"אנחנו יוצאים לקרב, נלחמים במחבלים, ובמקביל מפנים פצועים במצב קשה. יום למחרת, אני במשרד, עוסק בענייני עבודה ויושב לפגישה עם הבוס שלי. איזה מרחק עצום יש בין מה שעשיתי אתמול לבין מה שאני עושה היום". מה החזון של ארבעה אנשי מילואים שהקימו עמותה חדשה לליווי מילואימניקים ובני משפחותיהם, ומה הייתה התחושה להופיע בתוכנית הטוק-שואו הגדולה באמריקה, ד"ר פיל?

דניאל, עמוס, שוהם ואור הם לא אנשי צבא במקור. אך מאז 7 באוקטובר הם, כמו רבים אחרים, נמצאים במילואים כמעט כל השנה, ונאלצים לתמרן בין חיי היומיום לבין החיים במלחמה, כאשר לעיתים שעות בודדות מפרידות בין המלחמה לשגרה. למצב הזה יש מחירים.

המסע של המילואימניקים מאחורי העמותה (צילום: עמותת הזיקיות)
המסע של מקימי העמותה|צילום: עמותת הזיקיות

"זו לא מציאות נורמלית. רגע אחד אתה במלחמה, גם אם אין תקרית, ויום אחרי זה אתה עם הילדים הקטנים שלך, לוקח אותם לגן. לוחם מילואים בישראל נדרש לעשות סוויץ' מטורף בראש. צריך לזכור שאנחנו אזרחים – לא עובדים בזה. יש לנו עבודה, משפחה, וכבר שנה שאנחנו בתוך זה, ונראה שעוד שנה לפנינו". מספר דניאל, בן 33 מעמק חפר, מנהל מוצר בהייטק, ומוסיף שלדבריו קשיים אלו מייצגים מילואימניקים רבים.

הארבעה שירתו יחד בצוות אבטחה של בכיר בצבא, נכנסו ויצאו תדיר מהרצועה, שם פגשו כוחות שונים ששיתפו אותם בתחושות דומות: אין מענה נפשי מספק ללוחמי המילואים ואין מעטפת מספקת למשפחותיהם. לאחר תקרית שבה הרכב שלפניהם עלה על מטען והם נאלצו לחלץ פצועים תחת אש תוך לחימה במחבלים, ויום אחר כך לחזור לעבודה כאילו דבר לא קרה, הם החליטו להקים את עמותת "הזיקיות".

המסע של המילואימניקים מאחורי העמותה (צילום: עמותת הזיקיות)
המסע של מקימי העמותה|צילום: עמותת הזיקיות

מטרתה היא לעזור ללוחמי המילואים להתמודד עם המציאות הבלתי אפשרית שהם חווים על בשרם. "אנחנו הלקוחות הראשונים של עצמנו". הם אומרים, עדיין בשירות מילואים וחווים את אותו הקושי כמו הלוחמים שלהם מבקשים לסייע.

"גלגלי הבירוקרטיה עובדים לאט מדי עבור מי שזקוק לעזרה". הם אומרים. "רק לאחרונה נווט קרב פגע בעצמו. אנחנו חייבים לסייע במהירות, להקדים את הבירוקרטיה האיטית". מאז פתיחת העמותה הם יזמו עשרות פעולות למען לוחמי המילואים: מעגלי שיח, טיפולים אלטרנטיביים, טיפול בעזרת חוות סוסים לילדים, סיוע במעברי דירה וחיזוק משפחות ברגעים קשים.

את כל זאת הם עושים בתקציב מוגבל, עם מתנדבים ובעוד הם מתמודדים עם עבודתם ועם שירות המילואים. גם השיחה איתם לכתבה התקיימה כמה שעות אחרי שסיימו משימה בעזה.

המסע של המילואימניקים מאחורי העמותה (צילום: עמותת הזיקיות)
המסע של מקימי העמותה|צילום: עמותת הזיקיות

אחת הפעילויות המיוחדות שהם זוכרים במסגרת העמותה שאותה הקימו, היא חגיגת יום הולדת לבתו הקטנה של לוחם פצוע שנפגע מירי של ארבעה כדורים משני מחבלים והוא בשיקום ממושך. הילדה שלו, בת 7, קיבלה בשמו מתנות רבות וערכו לה יום הולדת מלא בשמחה.

"מאז אנחנו מלווים את המשפחה. השגנו להם ציוד לימודי חדש לכל ארבעת הילדים, כך שאבא שלח מתנות לכולם, אף שהוא רחוק. המראה על פניהם של הילדים היה מרגש ולא יישכח. לראות לוחם מרותק למיטה, ששימח את בתו ליום הולדת, גם אם מרחוק, זה נותן המון תחושת מסוגלות."

הארבעה רוצים לקחת את עמותת "הזיקיות" לשלב הבא: "יש לנו חלום שכל מילואימניק יוכל לקבל טיפול מתאים בפיקוח איש מקצוע, אבל הדבר הזה יקר". בניסיון להשיג תמיכה הם פנו לגורמים שונים, ולבסוף הגיעו למקום בלתי צפוי.

"המפיקה של התוכנית ד"ר פיל בארה"ב יצרה קשר והציעה שנופיע בפרק מיוחד לציון 7 באוקטובר. צילמנו צילומי רקע בארץ והוזמנו לצילומים באולפני ד"ר פיל בטקסס. ניצלנו את ההזדמנות כדי להסתובב בארה"ב, לפגוש קהילות ולספר את סיפורנו על מילואים בישראל". לדבריהם, האמריקאים היו המומים לשמוע על מצבם של אנשי מילואים בישראל.

החברים מספרים שההופעה בתוכנית והשיחות עם תורמים בארה"ב העניקו להם 'בוסט' משמעותי. כעת הם מתכננים להרחיב את פעילותם ומבקשים מלוחמי מילואים לפנות אליהם דרך הרשתות החברתיות. במקביל הם ממשיכים בגיוס כספים ומתנדבים במטרה להגשים את חזון העמותה – שכל לוחם מילואים יוכל לקבל את הטיפול הדרוש לו, ללא בירוקרטיה, עם הרבה הבנה והכלה.

לעמוד האינסטגרם של העמותה.

המסע של המילואימניקים מאחורי העמותה (צילום: עמותת הזיקיות)
המסע של מקימי העמותה|צילום: עמותת הזיקיות