תתחילו להתרגל: מעכשיו תגידו "בוחן כושר גופני בסיסי", במקום "בר אור". מעבר לשם, גם הרכב הבוחן ושיטות הניקוד שלו משתנים.

"בשנה האחרונה עשינו תהליך חשיבה מעמיק שבא לבחון האם בחני הכושר הגופני הקיימים, עונים למטרה של הכנת מפקדי וחיילי צה"ל למשימותיהם בשגרה", מספרת רס"ן שני פונק, רמ"ד תורה ומחקר במחלקת כושר קרבי, "ולבסוף הגענו למסקנה שיש לבצע בהם מספר שינויים".

בוחן כושר גופני בסיסי ללוחם - רמה 2

שני אלמנטים מרכזיים הוחלפו בבוחן ללוחם. עד עכשיו ביצעו הלוחמים תרגיל של סקוואט עם פק"ל על הגב, אך כעת, במקומו, נכנס תרגיל "הרמה מהרצפה" באמצעות "סטראפ-בר" – מוט בצורת משושה עם משקולות במשקל 60 קילו בצדדיו, שנכנסים למרכזו ומרימים אותו: "נושא כוח הרגליים חשוב מאוד ללוחם ובא לידי ביטוי כמעט בכל פעולה צבאית כמו עלייה על טרסות או סחיבת ציוד, והתרגיל הזה מאמן את השרירים המתאימים לכך".

האלמנט השני שהוחלף הוא תרגיל הזריזות, שמטרתו לאמן יכולת של מעבר זריז בין מצבים בלחימה בשטח בנוי, הסתערות ודילוגים - במינימום זמן. "בתהליך שעשינו, חיפשנו את הגורם שמגביל את הלוחם בשדה הקרב", מסבירה רס"ן פונק, "והבנו ששיפור הזריזות לא יעזור לצליחת המשימה, אלא דווקא ההתמודדות עם חומצות חלב - חומר שנוצר בגוף ומהווה גורם מגביל תחת עייפות, כשהגוף לא מאומן לפזר אותו בצורה יעילה".

לכן, התרגיל החדש שהוכנס הוא "150 כפול 2" - ריצה הלוך חזור של 150 מטר לכל כיוון. היא אורכת כ-50 שניות בספרינט, ומפעילה מנגנון אנאירובי שגורם לגוף להתמודד עם הצטברות חומצות החלב תחת עייפות.

חייל עושה כושר (צילום: באדיבות גרעיני החיילים)
מתאמנים על השרירים הנכונים|צילום: באדיבות גרעיני החיילים

שני אלו נוספו לשלושה אלמנטים קיימים - ריצת 3,000 מטר הבוחנת סיבולת אירובית שמתקשרת ליכולות של ריכוז, שמירה על ערנות וקבלת החלטות תחת לחץ, מקבילים - רכיב שמודד כוח פלג גוף עליון בתנועות של דחיפה, ורלוונטי לפעולות שונות כמו קימה מפזצתא, ועליות מתח עם משקל - רכיב שמודד כוח פלג גוף עליון בתנועות של משיכה, ובא לידי ביטוי לדוגמה בהרמת התיק של הלוחמים.

לכל אלמנט אף נקבע אחוז יחסי שירכיב את הציון הסופי: ריצת ה-3,000 תהווה 30%, ריצת ה-"150 כפול 2" תהווה 10%, וכל רכיבי הכוח יהוו 20% כל אחד, כלומר סך של 60%.

כדי לעבור את הבוחן יש להצליח בכל אחד מחמשת האלמנטים, ולקבל ציון מינימלי מתוך 100 נקודות, המשתנה לפי הרובאות של כל לוחם: רובאי 04 - 55, רובאי 05 עד 07 - 60, קורס מ"כים חי"ר - 75, צוערי מגמת הקצונה להב - 75 וצוערי השלמת הקצונה גפן - 80.

בוחן כושר גופני בסיסי ללוחמת - רמה 2

בהחלטה על בוחן הלוחמות, היה ברור שיכלול בדיוק את אותם אלמנטים כמו הלוחמים, עם התאמה בהישג הנדרש לתכונות פיזיולוגיות מסוימות. כך את ריצת ה-3,000 וה-"150 כפול 2" הן יעברו עם טבלאות הישג שונות, את ה"סטראפ-בר" הן יבצעו עם משקל כולל של 40 קילו, ואת תרגילי המתח והמקבילים - עליהן הן ייבחנו כעת בפעם הראשונה - הן יעברו בעזרת "ממתח גומי". הציונים המינימליים בבוחן יהיו בדיוק כמו ציוני הלוחמים.

בוחן כושר גופני בסיסי ללוחמי היחידות המיוחדות - רמה 3

גם היחידות המיוחדות יבצעו בוחן דומה לזה של הלוחמים, כשההבדלים היחידים הם משקל של 80 קילו ב"סטראפ-בר", ולחיצת חזה עם משקל חיצוני של 60 קילו, במקום המקבילים, שעובדת גם היא על דחיפת פלג גוף עליון. הציון הנדרש מלוחמי היחידות המיוחדות יהיה 65 מתוך 100.

תומכי הלחימה

האלמנטים בבוחן אותו יעברו תומכי הלחימה לא משתנים ויכללו ריצת 3,000 מטר ושכיבות סמיכה, אך טבלת ההישג תותאם לזו של ארגון הבריאות העולמי. בנוסף, בניגוד למה שהיה נהוג עד עכשיו - יינתן לראשונה ציון מספרי מעבר לתיוג "עבר" או "לא עבר", כאשר המינימום הוא בין 50 ל-60, בהתאם להכשרה, כך ידעו הנבחנים במה עליהם להשתפר.

ריצת ה-3,000 מטר תהווה 70% מהציון הכולל, ותרגילי הכוח יהוו 30%.

השינוי האחרון שהוחלט הוא יצירת מנגנון שמירת הכשירות, על פיו, בהכשרות, יהיה על כל נבחן, לוחם ותומך לחימה, לעמוד בציון הסף אותו נדרש להשיג בהכשרה האחרונה אותה ביצע. זאת כדי לשמר את רצף ההכשרה ולוודא את שמירת הכשירות של המשרתים.

"כשאנחנו מנתחים את העיסוק של הלוחמים השונים, אנחנו מזהים מאפייני כושר דומים בפעולות צבאיות", מסכמת רס"ן פונק, "הבחנים החדשים עוזרים ליצור תשתית גופנית טובה, שתשפר את הכשירות הקרבית ותגרום לביצוע מוצלח של אותן פעולות".

הכתבה פורסמה במקור באתר צה"ל