דו"ח חדש שפרסם BICOM (המרכז הישראלי-בריטי לתקשורת ומחקר), טוען שבידי חיזבאללה יש כיום 14,000 טילים מסוג זלזל 2 לטווח של 210 ק"מ. כלומר כאלה שיכולים להגיע עד לתל אביב ואף דרומה ממנה.

מדובר בדו"ח שסוקר את פרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה בשנים האחרונות. אותו פרויקט שהפך למוקד התקיפות של חיל האוויר הישראלי בשנים האחרונות בסוריה.

"הערכה היא שבידי חיזבאללה יש כיום מאה אלף טילים ורקטות", צוין בדו"ח "אבל כרגע יש רק 20 עד 200 טילים מדויקים. פרויקט שדרוג הדיוק של הטילים (על ידי איראן) מתמקד ב-14,000 טילי הזלזל 2 שהשדרוג אמור להביא לרמת דיוק של 50 מטרים מהמטרה המיועדת, בטווח של 210 ק"מ".

משגר רקטות בלבנון (צילום: Spencer Platt, GettyImages IL)
תותח נ"מ בלבנון|צילום: Spencer Platt, GettyImages IL

נכון להיום רמת הדיוק שלהם מוגדרת כ"מוגבלת" על ידי העמותה הישראלית להגנה מפני טילים. אולם בהתחשב בכך שמטרת הטילים האלה היא ערים, הרי שגם פספוס של מאות מטרים לא משנה את גודל הסכנה.

הנתון לגביי כמות טילי הזלזל מעניין ביחס לכך שבמלחמת לבנון השנייה זו עמדה על עשרות בודדות שלא הצליחו לפגוע במטרות ישראליות. נגד הטילים האלו יצא חיל האוויר למבצע "משקל סגולי", להשמדת מערך הרקטות ארוכות הטווח של הארגון. מבצע הנחשב עד היום לאחד המוצלחים של החיל.

אולם עכשיו נראה שלמרות המערכה הישראלית נגד איראן, זו הצליחה להעביר ללבנון כמות גדולה של טילים ארוכי טווח. אם במלחמת לבנון חיזבאללה איבד בתוך 34 דקות את מערך ארוך הטווח שלו, והצליח לשגר רקטות בודדות לטווחים אלו, כעת הפוטנציאל עומד על עשרות ואף מאות בכל יום לחימה.

דיוק הרקטות גם שם בסכנה אתרים צבאיים ואסטרטגיים של ישראל. על פי BICOM: "פרויקט שכזה עלול להצית מלחמה של ישראל (מול איראן וחיזבאללה), שעומדת בפני הדילמה האם לפתוח במתקפת מנע ולהרוס מפעלי טילים, או לעכב פעילות צבאית ולהסתכן באיום הרסני הרבה יותר על התשתיות הקריטיות שלה ועל האוכלוסייה במרכז המדינה".

חיילי חיזבאללה בסמוך לגבול (צילום: Nasser Atta)
חיילי חיזבאללה סמוך לגבול|צילום: Nasser Atta

עוד על פי הדו"ח, חיזבאללה עובד כיום על פרויקט במסגרתו אחוז הטילים שיגיע למטרה יעמוד על לפחות 50 אחוז ואלה יגיעו לדיוק של 10 מטרים בלבד. זאת למרות מערך ההגנה מפני טילים ותוך התחשבות גם בבלאי ובעיות טכניות.

"הפרויקט כולל שדרוג זילזל 2 על ידי התקנת מערכת הנחייה מבוססת GPS והתקנת המערכת גם על טילי פתאח 110. מדובר בערכת הנחייה ומערכת פיקוד ושליטה". עוד ציינו שם כי: "חיזבאללה לקח לידיו את השליטה על המפעלים מידי האיראנים מאז דצמבר 2016. המפעלים ממוקמים 50 מטרים מתחת לאדמה כדי להגן עליהם מפני תקיפה".

במחקר מצייני גם שלישראל יש מערכת הגנה רב שכבתית מפני טילים. ובנוסף שבעוד במלחת לבנון השנייה חיזבאללה ירו כמאה טילים ליום או פחות מכך, במלחמה הבאה הערכות צה"ל הן שהארגון ירה 1,200 טילים ביום.