בתחילת החודש פרסם חיל האוויר של שוויץ כי מטוס הגריפין Saab-39 השוודי זכה במכרז ו-22 יחידות ייכנסו לשרות בחיל האוויר. הפרסום המדובר העלה לכותרות צבאות ותעשיות ביטחוניות מאוד מפתיעות ביכולות ובעוצמה שלהן. גם השווייצרים וגם השבדים מחזיקים צבאות שנחשבים לחזקים ומתקדמים, נתון מרשים בהתחשב שמדובר במדינות ללא אויב ומהסוג שמתגאה בניטרליות מוצהרת. אז איך נראים צבאות שלא עסוקים במלחמה יומיומית? פז"ם טס לאירופה כדי לתת תמונת מצב פסטרולית וקטלנית כאחד.

חייל שבדי (צילום: אתר צבא שבדיה)
אין במי להילחם, אבל יחידות מיוחדות - יש ויש. חייל בצבא שבדיה|צילום: אתר צבא שבדיה

צבא שבדיה: בין ה-30 החזקים בעולם

לפחות במאה השנים האחרונות המדיניות המוצהרת של המדינה הסקנדינבית מדברת על ניטרליות קפדנית, כאשר מלבד הכיבוש הגרמני במלחמת העולם השנייה המדינה לא התמודדה עם איומים ביטחוניים משמעותיים. כיום, הפעילות המבצעית היחידה שצבא זה מבצע היא במסגרת פעילות בכוח האו"ם. למרות כל זה שבדיה מחזיקה צבא שנחשב על פי אתרים ביטחוניים ל-28 בעוצמתו, ונחשב לצבא קטן וחכם. לשבדים יש כ-25,000 חיילים בשרות פעיל ועוד כ-60,000 במילואים, אבל יש לציין כי כל מערך התחזוקה והשרות העורפי מסופק על ידי גופים אזרחיים.

חיל אוויר: אומנם ביחס למדינות כמו ארה"ב ורוסיה מדובר בחיל זעום בגודלו, אולם ביחס לאיומים ולפעילות מבצעית מדובר בחיל אוויר גדול שמתפעל פלטפורמות מתקדמות ביותר. לשבדים יש 200 מטוסי קרב דור 4.5 מסוג SAAB-39 - מטוס קרב ורסטילי שנחשב מתחרה קשה למטוסי F-16 וחשוב לא פחות, זול ממנו בהרבה. מטוסי קרב אלו מגובים בטייסת מטוסי SAAB-100, שהם מטוסי אימון שיכולים בשעת הצורך גם לתקוף. בנוסף מפעיל החיל מטוסי סיור והתרעה מתקדמים וכמה עשרות מסוקי סער מתוצרת צרפת. בחינה של המספרים מראה שמרבית כלי הטיס הם מתוצרת עצמית, וחלקם משרתים בחילות אוויר נוספים כמו נורבגיה, דרום אפריקה ומדינות. בנוסף החיל השבדי מפעיל כמה עשרות מטוסים ללא טייס חלקם מתוצרת ישראל. החיל השתתף בתקיפות שבוצעו כנגד לוב במסגרת כוחות נאט"ו.

מטוס קרב SAAB39 (צילום: אתר צבא שבדיה)
מתחרה רציני ל-F-16. ה-SAAB 39 של צבא שבדיה|צילום: אתר צבא שבדיה

צבא היבשה: גם פה אנחנו מדברים על מספרים מפתיעים, לצבא זה יש לא פחות מ-1,500 נגמ"שים כבדים מסוגים שונים כשרובם בעלי יכולת נ"ט מתקדמת, וגם פה מדובר בכלים מיצור עצמי. לאלה מתווספים יותר מ-300 טנקים מסוג לאופרד-2 מתקדמים תוצרת גרמניה. לצבא השבדי כוח ארטילריה מרשים שכולל בנוסף 20 משגרי רקטות מסוג MLRS. השבדים מחזיקים יחידות מיוחדות ברמה מאוד גבוהה כשעל פי פרסומים שונים היו מעורבים בלחימה נגד משטרו של קדפי בלוב, ככל הנראה בסיוע למורדים.

חיל הים: לשבדים יש לא פחות מ-300 ספינות מדגמים שונים שמשרתים בחיל, כאשר הכוח ההתקפי כולל 11 קורבטות טילים - ספינות קטנות יחסית בעלות יכולת חמקנות, שעל סיפונן טילים נגד ספינות מתקדמים ומערכות לגילוי צוללות. בנוסף מחזיקים השבדים 187 סירות תקיפה מהירות ו-5 צוללות מונעות בדיזל וחשמל שנחשבות גם הן למתקדמות מאוד. חיל הים השבדי לא היה מעורב בפעילות בלוב מלבד ספינת אספקה אחת.

קורבטה שבדית (צילום: אתר צבא שבדיה)
מאות ספינות שבדיות מפטרלות סביב המדינה. בתמונה: קורבטה שבדית, ספינת טילים בעלת יכולת חמקנות|צילום: אתר צבא שבדיה

צבא שוויץ: גיוס חובה ונשק צמוד לכל מילואימניק

אם לשבדים יש פחדים היסטוריים מהענק הרוסי שמתעורר במזרח וגבולות ימיים ארוכים, הרי שצבאה של שוויץ הקטנה לא היה מעורב באף מלחמה מאז המאה ה-17. ולמרות זאת מדובר במדינה שבה הגיוס בגיל 18 הוא חובה וכך גם שרות המילואים. כל אזרח מחויב להתגייס לשירות פעיל של חצי שנה לאחריו הוא ממשיך לשרות מילואים בן 10 שנים בו יקראו לו לפחות 7 פעמים לאימון. מעניין לציין כי כל חייל מילואים מחויב להחזיק את הנשק שלו בביתו עד שהוא פורש ממילואים. הצבא השוויצרי אחראי על פעולות שיטור "כבדות" במדינה ובנוסף על הבקרה האווירית, כמו כן אחראי על סיור בגבולות המדינה כשלאחרונה הם עלו לכותרות כאשר פלשו בטעות לליכטנשטיין השכנה.

חייל שוויצרי (צילום: אתר צבא שוויץ)
כל אזרח מחויב לשרת. חייל בשוויץ|צילום: אתר צבא שוויץ

חיל אוויר: מלבד טייסת מטוסי SAAB-39 שהוזמנה כבר מהשבדים, מתפעל החיל 35 מטוסי קרב מתקדמים מדגם F-18. לחיל עוד 50 מטוסי קרב מדגם F-5 ישנים וכמה עשרות מטוסי בוכנה בעיקר לאספקה קלה, כיבוי שריפות והתרעה. לשוויצרים יש כ-40 מסוקי סער רובם מדגם פומה הצרפתי. כאמור לכל העוצמה הזו לא הייתה שום פעילות מבצעית ידועה, אולם הם מעורבים בחיי החברה מבחינת מעמד ומופעים אווירובטיים שנחשבים לאטרקציה גדולה במדינה.

צבא היבשה: לצבא שוויץ יש 135,000 חיילי סדיר וקבע כשבנוסף להם יש עוד 76,000 חיילי מילואים. מאז אמצע שנות ה-2000 מתכונת היחידות של הצבא היא מעורבת, לא עוד יחידות על טהרת השריון או החי"ר כי אם יחידות משולבות, מתכונת אליה עוברים בהדרגה גם שאר צבאות העולם. לשוויץ כ-1,100 נגמ"שים תוצרת גרמניה וארה"ב ו-252 טנקי לאופרד 87, שזה בעצם הלאופרד-2 הגרמני שהותאם על פי דרישה. מהצבא ניתן להתקבל למשמר השווייצרי - שאחראים לשמור על מקומות ממשלתיים ושגרירויות לא פעם בבגדים מסורתיים בני כמה מאות שנים וצבעוניים במיוחד, ואחראים גם על אבטחתו של האפיפיור. לשוויץ אין גבולות ימיים ומפה גם שאין לה חיל ים.

חיל המשמר השוויצרי (צילום: אתר צבא שוויץ)
גם את זה עושים כשלא עסוקים במלחמות. חיל המשמר השוויצרי|צילום: אתר צבא שוויץ

קשרים טובים עם ישראל

אין מדינות בעולם, מלבד אחת, שלא מחזיקות גוף צבאי כזה או אחר. אולם למרות זה לא ברור מדוע מדינות אלה, שלא מאוימות ולא היו מעורבות בשום סכסוך צבאי, מלבד כזה שנכנסו אליו כחלק מהאו"ם, משקיעות ומחזיקות צבאות כה גדולים וחזקים. השבדים משקיעים לא פחות מחמישה וחצי מיליארד דולר בכל שנה וגם בשוויץ משקיעים אחוז נכבד מהתוצר הלאומי בצבא. מה שכן מעניין שלמדינות הנ"ל ישנה תעשייה ביטחונית ענפה שנחשבת לתחליף מתקדם וזול ביחס למעצמות כמו ארה"ב ורוסיה. לשתי המדינות הללו קשרים טובים עם מערכת הביטחון בישראל ולפני חודש אף ביקר פה רמטכ"ל צבא שוויץ כדי לחזק את הקשרים בין שתי המדינות.

רמטכל צבא שוויץ בביקור בישראל (צילום: דובר צה
רמטכ"ל שוויץ ומפקד מערך ההגנה האווירית, תא"ל דורון גביש|צילום: דובר צה"ל
>> צבא טורקיה: היכרות עם אחד הכוחות החזקים בעולם