשי הטכנולוגיה והתקשורת של החיל.

משך הקורס: חצי שנה
תוכן הקורס: שיטות תכנות שונות, שפות תכנות, ניהול פרויקטים ועוד
אופי השירות:
התכניתנים מפוזרים בכל יחידות הצבא, החל מיחידות מטה במרכז הארץ, דרך הפיקודים וכלה ביחידות מיוחדות. במהלך השירות, התוכניתנים עוסקים במשימות טכנולוגיות שונות על פי הצרים של היחידות שלהם. פעמים רבות במיזמים בסדר גודל שבאזרחות הם היו צריכים לחכות הרבה שנים עד שהייתה להם גישה אליהם. במשך השירות, בוגרי הקורס מקבלים השתלמויות המשך בבית הספר מפי בכירים בעולם ההייטק בישראל ובכירים בחיל.
מחויבות לשירות קבע: לבנים – שנתיים וחצי, בנות מתחייבות לשירות חובה של שלוש שנים ולשירות קבע של שנתיים וחצי
על אזרחי: שילוב בחברות הייטק (לדברי כרמית, הניסיון מהשירות הוא שווה ערך לתואר ראשון) והקמת סטרטאפים עצמאיים.

חיל התקשוב (צילום: דובר צה
מיטב התכניתנים מגיעים לחיל התקשוב|צילום: דובר צה"ל

מגן סייבר

מדובר בקורס חדש יחסית בבית הספר, אבל מכיוון שמדובר בתחום שצובר תאוצה, הביקוש אליו גובר, כך גם בשוק האזרחי.

משך הקורס: כ-15 שבועות
תוכן הקורס: איום הסייבר, אופן מניעה, זיהוי והתמודדות עם מתקפות. נשמע פשוט, אבל מדובר בעולם ומלואו.
אופי השירות:
התפשטות האיום הפכה את הדרישה למגני סייבר בהרבה יותר יחידות ממה שהיה בעבר, לכן, בוגרי הקורס מפוזרים גם הם במקומות שונים בצבא, בהם הם מתמודדים עם איומים מסוגים שונים.
מחויבות לשירות קבע:
שנה וחצי
על אזרחי:
קליטה לעבודה בחברות לאבטחת מידע ובתעשיות ביטחוניות.

מנהלי תשתיות ומערכות מידע

בשני העשורים האחרונים, הצבא עבר תהליך שמעבר ממידע קשיח למידע דיגיטלי. כמו בשוק הפרטי, גם בשוק הצבאי, נדרשים אנשי מקצוע בכדי שאלו ינהלו את מאגרי המידע הצה"ליים באופן מאובטח, נגיש ונוח.

משך הקורס: כ-13 שבועות
תוכן הקורס: תחזוקת שרתים, ניהול תשתיות, זמינות, אמינות ואבטחת שרתי המידע.
אופי השירות: ניהול פרויקטים של הקמת מאגרי מידע ותחזוקה שוטפת שלהם ביחידות. השירות הוא בדרג נפרש בכל יחידות הצבא.
מחויבות לשירות קבע: שנה
על אזרחי: קליטה לעבודה בכל ארגון שמנהל מסד נתונים דיגיטלי. כיום מדובר בכל ארגון בעולם המערבי.

בודקי תוכנה

כמו שבשטח, כל אמצעי לחימה עובר סדרת בדיקות שבאה להצביע על נקודות החולשה שלו ועל דברים שטוענים שיפור, גם בעולם של טכנולוגיה ממוחשבת יש צורך בבדיקה סופית שלפני שמכניסים אותה לשימוש. כדי לעלות על נקודות תורפה, או בעגה המקצועית, באגים, חיל התקשוב מכשיר בודקי תוכנה. הקורס פתוח לבוגרי מגמות מחשבים, אבל גם קיים בו מסלול שח"ר (שירות חרדים).

משך הקורס: כ-8 שבועות
תוכן הקורס: כתיבת תסריטי בדיקות, זיהוי באגים, ניסוח משובים ועוד.
אופי השירות: שירות בכל יחידות צה"ל בצמוד לתכניתנים.
על אזרחי: קליטה בחברות הייטק ושילוב בפיתוח אפליקציות

חיל התקשוב (צילום: דובר צה
בודקי תוכנה - באזרחות הניסיון הזה שווה המון|צילום: דובר צה"ל

כותבי לומדה

כאשר רוכשים מוצר חדש לשימוש בבית, בלי חוברת ההפעלה, סיכוי מאוד טוב שלא נוכל לעשות אותו כלום. החוברות האלו נראות לנו כל כך מובנות מאליהן, עד שאנחנו שוכחים שיש מי שישב וכתב אותן. בטכנולוגיה צבאית, זה עובד בדיוק אותו הדבר.

משך הקורס: 9 שבועות
תוכן הקורס: תהליך למידת מערכת חדשה, תהליך כתיבת ועריכת הלומדה.
אופי השירות: עבודה עם המתכנתים וחשיפה למערכות טכנולוגיות חדשות.
על אזרחי: קליטה בכל אחת מהתעשיות הביטחוניות וכן בחברות הייטק בתפקיד זהה

מדריכות מטמיעות

התהליך האחרון בקליטת טכנולוגיה מסוימת הוא התהליך של הטמעת המערכת לשימוש בארגון. לטובת זה מוכשרות מדריכות שילמדו את המערכות ויטמיעו אותן ביחידות השונות.

משך הקורס: 4 שבועות
תוכן הקורס:
למידת מערכת חדשה, בניית מערכי שיעור והטמעה ופיתוח כישורי עמידה מול קהל.
אופי השירות: הטמעת המערכות ביחידות השונות, העברת מערכי שיעור, תמיכה והטמעה בימים הראשון לשימוש במערכת והעברת פידבק מהשטח למתכנתים.
על אזרחי: הטמעת מערכות טכנולוגיות בגופים אזרחיים. במקרים רבים, המדריכות של חיל התקשוב משתחררות ועוברות לעבוד בתעשיות הביטחוניות שמולן הן עבדו במהלך השירות הצבאי.