צפו בסיפורים המעניינים של 12.10 לאורך השנים (צילום: חדשות 2)
"לא ניתן לראות בנאשם אחראי לביצוע המעשה הפיזי של עבירת הריגה". הלינץ' ברמאללה|צילום: חדשות 2

הלינץ' האכזרי ברמאללה, שהתרחש ב-12.10.2000, זעזע מדינה שלמה. שני חיילי מילואים, רס"ל יוסף אברהמי ורב"ט ואדים נורז'יץ' , טעו בדרכם חזרה לבסיס ונכנסו לעיר רמאללה בעיצומה של האינתיפיאדה השנייה. שוטרי תחנת רמאללה שהבחינו בהם, פקדו עליהם לרדת מהמכונית ולהתלוות אליהם לתחנת המשטרה בעיר לצורך תחקור, כשהם מכוונים רובים לראשיהם.

כאשר הגיעו שני החיילים לתחנת המשטרה הם הוכנסו לאחר החדרים בו נכחו חוקרים. בשלב מסוים, נודע לחלק תושבי העיר, שהשתתפו בהלוויה של אחד התושבים, ששני חיילי מילואים ישראליים נמצאים בתחנה – ומאות מהם נהרו למקום. ההמון הזועם ניסה להיכנס לתחנה, כשהם פורצים את הדלתות, השערים והחלונות.

כמה עשרות מהתושבים הצליחו להיכנס פנימה בכוח. חלקם, שהיו מצוידים בצינורות ואלות, היכו באכזריות רבה את החיילים, רצחו אותם והשליכו אותם מחלון התחנה. בין התושבים שהשתתפו בלינץ' היה גם מרואן מעדי, שנכנס לחדר בו שהה נורז'יץ' והיכה אותו באגרופיו בפניו.

לא ניתן להוכיח אחריות למעשה

לאורך השנים צה"ל והשב"כ סגרו חשבון עם חלק ממבצעי הלינץ' שנעצרו, נשפטו ונידונו למאסר עולם. אחרים שהשתתפו בהכאת החיילים חסרי הישע נעצרו ונשפטו לתקופות מאסר ארוכות. גם מרואן מעדי נתפס על ידי כוחות צה"ל, והוגש נגדו כתב אישום חמור לבית הדין הצבאי בגין עבירה של גרימת מוות.

לטענת התביעה הצבאית, היה צריך להרשיע את מעדי בעבירה של גרימת מוות, שכן הוא היה חלק מההמון שביצע את הלינץ' בחיילים. "גם אם הוא לא גרם למותם הרי שיש לראות בו אחראי לגרימת המוות", טענה התביעה. "הנאשם צפה את האפשרות לגרימת מוות נוכח התנהגותו של ההמון הזועם".

סנגורו של הנאשם, עו"ד איאד מחמיד טען, כי מרשו לא היה חלק ממבצעי הלינץ' אלא פעל באופן פרטני, בספונטניות. לכן, יש לזכות אותו מעבירה של גרימת מוות ולהסתפק בהרשעתו באישום מופחת מאוד של תקיפה בנסיבות מחמירות, שכן הוא לא צפה את התוצאה הקטלנית ולאחר שהיכה את החייל עזב את המקום.

שופטי בית הדין הצבאי ציינו בהכרעת הדין, כי מדובר במקרה שאינו קל להכרעה ונסיבותיו הקשות ומזעזעות. השופטים הסבירו, כי לא ניתן להוכיח שמעדי היה חלק ממתכנני הלינץ' או שותף לו, וכי התביעה הצבאית לא פרטה בכתב האישום לפרטי פרטים את חלקו של מעדי. "התוצאה המתבקשת היא שלא ניתן לראות בנאשם אחראי לביצוע המעשה הפיזי של עבירת הריגה", נימקו השופטים את החלטתם לזכות את מעדי ולהרשיעו בעבירה מינורית של תקיפה. גזר דינו בגין תקיפה יינתן בקרוב.