ביחידת הכלבנים בבסיס חצור של חיל האוויר יש שלושה סוגי כלבנים, כפי שמפרטת רב"ט עמית, כלבנית ביחידה. "כלבני כלבי הכה"ן (כלבי הגנת נכסים) שמגנים על סוללות 'כיפת ברזל' ועל לוחמי הגנה אווירית. במקרה של התחממות בגזרה מגיעים כלבנים יחד עם כלביהם לסוללות כדי לתגבר את האבטחה. את התפקיד הזה אני מילאתי מרבית שירותי".

סוג נוסף הם כלבני החנ"ם (חומר נפץ מרסק). "תפקידם של הכלבים המבצעים את המשימה הזו דומה לשל כלבי גישוש - עליהם לאתר חומר נפץ בעזרת חוש הריח המפותח שלהם".

הסוג האחרון הם כלבני הגישוש, המוצבים בבסיסי חיל-האוויר השונים יחד כלביהם." את הכלבנים והכלבים המסיירים בבסיס מלווה צוות הגנה קרקעית. תפקיד הכלבים הוא להתחקות אחר עקבות ריח - כשיש חשד לאירוע חדירה לבסיס, הכלבן ייתן לכלבו את הפקודה 'איפה הריח?', ואם הכלב יזהה ריח חשוד הוא יחל במרדף בעקבות הגורם המאיים".

מערכת כיפת ברזל (צילום: דובר צה''ל)
"בהתחממות בגזרה מגיעים כלבנים לתגבר את האבטחה"|צילום: דובר צה''ל

במהלך השירות שלה, היא משחזרת: "הזדמן לי להיות מוקפצת באמצע הלילה לגדר הבסיס, זו חוויה עוצמתית כיוון שהאינדיקציה של הכלב ושלי היא שתסייע בשמירה על בטחון הבסיס מפני גורמים מאיימים".

ביחידה קיימת גם גוריה, שם מתרחשות ההמלטות ומתקיימים אימונים עבור הכלבים הצעירים. "צוות הגוריה מטפל בכלבים ומספק להם את כל צרכיהם. יחד עם המאלף הראשי הם מאמנים אותם ומכשירים אותם לתפקיד, כשהמאלף הראשי מסווג כל כלב לתפקיד ייעודי. הכלבים מגזע רועה בלגי כיוון שכלבים אלו רגישים וחכמים".

איך נראית הכשרת כלבנים?
"לאחר הטירונות תחילה יש לעבור קורס 'מטפל', במסגרתו לומדים להכיר את שפת הגוף של הכלבים, מתנסים בווטרינריה ולומדים על בעיות רפואיות ומחלות בהן הכלבים יכולים ללקות וכן מכירים חיסונים ותרופות מתאימות. לומדים על האבולוציה של הכלבים, החושים שלהם, דרכי אילוף וכלים נוספים", מסבירה רב"ט עמית.

"לאחר שלב זה עוברים הכשרת 'שרוול'. כלבי הגישוש וההגנה יודעים לתקוף כשניתנת להם פקודה ועושים זאת ברמת צייתנות גבוהה. אנו עוברים הכשרה כדי שנוכל לאמן אותם למשימה, ועושים זאת עם שרוול שמגן על היד. לאחר מכן הכלבנים מתפצלים להכשרות ייעודיות לפי התפקיד שימלאו".

אילו תכונות צריך כדי להיות כלבן או כלבנית?
"לדעתי יש מספר תכונות נדרשות כדי להיות כלבן ביחידה או באופן כללי לעסוק במקצוע - קודם כל נדרשת אהבה וגישה לכלבים. אדם שאין לו אהבה לעבודה עם כלבים, לא יסתדר כאן. צריך להיות אחראים מאוד, כי אנו הפה, האוזניים והלב של הכלבים. הם לא יכולים לדבר איתנו ולהגיד לנו שכואב להם או שחסר להם משהו, עלינו לקרוא אותם ולהבין מה הם צריכים", רב"ט עמית ממשיכה.

"יש להיות מסורים לטיפול, גם אם זה אומר לקום באמצע הלילה כדי לתת לכלב שלך תרופה, או ביום חם למלא מים בכל הכלובים - צריך לאהוב את הכלבים אהבת אמת ולכבד אותם כמו שכל אחד מכבד את עצמו".

יחידת הכלבנים (צילום: נבו לוין, אתר חיל האוויר)
"אדם שאין לו אהבה לעבודה עם כלבים, לא יסתדר כאן"|צילום: נבו לוין, אתר חיל האוויר

מה היתרון של כלב לעומת בן אדם בביצוע המשימות?
"מבחינה מבצעית, כלב יודע לבצע משימות שאף אדם או מכונה לא יכולים לעשות. יש גששים בצה"ל בעלי יכולות גבוהות, אך הם כמובן לא יכולים להתחקות אחר עקבות או להריח חומר נפץ כמו הכלבים. בנוסף, כלב הגנה, ששומר על בסיס ומאומן לתקוף בעת הצורך, הוא גורם מרתיע. מהבחינות האלו, אין תחליף ליכולות הכלבים".

מה משמעות התפקיד בעינייך?
"היחידה הזו נותנת מקום לאוהבי כלבים להתפתח, היא מאפשרת לנו ללמוד על כלבים ועל העיסוק איתם. מגיל קטן אהבתי כלבים, הייתי אוספת כלבים משוטטים ברחוב אליי הביתה. תמיד התחברתי אליהם וידעתי שארצה לעבוד עם כלבים כשאגדל - באופן מסוים אני מגשימה את החלום שלי פה ביחידה. כשאני חוזרת הביתה מהצבא, אני פתאום יודעת איך לעזור ולהתחבר עם הכלבה שלי", היא מספרת בהתרגשות.

"לאחר השחרור ארצה להמשיך ללמוד ולעסוק בכלבנות רפואית ולסייע לאנשים באמצעות כלבים. עבודה עם כלבים יכולה לעזור מאוד לאנשים עם בעיות התנהגות, מחלות נפש, התקפי חרדה, פוסט טראומה וכולי. יצא לי לשמוע על יוצאת יחידת 'עוקץ' שמאמנת כלבים להגן על נשים מוכות, זה ריגש אותי וזה מדהים בעיניי שניתן לקחת את העוצמה של הכלבים כדי לסייע לאנשים - לא למשחק, ולא לקרבות כמו שלצערי אנשים רבים עושים".

הכתבה פורסמה במקור באתר חיל האוויר

_OBJ