היום ה-14 לפלישה הרוסית וערפל הקרב באשר לסיומה נמשך. רוסיה כבר שלחה את מרבית הגדודים שהיו פרוסים בגבול אוקראינה לתוך המדינה ועל פי דיווח של ה-"וול סטריט ג'ורנל" היא אף מגייסת כעת שכירי חרב סורים כדי שאלו יעזרו לה בלחימה הקרקעית בתוך הערים, במטרה לכבוש את הבירה קייב.

האומץ ורוח הקרב של האוקראינים מרשימים אך לא מספיקים, כך גם העזרה ההומניטרית והסנקציות של מדינות אחרות על רוסיה. בפועל, אוקראינה נמצאת לבדה בקרב ונשיאה וולודימיר זלנסקי, סיפר בתחילת השבוע לרשת ABC כי ביקש מנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, עזרה בהגנה על שמי אוקראינה.

הבקשה הגיעה בעקבות החשש שהצעד הבא של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, יהיה מתקפה אווירית, היות והמתקפה הקרקעית מתקדמת לאט יותר ממה שציפו בקרמלין. לטענת זלנסקי, אם אי אפשר לסגור את השמיים של אוקראינה, אז ביידן לפחות יכול לגרום לבעלות בריתו בנאט"ו לתרום לאוקראינה את המטוסים הישנים שלהם מהתקופה הסובייטית.

בהמשך לבקשה זו, דיווח הניו-יורק טיימס כי צוות המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב התכנסה בסוף השבוע האחרון, במטרה למצוא דרך להעביר מטוסי מיג-29 מפולין לאוקראינה ובהמשך אף העניק אור ירוק בנושא. מטוסים אלה מוכרים היטב לטייסי חיל האוויר האוקראיני, מכיוון שהם מפעילים כאלו בעצמם.

מטוס הקרב (צילום: Suhaimi Abdullah/Getty Images)
מטוסי 16-F. היו אמורים להיות הפתרון הפולני|צילום: Suhaimi Abdullah/Getty Images

במסגרת העסקה, פולין תוכננה להעניק לאוקראינה 28 מטוסי מיג-29 מתוצרת רוסיה ובתמורה, ארה"ב תספק לה מטוסי F-16. חיל האוויר הפולני עובר מודרניזציה ותכנן גם כך לעבור למטוסים אלו. כמו כן, בדרך הזו פולין כביכול לא מתערבת במלחמה ולא נלחמת בעצמה, אבל מצד שני עוזרת ולא מפקירה את אוקראינה שכנתה.

אתר האינטרנט של ה-"דיילי מייל" כבר ציטט את מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, שאמר: "אנחנו מנהלים מגעים עם פולין במטרה לתכנן עסקה שתאפשר הטסת מטוסי קרב פולנים על ידי טייסים מחיל האוויר האוקראיני". אך בארה"ב מודעים לעובדה שפולין החברה בנאט"ו, תצטרך לתמרן בעדינות ולא לתמוך באופן גלוי במלחמה באופן חד צדדי.

על כן הודיע הלילה (רביעי) הפנטגון כי הוא דוחה את ההחלטה וארה"ב הודיעה כי תמשיך להתייעץ עם פולין ושאר בנות בריתה, על פתרון מעשי יותר בנושא. אז למה פולין לא העבירה מטוסים לאוקראינה? יש לכך כמה סיבות מרכזיות.

הסיבה הראשונה

היא החשש הפולני כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, יראה במהלך של מתן מטוסי קרב התערבות במלחמה ועלול לתקוף את פולין. על הרקע הזה אף דווח כל כוונה להציב מערכות הגנה מסוג "פטריוט" בפולין.

גורם פולני אמר לסוכנות הידיעות AP: "פולין לא במצב מלחמה עם רוסיה, אבל היא תומכת באוקראינה שנפלה קורבן לתוקפנות. יחד עם זאת, היא סבורה שכל העניינים הצבאיים חייבים להיות החלטה של כל ברית נאט"ו".

חשש זה מתחדד בעקבות תדרוך מצולם של דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, בו אמר מוקדם יותר השבוע: "אנחנו יודעים בוודאות שמטוסי קרב אוקראינים טסו לרומניה ולמדינות שכנות אחרות. אם מטוסי הקרב הללו יתקפו את הכוחות הרוסיים משטחן, הדבר יכול להיחשב כמעורבותן של מדינות אלה בסכסוך הצבאי". לא ברור אם התייחס לאותו טייס אוקראיני שנחת עם מטוסו ברומניה, כשמאז המטוס כבר שב לאוקראינה.

הסיבה השנייה

היא קשיים לוגיסטיים בהעברת מטוסים אלו לשטח אוקראינה. טייסים פולנים לא יכולים להטיס אותם, מכיוון שזה יכול להיחשב כהתערבות במלחמה. מצד שני, קיים סיכון גם בכך שטייסים אוקראינים יעברו את הגבול לפולין ויחזרו משם במטוסים לאוקראינה.

בעיה דומה קיימת לגבי אופן אחסונם של מטוסי הקרב, רוסיה יכולה לתקוף את אזור החזקתם בשטח אוקראינה, בעוד אם יאחסנו אותם על אדמת נאט"ו - זה יכול לגרום לעימות צבאי ישיר מול רוסיה.

הסיבה השלישית

הגורם האחרון לדחיית היוזמה בשלב זה, הוא החשש של הפולנים "להיתקע" בלי מטוסים. לטענתם קיים מחסור במטוסי F-16, ואם ימסרו את מטוסי המיג שלהם לאוקראינה, הם יחכו זמן רב למטוסים החלופיים, כך מדווחת סוכנות הידיעות AP.

בנוסף, על פי כמה פרסומים, רבים מהמטוסים הללו מובטחים לטאיוואן, איתה נחתמה בעבר עסקת מטוסי קרב שעצבנה את סין. גורמים ביטחוניים זרים מעריכים, כי האינטרס של ארצות הברית בהרתעת סין מפלישה אפשרית לטאיוואן הוא אינטרס אמריקאי גדול יותר, אפילו מבלימת הפלישה הרוסית הנוכחית לאוקראינה.