גם למצרים וגם לטורקיה יש צבאות ענק גם במושגים עולמיים. התנגשות בין המדינות תשפיע בלי ספק על האזור כולו. אבל יש לא מעט הבדלים בין הצבא המצרי לזה הטורקי, בכוח אדם, בתקציב, רכש ועוד.

היתרון המרכזי של המצרים הוא המיקום. מצרים גובלת בלוב ואילו טורקיה צריכה לייצר מבצע לוגיסטי מורכב כדי להגיע לזירת הלחימה.

צבא מצרים נמצא בהתעצמות חסרת כל פרופורציות למדינה, לתקציב שלה ולאיומים. מצרים השקיעה מיליארדים רבים ברכש של מטוסי קרב, מסוקים, ספינות, צוללות ואפילו נושאות מסוקים.

בנוסף נבנו בסיסים חדשים ותשתיות ענק ברחבי המדינה. הצבא מונה למעלה מ-400 אלף חיילים פעילים ומספר דומה של אנשי מילואים המתאמנים הרבה מאוד, כולל עם צבאות זרים. 

חניכת הבסיס הגדול במזרח התיכון (צילום: יחסי ציבור)
המון טנקים ולא רק. צבא מצרים|צילום: יחסי ציבור

למצרים יש לא פחות מ-1360 טנקי אברמס שנחשבים מהמתקדמים בעולם ולפני שנתיים הזמינו מרוסיה עוד 400-500 טנקי T-90. בצבא כולו מדברים על סדר גודל של אזור ה-4,000 טנקים לפחות, כמות מכובדת לכל הדעות, שלא לומר מטרידה. להם יש להוסיף גם מערך טילי קרקע-קרקע ורקטות.

גם הנתונים של צבא טורקיה מרשימים. בשנים האחרונות הם רכשו מעט מטוסי קרב ומטוסים ללא טייס. לאחרונה גם סוללות הגנה אווירית (נ"מ) רוסיות מסוג S-400 אבל מבחינה כמותית בסך הכל מדובר במספרים קטנים, בטח ביחס להתעצמות המצרית.

מאז נסיון ההפיכה הכושל נגד ארדואן הצטמק הצבא משמעותית מיותר מ-500 אלף לאזור ה-350 אלף חיילים. תקני קצינים וגנרלים קוצצו, בעלי ניסיון נזרקו לכלא או לאזרחות. אלו הוחלפו על ידי קצינים נאמנים ולא תמיד מוכשרים.

לטורקים יש כ-1,700 טנקים, רובם מיושנים. אבל יש בהם גם 341 טנקי לאופרד 2 גרמנים שעברו שדרוג. נציין שמערכות הלחימה המיושנות של טורקיה, למשל מאות טנקים מסוג M-60 עברו השבחה ושדרוג בישראל.

מטוס ללא טייס (צילום: sebati_koc@twitter)
חיל אוויר חמוש אבל עם בעיית כוח אדם קשה|צילום: sebati_koc@twitter

מצרים מחזיקה באחד מחילות האוויר הגדולים והמתקדמים באזור, מספרית וטכנולוגית יש להם מקום של כבוד גם בעולם עם סד"כ כולל של 1,092 כלי טיס שונים, בהם אחד מציי ה F-16 הגדולים בעולם עם 168 יחידות.

עוד מחזיק חיל האוויר המצרי במטוסי מיראז' 2000 הדגם הצרפתי שמקביל ל-16-F וכן מטוסי ראפאל ומיג 29. בסך הכל יש למצרים 552 מטוסי קרב, 293 מסוקים מהם 81 מסוקי קרב. צי ענק ששם את מצרים במקום ה-9 מ-137 מדינות שנבחנו על ידי אתר ""global fire power.

על הנייר גם לטורקיה יש חיל אוויר עוצמתי עם 1,067 כלי טיס שונים. לחיל האוויר הטורקי יש 414 מטוסי קרב (מקום 14 בעולם) מהם 158 מטוסי F-16 וגם כמה עשרות מטוסי פנטום הנחשבים למיושנים אבל שעברו שדרוגים בישראל.

לטורקים צי ענק של כ-400 מסוקים מהם 94 מסוקי קרב בהם 50 מסוקי T-129 מייצור עצמי. אולם הבעיה של חיל האוויר הטורקי, כפי שפרסמנו לאחרונה זה שהם נפגעו קשה כתוצאה מניסיון ההפיכה הכושל והגיעו למצב שאין להם מספיק טייסים.

נכון למאי 2016 היו לחיל האוויר הטורקי 1,275 כשעל פי המסמך נתון המינימום הנדרש עומד על 1,829 טייסים. כלומר מחסור חמור בשל ניהול לקוי עוד לפני ההפיכה. כיום הנתון עומד על על כ-700 אנשי צוות וכבר בינואר 2017 לחיל האוויר הטורקי היה מחסור של 1,154 טייסים.

ירי בים התיכון (צילום: EgyArmySpox)
ספינה מצרית משגרת טילים. עוד כלי בארסנל|צילום: EgyArmySpox

למצרים צי ענק של 319 ספינות מדגמים שונים בהן 16 ספינות טילים שנרכשו מארה"ב, צרפת, גרמניה ורוסיה. לצי המצרי יש לא מעט כלים ישנים. אולם בעשור האחרון הם החלו לעבור מהפכה של ממש עם רכש מפלצתי.

השיא ברכש הימי של המצרים הגיע אחרי שקנו מהצרפתים שתי נושאות מסוקים ענקיות מסוג "מיסטראל" שחוץ מהיכולת שלהן להוביל אלפי חיילים חמושים כולל רק"ם וטנקים, יש עליהן גם 48 מסוקי תקיפה מסוג קאמוב 52 שנרכשו מהרוסים.

כל מסוק כזה נושא תותח 30 מ"מ וטילים מונחים. למצרים 45 סירות תקיפה מהירות וכ-20 ספינות נחיתה. צי הצוללות נחשב קטן, רק 6 מהן 4 צוללות רוסיות מיושנות. אולם 2 צוללות מסוג U-209 נבנו על ידי הגרמנים שימסרו למצרים 4 בסך הכל.

הצי הטורקי נחשב לאחד מהגדולים באזור, במיוחד הצוללות שלהם. לחיל סד"כ של 194 כלי שיט מהם 26 ספינות טילים, 19 ספינות תקיפה מהירות וצי נחתות ענק עם 52 כלים וחטיבת נחתים שמונה 4,500 לוחמים.

הספינות הטורקיות עמוסות בציוד וטילים אמריקניים מתקדמים ונחשבות לזרוע אסטרטגית חזקה ומיומנת שמרבה להתאמן עם ציים זרים. אולם השריר העיקרי בזרוע הימית של טורקיה זה כאמור צי הצוללות שמונה 12 כלים שפותחו על ידי הגרמנים במיוחד עבורם.

טורקיה מנהלת בימים אלה פרויקט ענק לבניית ארבע ספינות טילים חדשות, עוד ארבע ספינות עם מערכות הגנה מפני מטוסים וטילים וגם, מתכננים לרכוש ספינה שתבצע חילוצים מורכבים מצוללות במצוקה.