מבצע "שומר החומות" מול עזה הפך מאוד מהר לשונה וחריג מרבים שהיו לפניו. חיל האוויר תקף מטרות רבות לצד ירי קרקעי של טנקים וסיירות. חמאס ושאר ארגוני הטרור הצליחו להכניס יותר מחצי מדינה למקלטים, כבר ביום הראשון.

המלחמה הזו מתנהלת בכל החזיתות, בעיקר התקשורתית וכאן החלו לצאת מעזה תמונות קשות של אזרחים הרוגים ובעיקר ילדים. התמונות האלה החלו לזרום לרשתות החברתיות וגם לכלי תקשורת ערבים כבר בשעה הראשונה של המבצע.

אכן, אזרחים וילדים נהרגו בעזה. אבל צריך להגיד שבצה"ל עושים הכל כדי למנוע את זה ובנוסף חלק מאותם ילדים נפגעו משיגורים כושלים של רקטות שארגוני הטרור לא הצליחו לשגר.

תהליך בניית המטרות בצה"ל נעשה על ידי כמות גדולה מאוד של קצינים וקצינות, חיילות וחיילים. עבודת נמלים חוצת יחידות כשלצד תחום המודיעין ישנה מחשבה רבה בכל הקשור לפגיעה בבלתי מעורבים.

טייס הקרב שמשגר פצצה על בית בעזה, לא רואה בגבהים בהם הוא טס אם יש אנשים ליד המטרה ולא יודע מי נמצא בתוך הבית. הוא סומך במאת האחוזים על מי ששלח אותו, שדאג כי מדובר במטרה צבאית ושאין שם אזרחים. משיחות עם טייסים רבים, הם סומכים באמת וזה קורה בזכות התהליך וההשקעה.

צה"ל מגיע למערכה עם מה שמוכר בשם "בנק המטרות". הבנק הזה מורכב מתיקים, כל תיק זה מטרה וכאלה יש אלפים רבים. בכל תיק יש מידע מודיעיני על המטרה, הסוג שלה ועוד. אותם תיקים גם כוללים פירוט לגביי מי גר באזור, מה רמת הסיכון לאזרחים ועוד. יש לכך משמעויות רבות. זה השיקול על פיו יקבעו למשל את סוג הפצצות בהן יחמשו את מטוסי התקיפה.

כוחות צה''ל (צילום: דובר צה
צוותי הקרקע של חיל האוויר בפעולה|צילום: דובר צה"ל

ביום הראשון למבצע, חיל האוויר ביצע סיכול ממוקד בדירה ברחוב רימאל היוקרתי. היעד היה ראש המערך הרקטי של הג'יהאד האסלאמי. כדי לא לפגוע בבלתי מעורבים בדירות השכנות ובטח שלא בבניין כולו, כלי טיס של חיל האוויר שיגר טיל קטן ומדויק, שנכנס לדירת המטרה וכמעט ולא גרם נזק לדירות של השכנים.

תקיפה של בית בודד בלב שכונה צפופה יעשה מזווית גישה כזאת שתמנע את הנזק לבתים השכנים. זה יהיה שיקול משמעותי בגבהים והנתיבים של המטוס לתקיפת המטרה. כל פצצה שנמצאת תחת כנפי המטוס עברה לפני כן חישובי נזק סביבתי ביחס למטרה. מדובר במשוואות מתמטיות שמותאמות לכל יעד ויעד, כאלה יש אלפים.

מעבר למידע הקיים בתיק המטרה, בדיקה להימצאות אזרחים והפללה של המטרה נעשים גם בזמן אמת. הרבה לפני התקיפה ישנו איסוף מודיעין חזותי על המטרה שמבוצע מכטב"מים, מטוסי מודיעין ואף מערכות איסוף ופודי צילום של מטוסי קרב.

כשמטוס הקרב או המסוק יגיעו לתקיפה, הם יעשו את זה אחרי אישור של אותן תצפיות, כשבין השאר הן וידאו כי אין בלתי מעורבים ביעד. במקרה של עזה, יש לא מעט מקרים בהם תקיפות בוטלו בגלל הימצאות אזרחים במטרה.

עשרות טייסים יכולים לספר איך שלחו אותם לטוס במעגלים מעל לים כדי לחכות שהמטרה תהיה נקייה. רק כאשר ישנו אישור שהמטרה נקייה מאזרחים, הטייס מקבל אישור לתקוף.

הרקטות שגובות קורבנות בעזה

חשוב לדבר על נתון נוסף והוא השיגורים הכושלים. מאז החלה הלחימה הנוכחית מאות שיגורים מעזה כשלו ונפלו בתחומי הרצועה. אמש (רביעי) למשל פרסם דובר צה"ל כי 40 מתוך 180 שיגורים נפלו בשטח הרצועה. חלק גדול מהאזרחים ובהם הילדים שנהרגו והתמונות שלהם הופצו ברשתות, נהרגו מאותם שיגורם כושלים.

עזה ידועה כמקום הצפוף ביותר בעולם וארגוני הטרור שיורים לעבר אזרחים ישראלים, מסתירים את הנכסים שלהם ויורים מאחורי גבם של האזרחים העזתים כמגן. זאת הסיבה שלמרות כל המאמצים וההשקעה האדירה, עד כדי ביטול תקיפות, אזרחים עזתים נפגעים ונהרגים בתקיפות של חיל האוויר.

זה דבר שקורה ובצבא לא מנסים להסתיר את זה. חשוב לציין שאחרי כל אירוע בו נהרגו אזרחים, נערך תחקיר בטייסת שתקפה ובמטה חיל האוויר שהלקחים שלו מופצים לאחר מכן לכל טייסות הקרב.

סרן א', טייס קרב במטוסי 15-F מטייסת 69 "הפטישים", סיפר ל-mako מהשטח: "מזה כמה ימים שטייסות חיל האוויר פועלות בצורה נרחבת. מטוסי חיל האוויר ממשיכים בתקיפות מדויקות על מטרות בהן מחסני אמצעי לחימה, מנהרות ויעדים אסטרטגיים של ארגון הטרור חמאס וגא״פ. הגף הטכני עובד בצורה אינטנסיבית על מנת לחמש את המטוסים ולאפשר להם לצאת ולחזור בשלום. אנחנו מוכנים ונערכים למגוון רחב של תרחישים, נמשיך ונפעל ככל שיידרש במטרה להמשיך לשמור ולהגן על שמי מדינת ישראל ואזרחיה".

טייס חיל האוויר (צילום: דובר צה''ל)
"ממשיכים בתקיפות ממוקדות", סרן א'|צילום: דובר צה''ל