חיילי צבא ארה
חיילי צבא ארה"ב במשימה באפגניסטן. המלחמה נמשכת כבר 15 שנה|צילום: צבא ארצות הברית, האתר הרשמי

אין ספק שהמלחמה בדאע"ש היא נושא מרכזי בקמפיין של המתמודדים לנשיאות ארצות הברית, אבל יש מלחמה אחרת שפשוט נשכחה לחלוטין ממצע הבחירות של טראמפ וקלינטון, כך טוען הגרדיאן הבריטי. בזמן שעיני העולם נשואות למוסול ולחאלב, השבוע נהרגו 30 כפריים בגור שבאפגניסטן, שנדחקה אל מעבר לדיון הציבורי בעולם. הנשיא אובמה הבטיח לסיים את המלחמה, אבל לטענת הגרדיאן, הוא פשוט דשדש ו"איבד עניין".

בשנת 2009 שלחה ארצו 51 אלף חיילים נוספים למדינה, אבל גם זו נכשלה בלהביא לסיום ההתקוממות של הטליבאן. למרות שבשנת 2014 הצהיר אובמה ש"המלחמה באפגניסטן הסתיימה", גם כיום נמצאים שם כ-8,000 חיילים אמריקאים וכוחות מסוימים של חיל האוויר.

הטליבאן כאמור, היה ונשאר האויב המשמעותי ביותר באפגניסטן. ארגון אל-קאעידה, הסיבה לכך שארה"ב החלה לפעול באפגניסטן בשנת 2001 – נשאר פעיל במספר מחוזות במדינה, וגם ארגון דאע"ש שפועל בעיקר בסוריה ובעיראק צבר כוח מסוים.

המלחמה באפגניסטן הפכה למלחמה הארוכה ביותר של ארצות הברית – כבר 15 שנה שהיא מתנהלת. יותר מ-2,000 חללים איבדה ארה"ב במלחמה הזאת, והיא עלתה למשלם המיסים האמריקאי כ-680 מיליארד דולר. בעשור האחרון התקיימו אינספור דיונים לגבי סיום המלחמה, אמנם אלו נפסקו. אפגניסטן הפכה לנושא שהמתמודדים לנשיאות ארה"ב כמעט ואינם מדברים עליו.


בעימותים שנערכו לדוגמה, אפגניסטן הוזכרה רק פעם אחת על ידי קלינטון, ובקצרה. טראמפ אמר ש"המלחמה הייתה טעות איומה". הטליבאן אגב, הגיב לדברים באמצעות אחד מאנשיו שצוטט כשאמר ש"טראמפ לא רציני". למרות מיזמי שיקום רבים שנכשלו, יותר מ-70 מדינות הבטיחו לתרום עוד מיליארדי דולרים בשנים הבאות לטובת שיקום אפגניסטן.

עד אז שזה יקרה, האלימות באפגניסטן נמשכת, בין היתר כלפי נשים. רק בחצי השנה הראשונה של 2016 דווחו יותר מ-5,000 מקרי אלימות, מתוכם, 241 מקרי רצח. התקווה של נאט"ו היא שהצבא האפגני וכוחות המשטרה המקומית יחליפו את החיילים המערביים שמוצבים במדינה ויביאו לשיפור המצב.