צפירת הרגעה עבור מי שחשש מההתחמשות של טורקיה במערכות טילי הגנה אווירית 400-S מתוצרת רוסיה? אתרים ביטחוניים ברוסיה מדווחים על כך שסוללות הנ"מ שנחתו באנקרה פחות טובות מאלו שמפועלות על ידי הצבא הרוסי. על פי הדיווחים מדובר בגרסת ייצוא שחלק מהיכולות שלה הופחתו על ידי הרוסים באופן מכוון.

טורקיה קיבלה את סוללות ה- S-400 שלה במאי 2019 מה שהביא מיד לחשש כבד במערב ומשבר חמור עם ארה"ב. האחרונים חששו שהרוסים יבחנו את מטוסי החמקן שלהם דרך הטורקים, ולכן ביטלו את העסקה לרכש מאה מטוסי F-35 על ידי הטורקים. אבל נראה שגם הרוסים שמרו על תעודת ביטוח.

על פי הדיווחים המכ"ם של ה- S-400 הטורקי מזהה מטוסי אויב מטווח קצר יותר מאשר המערכת המקורית. באופן רשמי טווח הגילוי של ה- S-400 נע בין 500 ל-600 ק"מ ואילו המערכת הטורקית מזהה מטרות בטווחים של 400 ק"מ ואולי גם פחות מכך.

S-400 (צילום:  vaalaa / Shutterstock.com)
טילי 400-S. לטורקים טווח קצר יותר?|צילום: vaalaa / Shutterstock.com

ככל הנראה גם טווח הטילים שסופקו לטורקים קצר יותר וגם יכולת השליטה במספר רב של מטרות נמוך יותר בגרסה הטורקית. בנוסף לטענת מומחים במוסקבה אין למערכת הטורקית יכולת לזהות מטוסים רוסים.

גרסת הייצוא של ה- S-400 היא תעודת ביטוח של הרוסים ומדובר במסורת ארוכת שנים. כמעט לכל מערכת לחימה רוסית יש מה שנקרא גרסת ייצוא, מופחתת ביצועים. זה נכון למשל למטוסי הקרב, הטנקים, מכ"מים ועוד שבריה"מ מכרה למדינות ערב בשנות ה-50 עד ה-70 של המאה שעברה.

המטרה של גרסת הייצוא היא שבמקרה והמערכת תיפול לידיים זרות, האויב לא יקבל לידיו את כל הסודות של הרוסים. בעבר חיל האוויר הטורקי הפיל מטוס קרב רוסי ודבר דומה קרה גם בסוריה שקיבלה את סוללות ה-300-S. 

בהקשר הזה אחד מהפרטים המעניינים ביותר בדיווחים האחרונים הם על כך שלמטוסי חיל האוויר הרוסי להפעיל מצב שהוגדר כ"אי נראות" מול הסוללות שסופקו לטורקיה וכנראה מול כל סוללה מגרסות הייצוא אם אכן יוצרו ומשווקות כאלו.

כזכור, לאחרונה הודיעה טורקיה על ניסוי של מערכות האיתור של ה-400-S מול מטוסי חיל האוויר הטורקי 16-F מתוצרת ארה"ב. מה שגרר איום בסנקציות מצד ארה"ב שתביא זאת לאישור הקונגרס. בין היתר מוטרדים בארה"ב מאפשרות שטורקיה תציב את טילי הנ"מ שקיבלה בגבול עם סוריה שם פועלים מטוסי קרב מערביים.