משנים את חוקי המשחק: שנה אחרי שיפן העבירה חוק חדש שמאפשר לצבא שלה לסייע לארה"ב באופן פעיל, ולא רק במלחמה, יצאה המשימה הראשונה אל הפעול. האירוע עורר לא מעט שאלות, וזה משום שביפן ובארה"ב סרבו לפרט מה היה אופי המשימה, ובעיקר מול מי.

השבוע אישר ראש ממשלת יפן שינזו אבה, שכוחות ההגנה של יפן (הצבא) ביצעו בימים האחרונים משימת סיוע לכלי טיס צבאי של ארה"ב. הוא אישר את המידע במהלך נאום שלו, אולם כאמור, סרב לספק פרטים על האירוע. "המתיחות מול קוריאה הצפונית גואה וכוחות ההגנה העצמאיים של יפן ביצעו בפעם הראשונה משימות להגנת כלי שיט וכלי טיס של צבא ארה"ב. הברית שלנו עם ארה"ב התחזקה וכשותפים, אנחנו עוזרים אחד לשני. בלי שום ספק הברית בין יפן לארה"ב חזקה מאי פעם", אמר אבה.

מה בדיוק קרה שם? איזה פעולה צבאית בוצעה מול הצפון קוריאנים שדרשה סיוע של צד אחד לשני? ביפן ובארה"ב שומרים על שפתיים חתומות. משרד ההגנה היפני והאמריקני סרבו להשיב לפניות הרבות של כלי התקשורת בנושא.

נזכיר שמדובר באישור רשמי ראשון למשימה המשותפת. עד לשנת 2015, על פי החוק היפני אסור היה לכוחות הצבא לסייע, אלה אם כן הותקפו בעצמם. בספטמבר של אותה שנה עבר החוק - שהיה שנוי במחלוקת ועורר לא מעט רעש במדינה והתנגדות גדולה מצד האזרחים - שמאפשר ליפנים להגן על בני בריתם גם אם לא הותקפו. כבר לפני כמה חודשים נטען שהיפנים סיפקו אספקה בעזרת נושאת מסוקים שלהם לספינת מלחמה אמריקנית, שנמצאת באזור על מנת לשמש הגנה מפני איומים מקוריאה הצפונית. אולם אז לא היה לזה אישור רשמי. 

>> החייל האמריקאי שערק לקוריאה הצפונית - ושרד כדי לספר