בחודש פברואר האחרון חשף צה"ל ניסיון של ארגון חמאס לפרוץ לטלפונים של חיילי צה"ל ולהשיג כך מידע מודיעיני. משיחות עם מפקדי וחיילי ענף חוסן של מערך ביטחון המידע באמ"ן עולה שהחשיפה הזו קשורה לפרשה קודמת.
ביולי 2018 צה"ל חשף את מבצע "לב שבור", שבו סוכל ניסיון חמאס לפתות מאות חיילות וחיילים באמצעות הודעות רומנטיות ומיניות מדמויות נשים פיקטיביות, שהן למעשה אנשי חמאס.
צה"ל חשף פומבית את "דמויות הנשים", אולם מה שלא נחשף עד עכשיו הוא שביחידת חוס"ן (חקירות סיכול וניטור) במחלקה לביטחון מידע החליטו לשמור לעצמם את המידע על אחת מאותן דמויות פיקטיביות.
"החלטנו לפרסם את כלל הפניות שהיו לחיילים, חוץ מדמות אחת שהשארנו לשימור כדי לשפר את המעקב", חושפת סגן ג' מיחידת חוס"ן בראיון ל-mako. המבצע הסתיים כביכול, אבל בחוס"ן חיכו שחמאס יעשו את הצעד הבא ויפלו למארב שלהם.
"הדמות אכן חזרה לפעילות ממש חודש לפני המערך של חמאס כולו. בזכות הדמות לשימור חשפנו אותם שוב, וגם בזכות חיילים שדיווחו על פניות רבות שקיבלו", סיפרה מפקדת מרכז הניטור המטכ"לי.
כך, בחודש פברואר 2020 חשף צה"ל ברעש גדול את הניסיון של חמאס להפיל חיילים רבים, שסיכולו הוא אחד מההישגים שהצבא יכול לרשום לעצמו בשנה הנוכחית.
החשיפה האחרונה של אנשי חמאס שמנסים לצוד חיילים היא השלישית בשנים האחרונות. בינואר 2017 אנשי חמאס נחשפו ב"מבצע ציידים". כאמור זה קרה שוב ביולי 2018 ושוב בפברואר השנה.
"זו אותה יחידה בחמאס שנחשפה לאור יכולות חקירה וניטור מתקדמות שלנו", מספרת סגן ג'. מה שהיה חדש הפעם, זה שחוץ מפייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם הם התרחבו גם לרשת הטלגרם.
"הם נכנסו לכל מיני קבוצות הכרויות ונושאי צבא כדי להתחיל שם שיח עם החיילים שלבסוף יביאו אותם להוריד אפליקציית הכרויות דרכה יכנסו למכשיר שלהם".
מדובר במלחמת סייבר שמטרתה בין השאר לפרוץ לטלפונים של קצינים וחיילים כדי לשאוב מהם מידע ולהפוך אותם למתקני ריגול בבסיסי הצבא.
"אלה תמיד אותם ניסיונות להזדהות בתור בחורות, בדרך כלל ממזרח אירופה וראינו גם מפריז", מתייחסת הקצינה לדפוס הפעולה, "עולות חדשות כביכול וככה הם מנסים לגשר על פערי שפה, שהחיילים לא יחשדו".
ענף חוס"ן מתחלק לשני צוותים עיקריים. צוות מש"קי הניטור שעוקבים אחרי כל מה שקורה ברשת, איך צה"ל נראה במרחב הגלוי וגם מתעסק בפעולות הדרכה מול משרתי צה"ל.
הצוות השני, מש"קי החקירות הטכנולוגיות, מתעסק בחקירות עומק וסוגר מעגל על היעד, למשל אותה יחידת חמאס שמפעילה חשבונות פיקטיביים. כל מה שעולה ברדאר של צוות הניטור זוכה לחקירת עומק טכנו-מודיעינית.
סמל ל' משרת במדור ניטור ובדסק ניטור מידעי ושיטתי. "סיכול תשתית הסייבר של חמאס הוא אירוע מורכב מאוד בו מעורבים מספר גופים ביטחוניים" הוא מציין, "ולכן העבודה המקדימה לקראת מהלך מסכל היא מורכבת מאוד".
בחודשים שקדמו לחשיפה הקדיש הסמל חלק גדול מחייו לפרויקט. "זה יהיה כנראה האירוע המשמעותי ביותר בשירות שלי. זאת הפעם השנייה שיצא לי לקחת חלק בסיכול תשתית של חמאס, הסיפוק והתוצאות של האירוע באמת מדהימים".
הוא מספר עוד שלאחר החשיפה חש הקלה גדולה, "בגלל שהצלחנו לסגור פרויקט כל כך גדול בהצלחה, גם טכנולוגית וגם תודעתית". סגן ג' מוסיפה: "החיילים פה ממש לא מורדים את העט בחמש וחצי. זו שמירה על ביטחון המדינה דרך העולמות האלה ובשביל זה יש לנו הכשרה טכנולוגית ייעודית".
עד כמה המלחמה הזו התרחבה והפכה משמעותית אפשר ללמוד מאופן האיתור וההכשרה שלהם.
עד לפני מספר חודשים הם היו מתגייסים למודיעין ועוברים יחד עם כולם את ההכשרה. אבל לאחרונה נעשה שינוי במסגרת חיל המודיעין ועכשיו יש איתור חדש לתפקיד שנקרא מש"ק חוס"ן. מדובר בעשרות חיילים ששוחים בים המידע ברשת המוכרת והאפלה.
"מדובר באנשים עם אוריינטציה טכנית, ראש פתוח ויצירתיות", אמרה סגן ג' על מי שהם מחפשים. סמ"ל ל' מוסיף מצדו: "כשהתגייסתי לא ידעתי שקיים תפקיד כזה בביטחון מידע ובמבט לאחור על השנתיים וקצת שלי בצה"ל, אני מרוצה מאוד מהתפקיד והסביבה".
סגן ג' מוסיפה: "אנחנו רוצים חיילים שבאים להסתער על המשימות ולא מפחדים מהקושי ועבודה סביב השעון. יש לנו הרבה מאוד שעות עבודה בלילה וגם הקפצות לאירועים מתפרצים" על אותם אירועים היא לא מפרטת, ומסבירה שהשתיקה יפה להם.