השבוע לפני עשר שנים נפל דבר. אירוע היסטורי ודרמטי ששינה את עולם לוחמת השריון. זה קרה ב-1 במרץ 2011 במהלך פעילות שגרתית של חטיבה 401 ברצועת עזה.

באירוע המדובר, טיל נורה לכיוון אחד מהטנקים של החטיבה ולמרות שהיה מאוד מדויק - הוא לא פגע. הסיבה: מערכת "מעיל רוח" של חברת רפאל יירטה את הטיל. "המערכת עבדה יפה" נשמע ברשת הקשר של הטנק, בהקלטה בלעדית מהאירוע שאנחנו מפרסמים כאן לראשונה.

מאז אותו יום המערכת שנועדה לספק הגנה על צוות הטנק על ידי זיהוי מדויק של איומים ב-360 מעלות, להתריע וליירט את האיום, ממשיכה להשתדרג. ההערכה היא שהצילה את חייהם של עשרות לוחמים וכמות טנקים בהיקף של גדוד שריון שלם. אפילו ארה"ב הגדולה רכשה מאות מערכות והיא ממש לא היחידה בעולם.

יחד עם אוריאל, מפקד הטנק באירוע ההיסטורי וד"ר סורל ק', אבי המערכת, חזרנו לימים בהם הכל התחיל, לדרמה מאחורי הקלעים. עם אהוד, ראש קו הגנה אקטיבית, בדקנו מה קורה היום עם המערכת ומה התכניות לעתיד.

"לא יודע אם שמת לב, אבל עשית היסטוריה"

בתחילת הדרך של מערכת מעיל רוח בצה"ל, היא הותקנה על גבי מחלקת טנקים של גדוד 9 בחטיבה 401. מחלקת השריון הזאת היא הראשונה בעולם שמקבלת מערכת מבצעית.

"יצאנו לאימון הטמעה של המערכת ברמת הגולן", משחזר השבוע אוריאל, אז מפקד אחד הטנקים. "שם קיבלנו את שלושת הטנקים הראשונים מסוג מרכבה סימן 4מ' שיצאו מהמפעל, יחד עם הצוותים של רפאל, של אלת"א שפיתחה את המכ"ם ועוד חברות ביטחוניות. הכרנו את המערכות ולמדנו לעבוד איתן לפני שנרד לקו בעזה".

הטנק המתקדם בצה''ל (צילום: שי לוי)
טנק מרכבה סימן 4מ', ארכיון|צילום: שי לוי

ב-1 במרץ שנת 2011 אוריאל והכוח שלו יוצאים לפעילות שגרתית בגזרת עזה. "חצינו את הגדר לבצע אקט מסוים כחלק מנוהל קבוע שעשינו באותה התקופה. שמונה שעות אחרי תחילת הפעילות התחלנו לחזור לכיוון הגדר, פתאום אני שומע בום. לא משהו חזק, רעש של נפץ".

בשלב הזה הם לא ידעו שהטנק נמצא על הכוונת של חוליית שיגור מהרצועה שכיוונה לעברם טיל. "מיד אחרי הפיצוץ שמעתי את ההתראה בקשר של המערכת ש'יורים טילים'. הסתכלתי וראיתי שבאמת אחד מהראשים של המערכת הופעל, משהו שלא קרה עד אותו היום".

אחרי שנייה של הלם הם מבצעים תרגולת טילים. "בינתיים בתוך הטנק המערכת לא רק משמידה את האיום. היא גם אומרת לך מאיפה ירו את הטיל באופן מדויק. איתרנו את החוליה ואחרי תיאום מול החמ"ל ביצענו עליהם ירי. זהו, המשכנו בפעילות שלנו כרגיל".

אבל זה היה הכל חוץ מ"רגיל". בזמן שהטנקים חזרו לבסיס שלהם, סגן מפקד הפלוגה עלה מול המט"ק אוריאל ואמר לו: "אני לא יודע אם שמת לב למה שקרה, אבל עשית פה היסטוריה".

לו עצמו לקח מעט זמן להבין מה קרה. "באותם רגעים אתה לא חושב על זה ורק מתפעל את האירוע. רוצה לעשות את המשימה כמו שצריך". הוא התחיל להבין שקרה משהו חריג כשהגיע למוצב. "פתאום אני רואה מלא צוותי תקשורת, ממש הגיעו לפנינו".

בהמשך, בתחקירים המבצעיים הבינו שהטיל כוון לנקודה שבה הוא היה חודר את הטנק במאה אחוז, "סוג הטיל וגם מי שירה אותו כפי שעלה מהתחקיר לימד אותנו שאם לא מעיל רוח הטנק, היה נחדר".

בנקודה הזאת נפל להם האסימון שהמערכת הצילה חיים של ארבעה אנשים. "אחרי האירוע שאבו מהטנק את כל הנתונים מהאירוע והקלטות הקשר, בוצע תחקיר עם הרבה מאוד 'פלאפלים' (כינוי לדרגות בכירות) שהסתובבו שם. היינו סלבס של צה"ל באותם ימים", אמר בחיוך.

כשלאוריאל היה רגע אחד לבדו עברה לו בראש עוד מחשבה. "הרצתי תרחישים לפני הנתונים מי היה נהרג בטנק ומי נפצע. המערכת יודעת לתת לך את כל הנתונים ומאוד העסיק אותי מי היה נהרג ראשון בהתאם לנקודת החדירה ולמי יש סיכוי לצאת מזה. מה היינו עושים אם הטיל היה חודר ואיך היינו יוצאים מזה. מחשבה אכזרית אבל מאוד טכנית כדי לדעת לתת את הפתרון כמפקד".

בהמשך אוריאל יצא לקורס קצינים, היה מפקד מחלקת טנקים, קצין מבצעים והשתחרר כמ"פ. הוא השתתף גם בצוק איתן, היה על הטנק הראשון שנכנס לרצועה וראה לא מעט טנקים ניצלים בזכות המעיל רוח.

"חווינו הרבה אירועים של מעיל רוח, אבל בשלב הזה זה כבר פחות ריגש אנשים כי ידעו שזה עובד. כמעט כל הפלוגה חטפה טיל ממקום אחר והקסם הזה עבד. למעשה, כבר בנוהל קרב אתה מתכנן דברים שלפני זה לא יכולנו לעשות ועכשיו אתה יודע שהדברים האלה ניתנים לביצוע, בזכות המערכת".

עד היום הוא עוקב באדיקות אחרי כל דיווח בתקשורת שקשור במערכת. "כל פעם שאני רואה 'פוש' שקשור למעיל רוח זה מקפיץ אותי ומעסיק אותי. אני יודע להגיד כמה יירוטים היו ואני כל הזמן מתעדכן במה שקורה".

מאחורי הקלעים של תכנון מעיל רוח

בזמן שלוחמי השריון עברו תחקיר מול כל ה"פלאפלים", ד"ר סורל היה בנהיגה. מי שמכונה "אבי המערכת" היה כבר בפנסיה מרפאל ואחד מאנשי החברה התקשר אליו וסיפר לו מה קרה בעזה.

"שמעתי כמה מילים ואז אמרתי לו, 'רגע תן לי לעצור בצד'. בשיחה מהסוג הזה אי אפשר להמשיך לנהוג", הוא משתף. "שמעתי מה קרה וההרגשה פשוט יוצאת מן הכלל. לדעתי לא ישנתי באותו הלילה. ארבעה חבר'ה נשארו בחיים וגם הטנק יכול היה להמשיך בפעולה שלו כאילו לא קרה כלום. כולם הבינו שהמערכת עשתה את מה שציפו ממנה".

ירי הנ
ירי טיל נ"ט על טנק צה"ל בעזה, ארכיון|צילום: חדשות

מעיל רוח הוכרזה מבצעית בצה"ל ב-2009 אבל נולדה שנים קודם. ד"ר סורל שהיה אקדמאי מעבר לים חזר לישראל ו"אחרי יומיים קראו לי ושאלו אם אני מוכן לקחת עלי את הנושא הזה". כמי שהיה שריונר בעברו, "היו לי סנטימנטים לזה וברור שאקח את זה על עצמי. הבנתי שמדובר ברעיון מאוד מורכב לביצוע".

הוא מספר שבתחילה בדק מגוון רעיונות לביצוע "ניתחתי אותם ובסוף הגעתי למסקנה שזה הפתרון העדיף, מה שמוכר כמעיל רוח. הבעיה שהיו הרבה מאוד שאלות תיאורטיות, בעיות בתחום הפיזיקה שלא היה ברור אם נפתור". אולם חצי שנה אחרי כבר היה דיון במשרד הביטחון ו"שם התלהבו מהרעיון שנבחר".

הוא משתף שבתחילת הדרך הם היו רק שני אנשים שעבדו על הפרויקט, "אחרי שנה גדלנו לשבעה אנשים, בשנה השנייה ל-13 אנשים וככה משנה לשנה המשכנו וגדלנו לכמות מאוד גדולה של אנשים וצוותים שכל אחד מהם כיסה תחום שונה. עשינו הרבה מאוד סימולציות וניסויים".

העבודה על מעיל רוח החלה ב-1987 וכשהוא מדבר על הרבה מאוד ניסויים, מדובר על למעלה מ-4,000 עד היום.

חלק מהטכנולוגיות הנדרשות לרעיון של סורל ואנשיו כלל לא היו קיימות אז. מערכת מעיל רוח אמורה לגלות איום בזמן מאוד קצר, לפעמים תוך שניות בודדות, לחשב את המעוף שלו ולהשמיד את מקור הירי. מעטים האנשים שהאמינו שזה אפשרי. אבל כבר ב-1991 הם השיגו פריצת דרך אדירה.

"ב-1994 כבר אין לנו שום בעיה טכנית שלא נפתרה. במשרד הביטחון התלהבו ושלחו אותי להעביר הרצאה ב- DARPA, סוכנות הפיתוח האמריקאית. שלושה חודשים אחרי ההרצאה שלנו, מבין עשרות הרצאות שהיו, קיבלתי טלפון שאמר כי ראש DARPA בחר במערכת לניסויים בארה"ב".

מערכת
התלהבו. מעיל רוח על טנק אמריקאי|צילום: רפאל, חדשות

ב-1994 בוצע הניסוי המערכתי הראשון של מעיל רוח. "ניסוי מאוד מוצלח ואפילו היו לי דמעות בעיניים. ב-1997 עשינו סדרת ניסויים בלתי נשכחת כולל מול נציגים מארה"ב. ירינו טילים רבים ומסוגים שונים וכולם הושמדו. המערכת יירטה את כל האיומים כשאני מדבר על ירי של איומים מהירים, מטווחים קצרים והכל כדח שיבינו שיש לנו מערכת יוצאת דופן".

בשנת 1997 למערכת יכולת מוכחת אבל בצה"ל לא ממהרים משום מה לרכוש אותה. "החלק הזה לקח הרבה מאוד שנים, מה שהציל אותנו היה מלחמת לבנון השנייה, שם כבר כולם יודעים מה קרה". למעלה מ-50 טנקים נפגעו מטילי חיזבאללה, רובם הושבתו לזמנים שונים ולפחות 5 נחדרו והושמדו.

אבידות הן חלק ממלחמה ומה שהיה הכי גרוע זה שבלא מעט מקרים ארגון הטרור הלבנוני הצליח למנוע מהשריון הישראלי להשיג חלק מהמטרות.

בשלב הזה מישהו נזכר במעיל רוח וצה"ל רכש מיד את המערכת. כבר במבצע צוק איתן המערכת הצילה 21 צוותי טנקים כולל של מפקדים בכירים.

"כל מה שנורה על הטנקים נעצר והמערכת הזאת מוכיחה עצמה יום-יום, שעה-שעה. היא לא מערכת הגנתית, אלא התקפית. היא מאפשרת לנו לרוץ קדימה מבלי לחשוב אם הטנקים ייפגעו או לא", אמר אל"מ גיא צור, אז מח"ט 401.

מעיל רוח בכל העולם

מערכת מעיל רוח של עשר שנים אחרי שונה מאוד מזאת שהצילה חיים לראשונה ב-2011. למעיל רוח מספר דורות ששידרגו את היכולות שלה מבחינת ההגנה מפני איומים וגם בהתקפה.

אהוד היה שם גם בתחילת הדרך כשמעיל רוח נכנסה לצה"ל וכיום הוא מכהן כראש קו הגנה אקטיבית ברפאל, כשהמערכת בתחום אחריותו.

"כבר בהתחלה צה"ל הבין שלא מדובר רק במערכת הגנה. מעיל רוח פועלת באופן אוטונומי, מכונה רובוטית, ויכולה בזמן קצר מאוד לנטרל איום. יש גם אלמנטים התקפיים, למשל בנושא של סגירת מעגל אש לעבר מקורות הירי. השילוב הזה מאפשר את התמרון של הטנק או רק"ם", הסביר אהוד.

נגמ
מאפשרת תמרון גם שלו. נגמ"ש עם המערכת|צילום: מנהלת תכנית המרכבה במשרד הביטחון, חדשות

למעשה, מעיל רוח של רפאל הפכה את הטנק לכלי מלחמה רלוונטי לשדה הקרב המודרני וגם העתידי. אפשרה לפתוח משימות וזירות לחימה שהיו סגורות בפני השריון.

"לאורך השנים אנחנו ממשיכים לשפר את מעיל רוח ולהוסיף לה יכולות שלא ניתן לפרט. מבחוץ המערכת דומה מאוד למה שנכנס לשירות ב-2011 מבפנים זו מערכת שונה שהוספנו לה פיצ'רים חדשים וגורמים לה להתמודד טוב יותר עם האיומים, התמודדות טובה יותר עם שדה הקרב". באופן הכי פשוט, מעיל רוח החזירה לצבא היבשה את יכולת התמרון.

חשוב להבין שלמעיל רוח אין הזדמנות שנייה. בירי אם לא פגעת, תירה עוד פגז. בהגנה, אם האיום לא נוטרל, הטנק הושמד. כל זה הביא את רפאל להתרחב לעולם הגדול. כיום ניתן להתאים את מעיל רוח לכל טנק וכלי משוריין שיש בעולם. ואכן, ארה"ב וגרמניה רכשו את המערכת בכמויות גדולות, לא ניתן לפרט אבל הן לא המדינות היחידות.

נכון להיום מדובר במערכת היחידה מסוגה שפועלת מבצעית בעולם. "יש למעלה מאלף מערכות פרוסות בכל העולם. בארבע השנים האחרונות הגדלנו את קיבולת הייצור שלנו לרמה שאנחנו יכולים לייצר עשרות מערכות בכל חודש כאשר אף אחד בעולם לא הצליח לספק מערכות דומות בהיקפים כאלה". אהוד מציין את שיתוף הפעולה עם חברות ביטחוניות נוספות, בהן אלת"א שפיתחה את המכ"ם של מעיל רוח.

איך זה שישראל הקטנה היא היחידה שנמצאת במקום הזה? אהוד מסביר ש"ארה"ב חיפשה לאורך השנים מערכת הגנה אקטיבית ובדקה אותנו מול מערכות מקבילות. בניגוד למערכות מולן נבדקנו, רפאל כבר סיפקה מערכות מעיל רוח לארבע חטיבות של צבא ארה"ב בתוך שנה אחת".

הוא מוסיף כי: "האמינות של המערכת, יכולות הייצור ועוד שמו אותנו במקום העולמי. בעולם ראו שכל האיומים שנורו על המערכת נוטרלו, שהיא יודעת להתחבר לשו"ב של הכלים ולרוב סוגי הטנקים והרק"מים".

עשור אחרי היירוט הראשון בהיסטוריה שהציל את חייהם של חיילי צה"ל בגבול עזה, דור חדש של המערכת מאפשר התאמה שלה גם לכלים קלים יותר מטנקים ונגמ"שים. גרסאות עדכניות משתלבות כל הזמן, כשבימים אלה כבר מפתחים את הדור העתידי שהפרטים אודותיה, חסויים בשלב זה.

התיעוד (צילום: USArmyEurope, Twitter)
שם עולמי. מעיל רוח על טנק אברמס בתרגיל בינלאומי|צילום: USArmyEurope, Twitter