חיילת מעשנת (צילום: רועי ברקוביץ')
יעל (שם בדוי) נאלצה לבצע עריקות במשך שנתיים וחצי על מנת לתמוך במשפחתה. אילוסטרציה|צילום: רועי ברקוביץ'

סיפור חייה של יעל (שם בדוי), חיילת בת 20 ממרכז הארץ, הוא כמעט בלתי נתפס: היא מתגוררת עם שני הוריה ושבעת אחיה הקטנים בשכונת מצוקה, אביה מכור להימורים ולסמים, והוא מטופל במרכז לבריאות הנפש במקום מגוריו. האם עובדת לפרנסתה בניקיון סניפי בנקים במשרה חלקית, ואחד מאחיה נפטר כתוצאה מרשלנות רפואית.

כשהייתה בת חמש, יעל עברה ניסיון אונס, אך אביה העדיף שלא לערב את המשטרה בטענה שהוא 'ילבן את העניינים ויסגור את החשבון' עם התוקף. "המקרה הזה מלווה אותי כל החיים. לא קיבלתי שום טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי", מספרת יעל לחבריה, "זה השפיע עליי מאוד. בבית הייתה אווירה של אלימות קשה, והיו ימים שגם לא היה מה לאכול. מלבד זאת, אימי לא התאוששה עד היום ממותו של אחי, זה רודף אותה כל הזמן". נציין שהחשוד שניסה לאנוס את יעל נתפס כמה שנים מאוחר יותר בחשד שתקף מינית קטינים אחרים, ונדון ל-20 שנות מאסר בפועל.

בהיותה תלמידה, היא נאלצה להתרועע עם גברים מבוגרים במשך כשנתיים כדי לסייע בפרנסת משפחתה, לעבוד במועדוני הימורים ובמקומות מפוקפקים וזאת בפקודת אביה. "המצב הכלכלי בבית היה קשה מאוד. לא היה לנו מה לאכול, היינו במצוקה נוראית. הייתי מבלה עם גברים מבוגרים כדי להביא כסף הביתה, כדי שיהיה לאחים שלי מה לאכול וכדי להחזיר הלוואות מהשוק האפור שאבא לקח. הייתי משלמת כספים שהרווחתי לגובים מהשוק האפור והייתי בורחת מבית הספר כדי להביא אוכל הביתה", מספרת יעל לחבריה בדמעות. חשוב להדגיש כי רשויות הרווחה בעיר מגוריה של יעל ידעו על המצוקות של משפחתה, ועובדת סוציאלית אף כתבה דו"ח חמור על המצב.

לפני כשנתיים וחצי היא התגייסה לצבא, אך לאחר כחודשיים נאלצה לבצע עריקות כדי לסייע לאימה בעבודתה כמנקה ולעבוד בעבודות מזדמנות על מנת שתוכל לסייע בקניית אוכל לבני משפחתה. לטענתה, המענה שקיבלה מגורמי הת"ש בצה"ל לא היה מספק.

חיילת כלואה
יעל (שם בדוי). "אני מיואשת מהיחס של הצבא כלפי"

"למה מתייחסים אלי כאל פושעת מסוכנת?"

"במהלך הטירונות גורמי הת"ש הבטיחו לטפל בבעיות שלי ולעזור לי, אבל ראיתי שמזלזלים בי ונאלצתי לבצע עריקות. לא הייתה לי ברירה, לא היה אוכל בבית, המצב רק הלך ונהיה גרוע יותר", טוענת יעל. לפני כחודשיים, היא החליט להסגיר את עצמה למשטרה הצבאית כדי לשקם את חייה ולהתחיל פרק חדש.

"הבנתי שאני לא יכולה לברוח כל הזמן והחלטתי שאני חייבת לסיים את העניין של הצבא ולהסגיר את עצמי. רציתי להאמין שהצבא יתחשב בי לאור סיפור חיי ויבוא לקראתי כדי שאוכל להשתקם ולבנות את חיי מחדש, אבל התאכזבתי", אומרת יעל בכאב לחבריה. כבר חודשיים שיעל עצורה בכלא 4, ולצד זאת, אף התפתח גידול שפיר ברגלה.

"אני מיואשת מהיחס של הצבא כלפי. למה לא משחררים אותי ונותנים להתחיל בחיים חדשים? למה מתייחסים אלי כאל פושעת מסוכנת? מה הם רוצים, שאתאבד? המצב הנפשי שלי רעוע מאוד", אומרת יעל בבכי בשיחה עם פרקליטה, עו"ד אייל פלטק, המסייע לה בהתנדבות.

עו
עו"ד אייל פלטק

עו"ד פלטק שיגר לפני מספר ימים מכתב חריף למפקד כלא 4, סא"ל חגי קנטרוביץ', ותבע ממנו לטפל בפניותיה של יעל לאלתר. "יש עשרות חיילים, אם לא יותר, שערקו מהצבא למשך חמש, שש ותשע שנים ולא ישבו יום אחד בכלא. מדובר פה במקרה חמור: הצבא מתעמר ומתעלל ביעל ומתעקש להשאיר אותה בכלא. טיפלתי בהמון חיילים ומעולם לא נתקלתי במקרה כה קשה. צריכים לשחרר אותה מיד מהכלא, לפני שיהיה מאוחר מדי. יש פה מחדל נוראי של הצבא. מלכתחילה לא היו צריכים לגייס אותה בכלל", מזהיר עו"ד פלטק.

מתברר כי כבר לפני כשבועיים, ועדת התאמה לשירות ביחידת מיטב קבעה כי יש לשחרר את יעל מהצבא. בפועל זה לא קרה, מכיוון שצה"ל מתעקש שיעל תועמד לדין ורק לאחר מכן תשוחרר. נציין כי הדיון בעניינה של יעל בבית הדין הצבאי נדחה כבר מספר פעמים וגזר הדין בעניינה טרם ניתן. "זה ממש אבסורד, החליטו לשחרר אותה, אבל היא עדיין נשארת בכלא. הפרקליט הצבאי הראשי חייב להיכנס לעובי הקורה ומיד ולמחוק את כתב האישום בכדי לשחרר אותה מיד. אין שום טעם בזה שהיא ממשיכה לשבת בכלא, ומצבה הרפואי והנפשי הולך ומדרדר", מדגיש עו"ד פלטק.

תגובת דובר צה"ל: "מדובר בחיילת אשר נעדרה משירות סדיר במשך 852 ימים. לכתחילה, החיילת לא שיתפה פעולה עם הליכי גיוסה, לרבות ראיונות אליהם זומנה על מנת לבחון את מצבה בבית. כאשר גויסה, הצהירה במסגרת ראיון שנערך לה כי אין לה בעיות כלכליות. בחלוף חודשי שירות ספורים נעדרה משירות והוכרזה כעריקה. לאחר שערקה כשנתיים, הסגירה את עצמה ונכלאה בכלא 4. החיילת, אשר מיוצגת ע"י סנגורית, נעצרה בהסכמת ההגנה עד לתום ההליכים המשפטיים. הנ"ל עברה ועדת התאמה לשירות בה הוחלט לפטור אותה משירות. לבקשת החיילת, נפגשה היום עם קב"נית כאשר חוות דעת תועבר בהתאם לנהלים לסנגור, בכפוף לביטול סודיות רפואית וייפוי כוח. יודגש כי במסגרת שהותה בכלא החיילת נפגשה והינה מטופלת ע"י גורמי הרפואה, הת"ש ובריאות הנפש, ונסיבותיה האישיות והמשפחתיות יובאו בחשבון במסגרת הטיפול בעניינה".