שר הביטחון בני גנץ, שר האוצר ישראל כ"ץ והשר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון מיכאל ביטון, הודיעו הבוקר (רביעי) כי סיכמו על חבילת סיוע לחיילים שהשתחררו בשנה האחרונה לתוך משבר הקורונה. 

ההודעה מגיעה על רקע פרסומים רבים על מצוקה של חיילים משוחררים, בעיקר חיילים בודדים משוחררים, כשבין היתר הם אינם זכאים לדמי אבטלה בתקופה שמיד לאחר השחרור משירותם הצבאי.

הצעדים עליהם סיכמו השרים:

1. חיילים בודדים או זכאי תשלומי משפחה שהשתחררו בשנת 2020 יהיה זכאים למענק של 4,500 ש"ח.

2. חיילים ששירתו מעל 22 חודשים (כלומר למעלה משנה ועשרה חודשים) יהיו זכאים למענק של 1,800 ש"ח.

3.חיילים או משרתי השירות הלאומי-אזרחי ששירתו פחות מ-22 חודשים - יהיו זכאים למענק של 1,000 ש"ח.

4. הוחלט להאריך לחיילים משוחררים שהשתחררו בשנת 2019 ובשנת 2020 את התקופה שבמסגרתה יוכלו לעבוד בעבודה מועדפת בשנה נוספת, כדי שהשפעות הקורונה והסגרים לא ימנעו מהם לממש את הזכאות למענק עבודה מועדפת. על פי הביטוח הלאומי שיעורו של מענק מלא כזה לזכאים הינו 9,700 ש"ח.

מתי צפוי להיכנס הכסף? התשלומים יועברו לא יאוחר מ- 30 ימים מיום השחרור, ולגבי מי שכבר השתחרר במועד קבלת חוק זה, לא יאוחר מיום 31 בדצמבר, 2020.

מי יממן ומי יעביר את התשלום? המתווה שסוכם בין השרים פורסם להערות הציבור בתזכיר חוק, בו צוין כי התקציב למימון מענק זה יועבר ממשרד האוצר לקרן לקליטת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, שתפעל להעברתו לזכאים. 

צעד נוסף שמובטח עכשיו הוא לבצע הכשרות מקצועיות לחיילים משוחררים, כשרשימת המקצועות תגובש בקרוב. 

בחודשים האחרונים הודיע משרד הביטחון על כמה צעדים לסיוע לחיילים המשוררים: 

ביולי האחרון תוקן חוק קליטת חיילים משוחררים ונקבע מענק קורונה חד פעמי של 500 ₪ לכל מי שסיים את שירותו הצבאי בשנת 2020. באותו זמן הוחלט גם כי מי שהשתחרר בחמש השנים האחרונות משירות צבאי יוכל לפדות אלפי שקלים מכספי הפיקדון לכל מטרה בלא קשר למטרות הקבועות בחוק כמו לימודים וכדומה.

כמו כן, בחודש שעבר הודיע המשרד כי אלפי חיילים זכאים לקצבת אבטחת הכנסה חודשית על סך 1,409 ₪ על פי קריטריונים.

גיבוש ליחידה (צילום: דובר צה
צעדים בשאיפה לסייע לחיילים במשבר. אילוסטרציה|צילום: דובר צה"ל

"אחת האוכלוסיות שנפגעה יותר מכל ממשבר הקורונה היא החיילים המשוחררים - שאינם זכאים לדמי אבטלה", נמסר מטעמו של שר הביטחון, בני גנץ. "לא נשאיר אף חייל מאחור, ונעשה כל מאמץ לסייע להם לעבור את המשבר, ולצאת ממנו מחוזקים - תוך שאנחנו שמים דגש על סיוע לחיילים המשוחררים הבודדים ואלו שאין להם סיוע מהבית". 

גנץ ביקש להודות לגורמי המקצוע במשרדו ולשר מיכאל ביטון, שבעצמו אמר: "אני שמח שהצלחנו יחד עם שר האוצר לייצר תכנית מענקים נוספת למי שזה עתה סיימו את פרק תרומתם למדינה וביטחונה ועושים את צעדיהם הראשוניים בחיים האזרחיים". השר ביטון הביע תקווה שתוכניות ומהלכים נוספים לסיוע יצאו לפועל. 

מטעמו של שר האוצר ישראל כ"ץ נמסר כי: "דווקא בתקופה זו עלינו לתת לחיילים המשוחררים, שרק סיימו את תרומתם לביטחון מדינת ישראל, את סל הכלים הטוב ביותר לדרך החדשה שאליה הם יוצאים על מנת לשלב אותם בשוק התעסוקה ולדאוג לעתידם".