לפני כחודשיים הגישו עבדאללה דע'מה בן 38 מרפיח ואחיו למנהל התיאום בארז בקשה להיכנס לישראל מטעמים הומניטאריים. דע'מה, מתברר, נמצא על פי המסמכים הרפואיים מתאים למתן תרומת מח עצם לאחיו.

במנהל העבירו כמקובל את הבקשה לאישור גורמי הביטחון ובכלל זה שב"כ. שם, נדהמו לגלות שמדובר במחבל בגדודי 'אל אקצה' המבוקש על מעורבות ברצח לוחמי גולני, סמ"ר אילן סביאטקובסקי ורס"ן אלירז פרץ ז"ל, במהלך תקרית במרץ 2010 בה נפצעו עוד שני חיילים.

בשב"כ טמנו מלכודת 'כיפה אדומה' לדע'מה. הם החליטו לאשר את כניסתו לישראל, הוא ליווה את אחיו לבית החולים, עבר את הליך תרומת מח עצם וזמן קצר לאחר מכן נעצר בגין רצח החיילים והועבר לחקירת שב"כ בכלא שקמה.

"לא ידעתי שאני מבוקש בישראל על ידי שב"כ והצבא", הגיב דע'מה. "שב"כ עשה לי תרגיל. נכון שהברחתי נשק במנהרות במשך שנים אבל לא רצחתי את החיילים הישראלים". בהמשך יתברר למה יתכוון. 

זמן קצר לאחר תרומת מח העצם, האח שנותח בהצלחה שב בחזרה לעזה והתברר שההליך הצליח. חוקרי שב"כ עדכנו אותו בעניין ובטרם החלה חקירתו ציין: "אני מודה לאל ולשב"כ בכלל ולחוקרים".

בחקירתו בשב"כ וביחידת הפח"ע של משטרת המחוז הדרומי, הודה דע'מה במיוחס לו - מעורבות ברצח החיילים - אותו לא ביצע בסוף בעצמו כפי שיתברר בהמשך. הוא סיפר, כיצד הוכשר למשימה במשך כמה חודשים ואיך עבר הכשרה של לוחם ביחידה מובחרת כשהוא מתמחה בכמה סוגים של כלי נשק.

בעדותו בפני החוקרים הוא מספר לראשונה כיצד תוכנן רצח החיילים ואיך במשך שנים רבות הבריח נשק במנהרות ממצרים לעזה, כשבהמשך הפך ללוחם ב'שוהדא אלאקצא', פלג שבעברו היה משויך לארגון ה'פתח' ומעורב בירי רקטות לישראל.

עבדאללה ד'עמה (צילום: דוברות שב
המחבל עבדאללה דע'מה|צילום: דוברות שב"כ

הוא סיפר כיצד גויס לארגון לפני כ-18 שנה, שימש כשומר שביצע עבודות שמירה ותצפית, מה שמכונה בערבית 'ריבאט' שמטרתם למנוע חדירת כוחות צה"ל לעזה ולהניח מטענים כדי לפגוע בחיילים.

"אחד הלוחמים אצלנו הפך לשהיד כי המטען התפוצץ לו ביד", גילה דע'מה, "במקרה אחר פעיל שלנו ניסה לירות מרגמה לעבר הים ברפיח ונהרג מהפיצוץ". הוא חשף כיצד עשרות פעילי פת"ח - מחבלים ברחו לבלגיה ונורבגיה לאחר שהחמאס השתלט על רצועת עזה ולקח את השלטון לידיו.

דע'מה היה פעיל מרכזי בהברחות נשק במנהרות מסיני לתוך רצועת עזה. "עבדתי בארבע מנהרות. שש שבע שעות ביום, לפעמים יותר". סיפר לחוקרים וטען כי פנה לכיוון הזה בגלל מצב כלכלי. "בהתחלה היינו מקבלים סיגריות בתמורה להברחות ולחפירות. אחר כך התחלנו לקבל כסף".

"במשך שישה חודשים הברחתי מאחת המנהרות שמונה שקים של רובי קלצ'ניקוב", תיאר הברחה גדולה בה לקח חלק. "עבור העבודה הזו קיבלתי 1,300 דולר". לדבריו הוא גם עסק בחפירת מנהרות ובאחת החפירות נהרג צעיר שתקרת המנהרה התמוטטה עליו, אבל הוא עצמו ניצל בנס.

אימון מאיים בשטח בנוי (צילום: חמאס)
"הברחתי נשק במנהרות אבל לא רצחתי את החיילים"|צילום: חמאס

תכנון רצח החיילים החל למעשה בדצמבר 2009 ובוצע כעבור ארבעה חודשים. דע'מה נפגש עם כמה פעילים מרכזיים בארגון וסוכם שכל אחד מהם יקים חוליית טרור שמטרתה לפגוע בחיילי צה"ל.

דע'מה גייס כמה פעילים לחוליה שלו, כולם בעלי ידע בירי במגוון בכלי נשק שעברו הכשרות ממושכות. המטרה הייתה להניח מטען, לפוצץ אותו, לגרום לחיילים להגיע למקום ואז לירות בהם.

"פגש אותי בכיר בארגון וביקש ממני לבוא לפגישה עם פעילים בכירים בשוהאדא אלאקצא", שיחזר. "הלכתי איתו לג'בליה ונפגשנו עם שני פעילים. במפגש השניים ביקשו מאיתנו לגייס שהידים לביצוע פיגוע".

המקום בו הטמינה החולייה מטען במשקל 35 ק"ג היה מלכודת לחיילים. תוכנן שהמטען יתפוצץ עליהם ואז המחבלים שהסתתרו מאחורי השיחים יוכלו לירות בהם, כאשר יתקרבו לברר במה מדובר ולסייע לחבריהם הפצועים.

הוא מספר כי יומיים אחרי נכנס למקום בו בחרו הצבא ושיטח את האזור כולו עם דחפורים. "אחרי השיטוח עצרנו את התכנון של הפיגוע כי המקום הפך ללא מתאים".

אלירז פרץ‎ ואילן סביאטקובסקי‎
סמ"ר אילן סביאטקובסטקי ורס"ן אלירז פרץ ז"ל שנרצחו בפיגוע

הפיגוע התרחש ב-26 למרץ 2010 ליד כיסופים באותו מקום בו הוטמן המטען. בפיגוע נרצחו כאמור שני לוחמי גולני ומחבל אחד חוסל. דע'מה שתכנן את הפיגוע וגייס את חברי החולייה ובהם דודו בסאם, טוען כי נדהם לגלות שהוא בוצע ללא ידיעתו, כך לדבריו.

בחקירתו נשאל דע'מה איך ידע שהפיגוע שבו נרצחו חיילים הוא באותו מקום שנבחר לביצוע. "פגשתי את בסאם אחרי הפיגוע", הפתיע את החוקרים. "שם אמר לי שהמטען שהטמין לא התפוצץ והחיילים נרצחו מהירי". בסאם, שניסה להפעיל מטען שלא פעל עקב תקלה, חמק מירי החיילים וחזר לרצועה.

לטענתו, יומיים אחרי הפיגוע בסאם ביקש ממנו לבוא לווילה שלו בדיר אל באלח כדי לשוחח בעניין חשוב. "בא לשם גם פעיל של הג'יהאד האיסלאמי שסיפק לו את הנשק והמטען לפיגוע ושאל אותו למה לא הודיע לו על מועד הפיגוע".

חברי החוליה, ארבעה במספר ערכו צוואה שתועדה בווידאו למקרה שכולם יחוסלו. דע'מה שעמד בראש החוליה לא תיעד את הצוואה שלו, בגלל שאביו היה חולה והוא סעד אותו.

אימון חמאס בפייסבוק (צילום: מתוך סרטון פייסבוק)
"היה לנו דף פייסבוק של השהידים עם פרסומות תמורת כסף"|צילום: מתוך סרטון פייסבוק

הוא סיפר לחוקרים על חברי החוליה הזו ואחרים שגויסו למשימות שונות ומה היה תפקידו של כל אחד ואחד מהם. כך למשל בפיגוע הרצחני בו נהרגו שני חיילי צה"ל, אחד מחברי החולייה קיבל רגליים קרות זמן קצר לפני בטענה שקיבל טלפון מרכז מודיעין של שב"כ שהזהיר אותו לבל יעז לבצע את הפיגוע.

הוא חשף כיצד הקים דף פייסבוק בו תיעד את הפעילות הצבאית של החוליות שעמן עבד. "היינו מפרסמים תמונות שהידים וגם את כל ירי הטילים, אבל הדף הזה נסגר על ידי פייסבוק ופתחנו אחר. היינו עושים פרסומות לחברות תמורת כסף", הוסיף דע'מה.

כמה חודשים לאחר מכן, באוגוסט 2010 שלושה מחברי החוליה של דע'מה ובראשם בן דודו בסאם שנתמכו על ידי הזרוע הצבאית של הג'יהאד, חוסלו על ידי צה"ל בעת שהניחן מטען וביצעו פיגוע ירי לעבר חיילים בגדר הגבול עם עזה.

 


 

בהמשך החקירה חשף דע'מה את המניע שלו וטען כי אחותו בת ה-36 נהרגה במהלך פעילות צה"ל מפיצוץ בביתה. "אחרי מותה החלטתי לנקום נגד הצבא הישראלי באמצעות פיגוע נגדם כי אחותי הייתה יקרה לי ומקורבת אליי מאוד".

כמה חודשים לאחר מכן הוא כבר תכנן לגייס שני מחבלים מתאבדים לבצע פיגוע נגד חיילי צה"ל, אבל נתקל בקשיים.

"קשה לגייס מחבלים כי מי שרוצה למות בא ומבקש לבצע פיגוע התאבדות בעצמו", הסביר בחקירתו. "דבר שני היה פחד מחמאס בזמנו. הייתי במעקב והעיניים שלהם היו עליי. לא יכולתי לארגן מפגש מתאבד כי פחדתי שילשין לחמאס ואסתבך".

אימון חמאס (צילום: חמאס)
"ידעתי שהעיניים שלהם עליי". מחבלי חמאס|צילום: חמאס

דע'מה עצמו נפצע לפני כמה שנים מירי של פעילי חמאס וסבל מצליעה ברגלו. הוא סיפר כי לא היה לו קשר לחטיפת גלעד שליט אבל הוא וחבריו שוחחו בקווים כללים על תכנית לחטיפת חייל והעברתו לעזה. לטענתו בגלל ההוצאות הכספיות הגדולות התכנית נגנזה. הוא סיפר כיצד הוא וחברי החוליה שלו שוחחו בקודים מחשש ששב"כ מאזין לשיחות הטלפון שלהם.

בשלהי חקירתו חשף דע'מה כי בשלב מסוים הסכים להתגייס לשורות הג'יהאד האיסלאמי ולצאת לאימונים באיראן. "מוחמד אל ראעי, פעיל מרכזי בארגון שעמד מאחורי רצח חיילי צה"ל בציר פילדלפי, גייס אותי. הייתי צריך לצאת לאימונים באיראן אבל כמה ימים לפני הוא חוסל באמצעות טיל שירו לעבר רכבו. כל הנסיעה לאיראן בוטלה בגלל זה".

בנוגע לאל ראעי גילה דע'מה כי זה השיג ג'יפ לנדרובר שבעבר היה שייך למאבטחים של יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת והמטרה הייתה להכניס לתוכו מחבלים מתאבדים שיתפוצצו ליד מוצב צבאי. התכנית לא יצאה אל הפועל כיוון שאל ראעי חוסל על ידי צה"ל כמה ימים לפני כן.

משפטו של דע'מה ייפתח במהלך השבועות הקרובים בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. הפרקליטות במחוז הדרום דרשה לעצור אותו עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו. פרקליטו, עו"ד מוחמד ג'ברין מסר בתגובה: "נלמד לעומק את חומרי החקירה ונגיב על הטענות בכתב האישום בבית המשפט".