הפעם הראשונה שבה רס"ן י נתקל באופן מעשי במנהרות הייתה בקיץ 2014 - מבצע צוק איתן - אז היה מפקד פלוגה בגדוד 603 של חיל ההנדסה. בדצמבר 2018 הוא כבר נשא בתפקיד "מצביא תת-קרקע" והיה אחד מהמובילים של מבצע מגן צפוני נגד מנהרות חיזבאללה שחדרו מלבנון לישראל.

שנה אחרי המבצע תפסנו אותו, אחד ממומחי המנהרות הבכירים בצה"ל, לשיחה על מה שהוא מגדיר בתור "אחד מתחומי המלחמה המאתגרים שדורש הרבה מאוד כלים מקצועיים ומבצעיים כדי להתמודד איתם".

רס"ן י' נמצא כיום בחופש לימודים מהצבא, לומד כלכלה ומנהל עסקים באחת מהאוניברסיטאות המובילות בארץ. הוא נולד בחו"ל ועלה לישראל בגיל מאוד צעיר. "בגיל 18 התגייסתי לגדוד אסף של הנדסה קרבית שם עברתי כלוחם את מבצע עופרת יצוקה", סיפר.

צה
"דורש הרבה כלים מבצעיים". מנהרת חיזבאללה|צילום: דובר צה"ל, חדשות

די מהר יצא לקורס קצינים והתקדם בגדודים של חיל ההנדסה עד לתפקיד מ"פ. שבוע אחרי שמונה לתפקיד הזה בגדוד 603 הוקפץ עם לוחמיו לעזה ונלחם במבצע צוק איתן. שם הובילו את הצבא בחזית הכוחות ובתחום המנהרות.

"ידענו על אתגר המנהרות", הוא מבהיר, "התאמנו על זה הרבה מאוד ויישמנו הלכה למעשה באמת בצוק איתן, שהיה הפעם ראשונה שיצא לי לעבוד עם כלים מכניים הנדסיים מתאימים למנהרות וקידוחים".

"לחשוף מנהרה זה תהליך מאוד מרגש ומיוחד", מבהיר י', "זה דבר שאתה מרגיש כל פעם שנחשפת מנהרה. מדובר בתחום מאוד מאתגר וברגע שאתה מצליח בהתמודדות מולו, זו ההרגשה הכי טובה בעולם".

"כל מנהרה היא כמו חידה"

אחרי מבצע צוק איתן הוא התמנה למפקד פלגת סמו"ר ביחידת יהלום שמתמחה בלוחמת תת קרקע. בתקופתו צה"ל חשף מנהרות ענק של חמאס. "אני מרגיש שהייתה לי זכות מטורפת לקבל את התפקיד הזה. בלי ספק הגשמת חלום כאיש הנדסה קרבית".

הוא מספר שצוות של סמו"ר שנכנס למנהרה: "עושה את זה בקור רוח שלא ראיתי באף מקום. זה כאילו שאתה נכנס לממ"ד אחר אחרי שהתנתקת מהסביבה הטבעית שלך, למקום שכביכול נשלט על ידי הצד השני".

פעילי חזבאללה מגיעים לפתח פיר המנהרה המוצף בבטון (צילום: דובר צהל, חדשות)
פעילי חיזבאללה מחוץ לאחת המנהרות|צילום: דובר צהל, חדשות

כאן לדבריו מגיע הטוויסט בעלילה. "בזכות הידע והטכניקות לצד תהליך שלם שאנחנו מבצעים, אתה הופך את הקערה והופך לזה ששולט במנהרה. ממקום שלאויב נוח לפגוע בך אתה זה שמרגיש שם נוח ושם אותו במקום שהוא לא ירגיש בו טוב".

יחידת סמו"ר היא הקצה בפעילות של צה"ל בתחום המנהרות, שכל אחת מהן היא אתגר בפני עצמו. "כל מנהרה היא כמו חידה שאתה צריך ללמוד ולפתור", מסביר הקצין. "מנהרה מביאה אותך כאיש מקצוע לחשיבה יצירתית, כל אחת דורשת מהאנשים כיוון מחשבה שונה. ממש זירת פשע שאתה נכנס אליה בלי לראות כלום, כמו עיוור".

מצד אחד הוא מסביר שצריך לדעת איך למצוא אותה ומצד שני איך לנטרל אותה אחרי שמצאת. "מדובר בתהליך מאוד קשה ומורכב עם חוסר ודאות מוחלט". מדובר במלחמת מוחות של ממש שמנהלים לוחמים שצריכים לדעת בנוסף איך להתמודד עם אתגרים הנדסיים לא פשוטים. "זה תפקיד לוחמה של כמה רמות מעל".

אחד מהמבצעים המאוד מרשימים שסמו"ר ניהלה בזמן שרס"ן י' פיקד עליה, היה נגד מנהרת חמאס שנחשפה בגבול הרצועה. פעולה עליה קיבלו ציון לשב"ח מאלוף הפיקוד. "זו מנהרה שעבדנו עליה כמה חודשים עד שמצאנו את התזמון הנכון והמדויק כדי לפגוע בה יחד עם האוגדה".

כך הופצצה המנהרה (צילום: דובר צהל, חדשות)
"רגע עוצמתי". פיצוץ מנהרה שנחשפה בצפון|צילום: דובר צהל, חדשות

התזמון המדויק הזה הביא להשמדת המנהרה כשבפנים נמצאים 14 מאנשי המנהרות של ארגון הטרור, שכולם נהרגו. "כשזה קורה ואתה רואה את היישובים הישראלים בגב אתה מרגיש טוב עם עצמך ומאושר. להכניס מצלמה למנהרה ולראות את היישובים בגבך גורם להבין מה אתה עושה פה", סיפר בהתרגשות לא מוסתרת.

בהמשך הוא ממונה לתפקיד מצביא תת קרקע ולמעשה מוביל את ההתמודדות של צה"ל עם נושא המנהרות. את מה שמוכר כיום כמבצע מגן צפוני הוא ניהל כבר במשך שנה מבלי שאיש ידע על כך. גם כשיצא תוך כדי ללימודים, המשיך להוביל את המבצע לחשיפה והשמדת המנהרות של חיזבאללה.

"עשינו שת"פ עם אוגדה 91 שהייתה אחראית על הגזרה. תהליך מאוד ארוך שהיה מסווג וגם בתוך היחידה לא כולם ידעו מה קורה".

בשלב הזה יש עמימות כבדה ואיש אינו יודע על הדרמה שבגבול הצפון. "אני מוריד את המצלמה למנהרה וכמו תמיד מסתכל לאחור לישובים שבגב לשם המנהרות אמורות להגיע", הוא ממשיך ומספר, "ומבין שזה זה. אתה מבין אז שגם הצד השני זה יריב חזק שהיה מנצל את המנהרות האלה לפגיעה משמעותית בתושבים. אני רואה את האורות של מטולה וזה היה רגע עוצמתי".

רס
התפקיד מבחינתו - זכות מטורפת. בקבלת הצל"ש|צילום: דובר צה"ל, חדשות

בהתחלה אף אחד לא מבין מה קורה אבל אז המידע הותר לפרסום, ובאופן שהם לא רגילים לו י' ואנשיו המשיכו לעבוד, הפעם תחת עינה הפקוחה של התקשורת והלחץ שכל המדינה מסתכלת עליהם.

"בסוף זה היה אירוע מתוקשר, דובר צה"ל עשה עבודה חשובה שלמעשה היתה אחד מהישגי המבצע ולא רק החלק ההנדסי. אבל אני אישית השתדלתי להתרחק מזה. האנשים שלנו נשארו ממוקדים באדמה מה גם שהיו עוד הרבה אתגרים בשטח. עבודה קשה במזג אוויר שהוסיף לאתגר", סיפר.

לתפוס את חיזבאללה לא מוכנים

"היה לנו חשוב מאוד שחיזבאללה יופתע וכמה שיותר מהר להביא הישג", הוא משחזר את הלחץ שהוטל על כתפיו. "היה ברור שבלילה הראשון חייבים למצוא את המנהרה".

לכן הם הגיעו ועבדו על גילוי מנהרות בחשאיות גמורה, עד כמה שאפשר. עובדתית זה עבד שהרי חיזבאללה לא ידעו בתחילה שנחשפו ואנשים שלהם נכנסו למנהרה אותה חשף צה"ל.

כמי שראה לא מעט מנהרות בעבר, רס"ן י' מספר שהמנהרות של חיזבאללה נבנו בהשקעה מטורפת. "זו עבודה קשה מאוד בגלל סוג הקרקע. חתיכת פרויקט שמראה עד כמה הם היו נחושים לפגוע בתושבים. מדובר במפעל של ממש עם הרבה מאוד תשתיות ופעם ראשונה שהתמודדנו עם מנהרות שחוצות מלבנון, שהיו מאוד שונות מאלו שהכרנו בעזה. אנחנו לומדים מכל מנהרה שאנחנו חושפים".

הם נמצאים תמיד בתנועה מתמדת, לומדים ומפתחים אמצעים חדשים. ברור להם שגם בצד השני ממשיכים ללמוד ולהתפתח. לחפור מנהרות עמוקות וארוכות יותר, מתקדמות יותר.

אלו לא רק מנהרות חודרות. צה"ל יודע שבעזה כמו בלבנון יש ק"מ רבים של מנהרות שישמשו את המחבלים בלחימה נגד כוחות צה"ל ונערך מול כל אותם האיומים, באמצעות לוחמים ומפקדים כמו רס"ן י', שהפך במשך השנים למקור ידע משמעותי בתחום הזה.

לפני כחודשיים, רס"ן י' היה אורח בערב ההצדעה השנתי לחיילי צה"ל בניו יורק של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב ובפנמה (FIDF) ובמהלכו גויסו 37 מיליון דולר (130 מיליון שקלים) לרווחת חיילי צה"ל.

באירוע, שנערך בלב מנהטן, השתתפו כ-1,200 אורחים מרחבי ארצות הברית, ביניהם פילנתרופים ואנשי עסקים מהמשפיעים בכלכלת ארה"ב, כמו גם אורחים מישראל ומשלחת של 20 חיילים וקציני צה"ל.

התרומות שגויסו במהלך הערב יועברו לרווחת חיילי צה"ל באמצעות מגוון תוכניות, כגון מלגות לימודים IMPACT לחיילים מהמערך הלוחם, סיוע כספי לחיילים מעוטי יכולת כלכלית, תמיכה בחיילים בודדים במהלך ולאחר שירותם, סיוע לחיילים הפצועים ולמשפחות השכולות, וכן בניית מתקני רווחה, חינוך ותרבות.