כבר שנים שחמאס לא מהסס להשתמש באוכלוסייה האזרחית כמגן אנושי. השיטה אכזרית: חמאס ממקמים את המשגרים, המפקדות ומצבורי הנשק שלהם בקומות הראשונות של מבנים בלב שכונת מגורים, ואם אפשר כמה שיותר קרוב למבנים כמו גני ילדים, מסגדים, מפעלים ועוד. המטרה – להקשות על צה"ל להפציץ את אותן מטרות, ולא פחות מזה, במקרה ונהרגים אזרחים, לשחרר לעולם תמונות זוועה של הרוגים ופצועים מירי צה"ל.
תמונה ששחרר דובר צה"ל לאחר תחילת מבצע "עמוד ענן", בה רואים עמדת שיגור של פאג'ר 5, מציגה את המורכבות והקושי של תקיפות חיל האוויר ברצועת עזה. כפי שניתן לראות בתמונה, עמדת השיגור של הפאג'ר 5, שנמצאת בשכונת זיתון, ממוקמת 94 מטר ממסגד וגן ילדים ו-77 מטר מבית חרושת, כאשר בהמשך יש עוד מפעלים ותחנת דלק.
למרות אסטרטגיית המגן האנושי הלא אנושית, בצה"ל מתגאים בכמות תקיפות גדולה במיוחד עם אחוז נמוך, באופן חריג, של נפגעים אזרחים בצד השני.
"ידוע שהם מחביאים את האמל"ח שלהם בלב אוכלוסייה אזרחית", מסביר לפז"ם גורם צבאי. "עד עכשיו אנחנו עומדים על 500 תקיפות, רובן מהאוויר וחלקן מטנקים וסטי"לים. רק בלילה והבוקר האחרון הותקפו יותר מ-250 מטרות, וזה שיש כמות נמוכה של נפגעים אזרחים בצד השני מראה את הדיוק של צה"ל ואת יכולת המודיעין שמופעלת נגד אותן מטרות. אנחנו לא פוגעים בתחנות משטרה או יעדים מהסוג הזה. הפעם יש התמקדות במפקדות, עמדות ירי ומצבורי אמל"ח, כלומר מטרות איכות. מאגף המודיעין מגיע המידע הכי מדויק על המטרה, בין השאר גם כדי שלא יתקפו את המקום הלא נכון".
"יש חישובים מאוד מדויקים של אפקט הפיצוץ"
מדובר בהישג ראוי להערכה שמצריך לא מעט חשיבה תכנונית מדויקת, החל מכיוון ההגעה למטרה ועד לבחירת החימוש שחיל האוויר יורה לעבר המטרה. "תהליך בחירת המטרות מאוד מורכב ולא פעם מעמיד אותך בדילמה לא פשוטה", מסביר לנו גורם בחיל האוויר. "לפני תקיפת המטרה חושבים בכובד ראש איזה חימוש להפיל על המטרה ובאיזה משקל, תוך חישובים מאוד מדויקים של אפקט הפיצוץ. זה מגיע עד לרמה של זווית התקיפה של המטוס שתוקף את המטרה. לשיקול שלא לגרום נזק סביבתי גדול ביעד יש משקל מאוד גדול בבחירת המטרה, שוב הכול גם על חשבון של עלות תועלת. אני יכול לספר שבעבר היה מקרה שבו תקפנו יעד ולמרות הבדיקות חששנו שיש אזרחים בקרבת המטרה. בוצע ירי של טיל קל ממסוק, סוג של אזהרה. רק אחרי שלא ברח משם אף אחד ניתן אישור לפצצה כבדה ממטוס קרב".
צה"ל יצא למבצע הזה בהפתעה גדולה כשהרמטכ"ל מוביל אותו מול הדרג המדיני. הוא התחיל בנקודה מאד קשה מבחינת חמאס אחרי חיסולו של אחמד ג'עברי שהיה רמטכ"ל חמאס ואף מעבר לזה. כאמור בלילה האחרון, בין חמישי לשישי הותקפו 250 מטרות, כ-70 בתוך שעה אחת בין השעות 8 וחצי ל-9 וחצי בערב. בין המטרות שהותקפו היו גם עמדות ירי של רקטות לטווח בינוני, מפקדת כוחות ביטחון הפנים ברצועה ובנוסף ביתו של מפקד הגזרה הדרומית בחאן יונס, שהיה ריק מאדם. "אבל זה שתקפנו את הבית שלו מראה על היכולות שלנו בעיקר בתחום המודיעין", מציין הגורם בחיל האוויר.
צה"ל מזהיר את התושבים להתרחק מאנשי החמאס
לדברי גורמים רשמיים למרות כמות גדולה של גיחות ברצועת עזה יש בין 20 ל-30 אזרחים שנפגעו – "מספר נמוך באופן חריג ביחס לכמות התקיפות וזה לא סתם", הדגיש הגורם. על המאמץ הזה ניתן ללמוד גם מסרטון ששחרר דובר צה"ל ובו ניתן לראות כרוזים שהוטלו מהאוויר בהם צה"ל ממליץ לתושבי הרצועה להתרחק מאנשי החמאס בכדי שלא יפגעו.
למרות המאמצים עליהם מקפידים בצבא, לכולם ברור שמי שגר ליד מחסן תחמושת נמצא בסכנה. כפי שניתן לראות בסרטון, הפגיעה של מטוסי החיל במחסן תחמושת גרמה לפיצוצים משניים של מה שאוחסן במקום. לחיל האוויר אין שליטה על עוצמת הפיצוצים המשניים שעלולים להיות גדולים במיוחד ולגבות מחיר ממי שחי בקרבת אותו מחסן.
צה"ל ביצע פגיעה נרחבת ביכולות השיגור ארוך הטווח (מעל 40 ק"מ) של חמאס והג'יהאד האסלאמי, תוך שהוא מסב נזק משמעותי למערכי השיגור התת-קרקעיים ולמחסני אמצעי הלחימה של ארגוני הטרור ברצועת עזה. דובר צה"ל מסר שמטרת התקיפה היא לשבש את יכולות השיגור של ארגוני הטרור ולפגוע בהתעצמות ארגוני הטרור. לכולם ברור שלמרות המאמץ האווירי הרקטות ימשיכו לעוף לעבר מדינת ישראל ואין דרך להפסיק את הירי לחלוטין מבלי להיכנס קרקעית לתוך מרחבי השיגור. נכון לרגע זה כבר אושר גיוס של 16 אלף אנשי מילואים ובאזור רצועת עזה ניתן לראות התארגנות גדולה של כוחות קרקעיים.
לדברי הגורם הצבאי, "הרמטכ"ל היה בבסיסי חיל האוויר וביקר ביחידות נוספות. צה"ל יצא למבצע הזה כדי להשיב את השקט ליישובי הדרום. כבר עכשיו יש פגיעה מאוד קשה ומשמעותית בארגוני הטרור ובחמאס בפרט. חשוב להבין שרצועת עזה הפכה לבסיס איראני קדמי ומעמידה את כל אזרחי ישראל תחת ירי של טילים וטרור בלתי נסבלים והחלטנו לשים לזה סוף". נכון ליום שישי בצהריים שוגרו לכיוון מדינת ישראל 507 רקטות, כאשר רק 26 מהן נפלו בשטח בנוי. "חשוב להבין שבניגוד לצד השני אנחנו פועלים על פי תוכנית מבצעית מאוד מסודרת שמסתמכת על אמצעים מודיעיניים", מסכם הגורם הצבאי.