ביום שני השבוע קיימו כוחות מחיל הים ומכוח המשימה הימי של ברית נאט"ו מצבאות המערב תרגיל ביטחוני ימי משותף בשם מים צלולים. בחיל הים מציינים כי הוא מהתרגילים החשובים שמקיימת זרוע הים במהלך השנה, ומציין את הקשר האסטרטגי הקרוב לנאט"ו.

מטרת התרגיל היא "בנייה ושמירה על הביטחון הימי", כחלק ממבצע רחב היקף 'מגן ימי' של נאט"ו בים התיכון לאורך כל השנה.

"נאט"ו רואה עצמה מחויבת לתרום לביטחון הימי של אזור הים התיכון ושל שותפותיה השוכנות בו. הכלי המרכזי שלנו במשימה הזאת הוא מבצע 'מגן ימי'", כך אמר ריצ'רד פלאטל, קצין בדרגה המקבילה לאל"ם במפקדה הימית של נאט"ו, לכתב אתר חיל הים עידו ליידנר.

על הקשר עם חיל הים הוסיף הקצין הזר: "אנו רוצים לעבוד באופן הדוק יותר עם מדינות שרמת נכונותן לתרום לביטחון העולמי זהה לשלנו". סא"ל אנטוניו מוריניה מנאט"ו הסביר שהיעד הסופי הוא להגיע למצב בו לא יהיה צורך בכלי שיט של נאט"ו המפליגים בים התיכון, ושאת מקומם תתפוס רשת של מדינות וגורמי ביטחון אזוריים שיהיו אמונים על שמירת הביטחון הימי באזור.

את התרגיל מקיימים מדי שנה כולל "ביקור נמל" של כוח נאט"ו בישראל. השנה אומרים בחיל הים כי הוחלט שהיקף התרחישים במסגרת התרגיל יוגדל על מנת להפוך אותו מתרגיל רפואה ימית לתרגיל ביטחון ימי.

עוד ציינו כי נעשו התאמות למציאות הקורונה כשבימים שקדמו לתרגיל חויבו לוחמי הספינות להיכנס לבידוד מקדים, ובמהלכו נעשו התאמות דוגמת שימוש בבובות המדמות פצועים בדרגות שונות בתרגילי החילוץ והרפואה.

לדברי סא"ל מוריניה, לתרגיל השנה היו שלושה חלקים: עלייה לספינה וסריקתה בעקבות חשש לפעילי טרור על סיפונה (בורדינג), תרגולת איתור, חילוץ והצלה של פצועים שנעדרו בים, וסדרה של תרגולי רפואה ימית הכוללות טיפול בפצועים על גבי הספינות ובחדר ניתוח בלב ים על ספינה ישראלית.

אל"ם פלאטל סיכם ואמר לאתר חיל הים: "עבורנו, התרגיל 'מים צלולים' כאן כדי להישאר. הוא מרכיב משמעותי בשיתוף הפעולה בין ישראל לנאט"ו ובכוונתנו להמשיך לקיים אותו. ישראל היא שותפה פעילה ביותר שלנו ואנו נמצאים בתהליך הגדלה והעלאה של רמת שיתוף הפעולה בינינו, שאותו נשמח להמשיך ולפתח בעתיד לכיוונים חדשים".

התרגיל (צילום: אתר חיל הים)
חדר ניתוח מתוך התרגיל|צילום: אתר חיל הים