מדינת ישראל מציינת שנתיים למבצע צוק איתן, המבצע שנמשך 50 ימים ועלה בחייהם של 68 חיילים ועוד ארבעה אזרחים. לא מעט מילים זרמו מאז שהסתיים המבצע, ובאופן טבעי, הנושא העיקרי שעלה לכותרות ולא ירד מאז הוא המנהרות.
צה"ל הגיע למבצע לא מוכן להתמודד עם איום ה"תת קרקע", כפי שזה מוגדר כיום. מספיק להזכיר בהקשר הזה את הפרסום כאן מימי המבצע על האלתור של חטיבת גבעתי לאיתור מנהרות.
את מחדל המנהרות ניתן לראות מוחשית בתמונה שאנחנו מפרסמים פה לראשונה, ושנמצאה בידי הצבא לפחות שנה וחצי קודם למבצע. מדובר בצילום אוויר של רצועת עזה, מנוקדת במאות נקודות אדומות. כל נקודה כזאת מסמנת פתח של מנהרה. איך זה מסתדר עם טענת הדרג המדיני על כך שלא הייתה מודעות לגודלו של איום המנהרות טרם צוק איתן?
לא רק הפוליטיקאים אשמים
נזכיר: מבצע צוק איתן החל ב-8 ביולי 2014. התמונה שאנחנו מפרסמים הוצגה כבר באמצע שנת 2013 לגורמים אמריקאים בשגרירות ארה"ב בישראל, וסביר שהחומר נמצא בידי הצבא לפחות שנה קודם לכן.
בתמונה ניתן למנות כ-900 נקודות אדומות. חלק גדול מהן מרוכז בגבול עזה-מצרים, ומצבורים נוספים של נקודות אדומות נראים בשכונת סג'אעיה ובצפון הרצועה, סמוך לגבול עם ישראל. כאמור, כל נקודה מסמנת פתח של מנהרה.
המשמעות היא שלצבא הייתה תמונת מצב כמעט מלאה על כל מה שקורה בעזה בתחום המנהרות. בשכונת סג'אעיה, שם אנחנו כבר יודעים שחמאס עשה שימוש נרחב במנהרות כחלק מהלחימה, המחדל היה חמור במיוחד: למרות המידע המדויק הזה שהביא המודיעין הישראלי, הצבא לא התכונן כלל למלחמה במנהרות. כמעט שלא נרכש ציוד צבאי לאיתור ולחימה בזירה שכזו, לא נערכו אימונים מיוחדים לכוחות, ולמעשה - חוץ מיחידות ייעודיות של חיל ההנדסה (ולא כולן), אף אחד לא התכונן למלחמה במנהרות.
גורם בכיר במערכת הביטחונית מציין כי "הדרג המדיני טען אחרי המבצע שלא היה מודע לגודל של איום המנהרות. הצבא, בצדק, טען שזה לא נכון. הם העבירו מידע, היו חשיפות של מנהרות חודרות וזה אפילו הופיע בכלי התקשורת". עם זאת, הגורם הביטחוני לא חוסך ביקורת גם מצה"ל: "הצבא עצמו מתעלם מזה שהם בעצמם לא עשו כלום עם האיום הזה, לא התכוננו והיו די שאננים. זה מה שהופך את הסיפור הזה, את המחדל הזה, לכל כך חמור. בצד המודיעין - גם בצבא וגם בשב"כ - היה לנו הכל. כל מי שרצה היה יכול לקבל מידע כאילו הוא בעזה. התעלמו מזה, ואף אחד לא שילם את המחיר".
אבל צה"ל שילם מחיר דמים כבד בגלל המנהרות. חוליה של תשעה מחבלים חדרה מעזה לישראל ב-19 ביולי סמוך לקיבוץ בארי, ובהיתקלות עם מחבלים נהרגו שני חיילי צה"ל ומחבל אחד. יתר המחבלים הצליחו לחזור בשלום לעזה דרך המנהרה. כעבר יומיים, ב-21 ביולי, חדרו מחבלים דרך מנהרה סמוך לקיבוץ ניר עם. אנשי החוליה ירו טיל נ"ט שהביא למותם של ארבעה חיילי צה"ל. במקרה הזה הצליח צה"ל לחסל לפחות עשרה מחבלים.
תקרית קשה נוספת התרחשה ב-28 ביולי, אז חדרו מחבלים ממנהרה סמוך לקיבוץ נחל עוז. הם תקפו פילבוקס והרגו חמישה חיילים. רק אחד מהמחבלים נהרג והשאר חזרו לעזה דרך המנהרה.
נגד כוחות צה"ל שנכנסו לרצועה בחלק היבשתי של המבצע נלחמו מחבלים רבים שהשתמשו במנהרות כדי להפתיע את הכוחות ולברוח מיד. בחלק גדול מהמקרים החיילים הופתעו, או שלא ידעו לאיזה כיוון להגיב משום שלא ידעו היכן פתחי המנהרות בשטח הפעולה שלהם. זאת למרות שהצבא ידע על הפתחים שנה וחצי קודם למבצע.
עדיין מחכים לדו"ח
ועדת החוץ והביטחון של הכנסת לא סיימה עד היום להכין את הדו"ח לבדיקת הכשלים במבצע צוק איתן. זאת למרות שעברו שנתיים והתקיימו יותר מ-80 ישיבות שבהן השתתפו מומחים רבים. לאחרונה שלח חבר הוועדה, ח"כ אראל מרגלית, מכתב ליו"ר הנוכחי אבי דיכטר בבקשה להאיץ את גיבוש הדו"ח הסופי. "נדמה כי איש אינו מעוניין להגיע לחקר האמת", כתב מרגלית.
המנהרות שניתן לראות בתמונה הופצצו על ידי חיל האוויר, אבל השמדת פתחי מנהרה מהאוויר אינה פוגעת ביכולות חמאס או כל ארגון טרור אחר. מה שנהרס זה חלק קטן שניתן לעקוף בחפירה קצרה. אין ספק שמאז צוק איתן נעשו לא מעט פעולות לשיפור המצב, אולם הגורם שאיתו שוחחנו אומר: "איפה שאין תחקירים מסודרים, כשלא נותנים לאלוף ותיק לדבר (הכוונה היא לאלוף במיל' יום טוב סמיה שאמר בתקשורת שלא נתנו לו להשתתף בתחקירים), לא מפיקים לקחים ברצינות. נכון שהמצב יותר טוב, אבל אם לא מתקנים ליקויים כמו שצריך, משלמים על זה בדם".
לצד הדברים הקשים האלה, לא מעט מומחים טוענים שגם המערכת הסודית שצה"ל פרס סביב הרצועה לאיתור מנהרות רחוקה ביכולותיה ממה שהוצג בציבור. נקווה שהמצב בפועל הוא לא תחילתו של מחדל נוסף.