פרויקט החמקן של צבא רוסיה ממשיך להיות בגדר תעלומה. מצד אחד הצהרות מפוצצות ומעורבות משמעותית של הנשיא ולדימיר פוטין אך מנגד, דיווחים על קשיים כלכליים ושותפות פוטנציאליות שלוקחות צעד אחורה.

שורה ארוכה של ליקויים טכניים עיכבו את כניסתו של המטוס מדגם סוחוי 57 שכבר נוסה בשמי סוריה, לייצור סדרתי ושירות מבצעי. בין היתר בגלל בעיות בפיתוח המנועים, בתוכנה, אוויוניקה ואפילו בעיה בהתאמת חימוש ייעודי.

הבעיות התגברו משמעותית לאחר שהודו הודיעה כי היא מוותרת על החמקן הרוסי. כך נדחה תאריך הייצור המקורי של המטוס שכוון לשנת 2020. סגן שר ההגנה הרוסי הודה בטלוויזיה שהייצור הסדרתי של החמקן החדש לא הגיוני בשלב זה, בעולם היו שכבר הספידו את הפרויקט כולו אולם על פי הפרסומים, פוטין בעצמו קבע שיש לתת דחיפה לפרויקט.

עם פוטין הוא דווקא מיהר להיפגש (צילום: SKY NEWS)
תופר עסקה חליפית עם ארדואן? פוטין|צילום: SKY NEWS

על פי ההחלטה של פוטין עד לשנת 2028 ימסרו לחיל האוויר הרוסי לא פחות מ-76 חמקנים, ולא 16 כפי שהיה בהזמנה המקורית. בנוסף הציעו הרוסים את המטוס לטורקים, שעסקת ה-35-F שלהם מול ארה"ב תקועה. בכך הם מקווים לשפר את המצב הכלכלי.

לפוטין היה גם תנאי ליצרנית והוא קיצוץ של 20 אחוזים בעלויות הייצור, "כדי לרכוש עוד מערכות לחימה מתקדמות", כפי שהדגיש הנשיא. "הסכמנו לרכוש 76 מטוסים מסוג זה מבלי להעלות את העלויות במהלך התקופה", הוסיף, "אני מקווה שהחוזה ייחתם בקרוב". הכוונה.

פוטין ציין שבכוונתו גם לרכוש עם החמקנים אמצעי לחימה מתקדמים ולשדרג את צי המפציצים הכבדים שלדבריו "יישאו טילי שיוט מתקדמים ועוד כלי נשק עוצמתיים". חוץ מכל זה, חיל האוויר הרוסי יקבל עד לשנת 2028 עוד 100 מסוקי קרב מסוג Mi-28NM.

מה שבממשל הרוסי לא אמרו, זה מאיפה יבוא הכסף. מצבה של הכלכלה הרוסית לא מזהיר וכלל לא ברור האם היא יכולה לעמוד בתחרות החימוש מול המערב. לזה נוסיף שהחמקנים המתחרים F-35, F-22 או המפציץ מסוג B-2 של ארה"ב, זכו למערכות שפותחו בתקציבי עתק שהרוסים לא יכולים אפילו לדמיין.