צוללת הצי האמריקאי
צוללת הצי האמריקאי "אנפוליס" בקוטב הצפוני. ארה"ב פתחה בתרגיל "מגן ארקטי"|צילום: צבא ארצות הברית

מזה שנים רבות מהווה החוג הארקטי הצפוני אזור מריבה בין מספר מדינות – ארה"ב, קנדה, רוסיה ודנמרק – זאת עקב הגדרתו הרשמית כשטח בינ"ל. בשנה האחרונה דווח בתקשורת הבינ"ל בהרחבה על המתיחות הגוברת בעיקר בין קנדה ורוסיה שכוללת הקמת שורה של בסיסים על מנת לקבוע עובדות בשטח ואחיזה מעשית בקרקע.

הבלוג הביטחוני Danger Room מפרסם כי ניקולאי פטרושוב, יו"ר מועצת הביטחון הרוסית, אמר בימים האחרונים כי ארצו מתכננת לבנות מספר בסיסי ים חדשים בחוג הארקטי. הבסיסים אמורים לשמש כמעגן לספינות מלחמה רוסיות למטרות עלומות. עוד דווח לאחרונה כי רוסיה מתכננת הקמת כוח משולב חדש לטובת הפעילות בקוטב הצפוני. על פי ההערכות, מהלך ההשתלטות הרוסית על החוג הארקטי מונע מהגיון אקולוגי לפיו ההתחממות הגלובלית תוביל לצמצום משטח הקרח ויתכן שיום אחד להיעלמותו כליל. במצב כזה ימהרו האומות השכנות לקוטב לכבוש את האדמה המופשרת, האוצרת בתוכה משאבים טבעיים יקרים כגון נפט, גז טבעי ומינרלים נוספים.

בדרך לקוטב: הצוללות של רוסיה, ספינות המלחמה של קנדה

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, החליט לאחרונה להשקיע משאבים בהרחבת צי הצוללות הגרעיניות של צבא רוסיה ב-8 כלים עד 2020. פוטין הסביר את החלטתו כי "ברור כי הצי הוא כלי חיוני בשמירת אינטרסים לאומיים וכלכליים, כולל באזורים הארקטיים, שם מצויים מרבצי המינרלים והמחצבים העשירים בעולם".

קנדה מצידה, הודיעה בשבועות האחרונים על תוכנית לרכוש כלי תעופה בלתי מאוישים וחמושים, בשווי מיליארדי דולרים, שאחת ממטרותיהם העיקריות היא הגנה על שדות הקרח הנרחבים. במקביל בונה צבא קנדה ספינות מלחמה חדשות ובעבר פורסמה יוזמה לפתח כלים הנעים על קרח בעלי יכולות חמקניות (ממערכות מכ"מ).

השכנה מדרום, ארה"ב, פתחה בחודש יולי האחרון בתרגיל נרחב והגדול ביותר עד כה, בשם "מגן ארקטי" ובו מתרגל משמר החופים תגובה לאסונות ותאונות שונות במרחב הקפוא. התרגיל סוכם בכך שמשמר החופים כשיר ומוכן לפעול בחוג הארקטי הצפוני. בכירים במשמר החוף קראו לאחרונה להרחיב את יכולות הגוף הימי תוך הצטיידות בכלי נשק מתקדמים ואמפיביים.

אתר צה"ל

>> הסכנה שבמעמקים: העולם מתחמש בצוללות גרעיניות