"המלחמה הבאה מול חיזבאללה לא תהיה פשוטה", אמר לפני מספר ימים ראש אמ"ן, אלוף הרצי הלוי. "חוויית העורף בעימות הבא שיהיה לנו כאן, גם לא תהיה פשוטה", הוסיף. גורם בכיר אחר הגדיל לעשות כשסיפר שבימי השיא ינחתו פה לא פחות מ-1,500 רקטות ביום, וכאן נזכיר שבימי השיא של מלחמת לבנון השנייה נחתו פה כ-100-150. לא ברור מה אזרחי ישראל אמורים לעשות עם המידע הזה, אולם במקביל לדברים האלה הוחלט בחיל האוויר לסגור את אחת מטייסות הקרב הוותיקות של החיל, ובמקביל החליט הצבא גם לבטל את מחלקות החבלה בגדודי החי"ר.
מדובר למעשה ביישום של החלטות הרמטכ"ל במסגרת התכנית הרב-שנתית גדעון והקיצוץ בתקציב הביטחון. אולם, לא ברור איך זה מסתדר עם העובדה שנפח התקיפות שיאלצו לצאת אליו במלחמה הבאה, כפי שאומרים בכירי צה"ל ומערכת הביטחון מעל כל במה אפשרית, יהיה גדול באופן משמעותי ממה שהיה עד היום.
גורמים בצבא הסבירו שהטייסת שתיסגר היא אחת מהוותיקות של חיל האוויר, שמפעילה את אחד הכלים הוותיקים והמשמעותיים ביותר בחיל. "לסוג הפלטפורמה אין שום משמעות. מדובר בכלי טיס שאין לו אויב רציני בזירה של היום, גם הזירה העתידית לא תמנע ממנו לפעול", הסביר לנו גורם בחיל האוויר. לדבריו, וזה גם מה שמציינים בצה"ל, השיקול הוא כלכלי נטו - מתוך כוונה לחסוך בכסף. עוד ציינו גורמים בצבא, כי סגירת הטייסת נעשית במקביל להגעה של מטוסי האדיר בחודש דצמבר הקרוב. אולם גם פה, צריך להגיד שהטייסת הוותיקה תיסגר הרבה לפני שטייסת האדיר תהפוך לפעילה ומשמעותית.
"מפקדים צריכים לעסוק בפיקוד ולא במקצוע לחימה ספציפי"
מהלך מעורר מחלוקת נוסף עליו הוחלט בצבא הוא סגירת מחלקות החבלה בגדודי החי"ר. כיום יש בכל גדוד סדיר ומילואים מחלקה שמתמחה בנושא החבלה: פיצוץ מטענים, פריצות חמות וקרות ועוד. במקום זה, הוחלט שמפקדי הכיתות והסמלים של המחלקות יוכשרו בתחום החבלה.
אולם פה אומר לנו גורם צבאי כי מדובר בהחלטה חסרת אחריות לדעתו. "מפקדים צריכים לעסוק בפיקוד ולא במקצוע לחימה ספציפי. במקום מחלקה שתהיה מאומנת היטב לטובת הכוח, תהיה תפזורת שאף אחד לא יכול להבטיח שהיא תישאר בחיים", מסביר הגורם. הוא גם מביא דוגמה כשהוא מציין: "אחד מהקרבות הקשים ביותר של צה"ל במלחמת לבנון השנייה הפך לכזה בגלל שאותו כוח לא היה מיומן בחבלה, ולכן לא הצליח להיכנס לבתים ולצאת משטח ההריגה שחיזבאללה תפס. בגלל זה, נהרגו שם הרבה לוחמים וקצינים. במקרה אחר, כשהכוח כן היה מיומן, הלוחמים שלנו יצאו כשידם על העליונה למרות שהסיטואציה הייתה דומה".
"כוח לא מיומן לא יהיה אפקטיבי", מדגיש הגורם. "להבדיל, אפשר להביא כדוגמה את פלחה"ן צנחנים במלחמת לבנון השנייה. הם הגיעו לשם אחרי הרבה שנים של לחימה בשטחים. לוחמי פלחה"ן צנחנים, הכוח שאמור להיות הכי מיומן בחבלה, היו אמורים לעבור שדה מוקשים בגבול, אבל לא הצליחו לעשות את זה. למה? כי הם לא התאמנו בגלל קווי שטחים ארוכים. זה מה שקורה לכוח שהוא לא מיומן. ומה הם עשו בסוף כדי להתגבר על השדה מוקשים? שמו נגמ"ש על השדה ועלו מצד אחד וירדו מהצד השני בהחלטה מאוד לא מוצלחת".
לדבריו, זה מה שיקרה גם במלחמה הבאה. "כשנשלח כוחות לא מיומנים בגלל קיצוץ בכסף, שוב נראה איך גבורה של חיילים מחפה על טעויות של דרגים בכירים". לכולם ברור שצריך לקצץ בתקציב הביטחון. השאלה היא אם עושים זאת נכון, וכבר ראינו מה קורה לצבא שמגיע למלחמה לא מאומן וחסר אמצעים.