קתרין בולקובק הייתה שוטרת אמריקאית מנברסקה ששירתה תחת דגל האו"ם בבוסניה בתחילת שנות ה-90. במהלך שירותה, קתרין חשפה מעורבות של חיילים וקצינים של האו"ם בסחר בנשים, כנראה שגם בסמים ובביקור בבתי זונות. במקום לגבות אותה ולבער את מה שחשפה - פעלו הבכירים כדי לפטר אותה. סיפורה של קתרין התפרסם בסרט "חשופות" משנת 2011. "מבחינתי זה עניין של כבוד, כדי שהאו"ם לא ייזכר בשל אונס האנשים שעליהם אנו אמורים להגן", אמרה בסרט מדליין ריס, פעילת זכויות אדם. "הבנות האלה הן זונות מלחמה", עונה לה אחד מבכירי משלחת האו"ם בבוסניה, "אלה דברים שקורים, אני לא אמור להכתיב קודים מוסריים". לאחר פרסום הסרט, אמרה ריס האמתית שהשיחה הזו מהסרט היא ציטוט מדויק של השיחה המציאותית שהתקיימה בשנת 2001.
בכל רגע נתון, ישנם בממוצע כמאה אלף משקיפים של האו"ם. מדובר למעשה בחיילים של מדינות החברות בארגון, שכחלק מהחברות שלהן משתתפות במאמצים לשמירה על השלום באמצעות שליחת יחידות צבאיות ומשטרתיות. את החיילים האלה ניתן לראות במדינות כמו ליבריה, חוף השנהב, אתיופיה, סודן כמובן, וגם מדינות אירופה כמו מקדוניה או בוסניה, וכן גם בסוריה ובגבול ישראל.
בשנים האחרונות, עלו טענות על פשעים שביצעו לא אחרים מאשר חיילים של האו"ם בעצמם, בעיקר מקרים של אונס וניצול מיני של ילדים. ובאו"ם, כך עולה מבדיקה שלנו, העדיפו לפעול להשתקת הנושא, ו"אף באופן מכוון נמנעו גם מסיוע לקורבנות", כך מסביר לנו גורם במשרד החוץ.
"רוב החיילים שפועלים תחת כוחות השלום של האו"ם, מגיעים ממדינות חלשות בדרך כלל", מסביר לנו הגורם. "לרוב, אלו מדינות מזרח אירופה ואסיה, ולמשימות שבאפריקה מעדיפים לשלוח חיילים ממדינות אפריקה. מדינות המערב המבוססות מעדיפות שלא לשלוח את החיילים שלהם למקומות האלה. נציין שחיילים של האו"ם נהרגו בלא מעט מקומות, ומדינות אירופה כמו שוודיה, גרמניה ואחרות לא רוצות לראות את החיילים שלהם נהרגים ב'כל מיני חורים באפריקה', בטח כשאין להן אינטרס ישיר. הן פועלות בעיקר בנושא מימון המשימות". נציין שהתקציב הזה משולם על ידי כל המדינות החברות באו"ם, אולם עיקרו מגיע מהמדינות החזקות מבחינה כלכלית, והוא נע בין 7 ל-9 מיליארד דולר.
"מי שמגיע מצבא של מדינה שבה המוסר נמוך עד לא קיים, מבצע פשעי מלחמה של ממש. יש חיילים ממדינות באפריקה (הוא מסרב לציין שמות) שאונס שיטתי הוא חלק מדרך הלחימה שלהם, ואת הדרך הזו הם מביאים מן הסתם למשימות שהם מבצעים תחת הדגל של הכוחות לשמירה על השלום, אלה שאנחנו מכירים בגלל הכומתות הכחולות שעל ראשם", מסביר הגורם במשרד החוץ.
פדופיליה וזנות
הטענות נגד החיילים של האו"ם חמורות: לעיתים מדובר בפשעי מלחמה של ממש. לדברי גורם במשרד החוץ, בשבועות האחרונים, שוב החלו לזרום לאו"ם דו"חות וידיעות על מעשים קשים שעושים משקיפים של האו"ם. "מדובר על ניצול מיני של קטינים, אונס וככל הנראה שגם מעשי שוד ורצח", מסביר. לדבריו, לא נראה שגם הפעם מישהו באו"ם יחרוג ממנהגו ו"ימגר את התופעה. זה לא נוח להם".
סיפורים קשים במיוחד מגיעים מסודן, שם נטען כי אנשי האו"ם אנסו אלפי נשים, כולל ילדות בנות עשר ומטה. לטענת גורמים במדינה וארגוני זכויות אדם, הם ביצעו גם מספר מעשי רצח, כולל של נשים שאנסו. עוד נטען כי בסודן הם אילצו אזרחים מקומיים לעבוד בכפייה.
זמן קצר לאחר רעידת האדמה בהאיטי, הגיעו למדינה אלפי חיילים של האו"ם כדי לסייע בשיקום המדינה ולשמור על הסדר באנרכיה שנוצרה. דו"ח שהתפרסם לפני מספר חודשים חשף שהם אנסו וניצלו מינית לפחות 220 נשים, ובחלק מהמקרים הם אף אילצו אימהות לשכב איתם בתמורה לכסף ולתרופות לילדים החולים שלהן. ההערכה היא שהמספר של הנשים גבוה הרבה יותר, והסיפור הזה זכה לחשיפה בעולם רק ביוני האחרון, כאשר גם מאז - לא נעשה דבר. המקרה היחיד שזכה לסוג של טיפול, היה כאשר תושבים רבים יצאו להפגנת תמיכה באזרח בן 18 שנוצל מינית על ידי חייל מאורוגוואי. מדינת האם התנצלה, אבל מעבר לזה לא נעשה דבר.
ולא רק חיילים ממדינות חלשות: דו"ח של האו"ם שנחשף באפריל האחרון, קבע כי חיילי או"ם צרפתים ביצעו אונס בילדים ברפובליקה המרכז אפריקאית. באו"ם פעלו להשתיק את הדבר, והפרשה התפוצצה רק אחרי שהגרדיאן הבריטי חשף את הסיפור.
מפרטי הדו"ח שהתפרסם, עולה כי החיילים הצרפתים הוצבו במחנה פליטים שהוקם ליד נמל התעופה של העיר בנגי, בירת הרפובליקה המרכז אפריקאית. מדובר בילדים יתומים בחלקם וחסרי בית שסבלו מרעב וממחלות. בדוח הפנימי של האו"ם, שסווג כסודי, יש ראיונות שנערכו עם חלק מהילדים שתיארו כיצד פגעו בהם מינית כשיצאו לחפש מזון.
"הם מעדיפים לעצום עיניים"
בקיץ 2014, הדו"ח על החיילים הצרפתים הועבר לוועדה לזכויות האדם בז'נבה, אבל ללא תוצאות משמעותיות. זה מה שגרם לאנדרס קמפאס, בכיר באו"ם, להעביר את הדוח לגורמים רשמיים בצרפת. הם פתחו בחקירה משלהם, אבל גם היום אפשר להגיד שלא נעשה יותר מדי בנושא מלבד שחרור החיילים מהצבא, כנראה ללא מאסר כלל, אם כי זה הרבה יותר ממה שקרה במקרים קודמים. קמפאס מנגד, הושעה מכל פעילות באו"ם בשל מה שהוגדר כ"הדלפת מידע חסוי והפרת פרוטוקולים". נראה שזה היה חשוב לאנשי האו"ם, הרבה יותר מאשר טיפול באנסים.
נדגיש שתקיפה כזו של אוכלוסייה על ידי חיילים, נחשבת כפשע מלחמה - משהו שהאו"ם אמור בכלל לאכוף ולמנוע. "חשוב להם יותר לשמור על השם שלהם, על המוסר כביכול", מסביר הגורם במשרד החוץ. "חוץ מזה, הם גם מעדיפים לעצום עיניים, כי ברור להם שמדינות עם צבא חזק יותר ומוסרי יותר, פשוט לא ישלחו את החיילים שלהם. זה אבסורד, אבל הם מעדיפים בגלל זה להסתמך על צבאות שמוסר הלחימה שלהם, או המוסר בכלל, נמוך עד לא קיים". מנגד, הוא מסכם בציניות: "זה לא מפריע להם להתעלם מהמצב בישראל, ולתקוף אותנו פעם אחר פעם, גם כשברור להם שמוסר הלחימה של הצבא הישראלי הוא מהגבוהים בעולם".
דני דנון, שגריר ישראל באו"ם, מפרסם בעמוד הפייסבוק שלו נתונים שמציגים כיצד האו"ם מתייחס לישראל באופן מגמתי. על פי דנון, אם הנפגעים באירועי טרור הם ישראלים ומבצעי הפשע הם לא ישראלים, "בדרך כלל לא מגנים. אם כן, אז עם תירוצים והצדקות". במקרה הפוך, "גינוי חריף ותקיף לפיגוע". עוד ציין השגריר דנון שבשנת 2015 התקבלו בעצרת הכללית של האו"ם 22 החלטות נגד ישראל, מנגד רק אחת נגד איראן, עוד אחת נגד צפון קוריאה ו-0 נגד סוריה. "נמשיך להילחם בשקרים ובהסתה המגמתית הפלסטינית, ונראה לעולם את הפנים היפות של מדינת ישראל", כתב.