"בתוך שנה, הושגה ירידה של 98 אחוז בירי תלול-מסלול על ישראל", אמר ביום שלישי ראש הממשלה בנימין נתניהו לרגל יום השנה למבצע עמוד ענן. עוד ציין ראש הממשלה, "בסופו של דבר ההרתעה הזאת מושגת על ידי הידיעה של האויב שאנחנו לא נסבול התקפות על יישובנו ועל חיילינו, ושנגיב בעוצמה רבה. זה היסוד של ההרתעה שלנו".
אמנם זרוע היבשה סיימה את המבצע עם תחושה של החמצה משום שלא נתנו לכוחות להיכנס פנימה, אבל לא מעט חילות ויחידות פעלו במסגרת המבצע והנחיתו על ארגוני הטרור מכה קשה וכואבת. טייסי חיל האוויר תקפו מטרות סביב השעון, ספינות חיל הים הוכיחו את נחיצותן גם ביבשה ורוכבי שמים של התותחנים סיפקו תמונת מצב מצילת חיים.
במלאת שנה למבצע, חזרנו למפקדים והלוחמים שבזכותם יכול היה נתניהו לסכם את המבצע בהצלחה. טייס הקרב סיפר על הדיוק הנדרש והדילמות באוויר, מחיל הים שמענו על היכולת לפעול מאחורי הקלעים ומרוכבי השמים שמענו בעיקר על סגירות מעגל מהירות ותמונת מודיעין שהצילה את חיי הלוחמים.
חיל הים: "דהרנו דרומה להגן על המדינה"
רס"ן ערן, כיום מדריך בקורס פי"מ (פיקוד ימי), היה בזמן המבצע סגן מפקד סטי"ל אח"י חרב והקצין הטקטי של הספינה. "צריך לתת קרדיט גדול ללוחמים של הספינה שעשו שם עבודה נהדרת ובדרך כלל לא מקבלים את הקרדיט הראוי", ביקש להדגיש בתחילת דבריו. יש פעילויות שבאות בהפתעה ויש פעילויות מתוכננות אז בוחרים ספינות, מי יורד דרומה, ואומרים לנו צה"ל הולך לעשות משהו בטווח זמן מסוים לכן אנחנו נמצאים בכוננות יציאה. ברגע שהמבצע נפתח הזניקו אותנו וטסנו דרומה. ספינה זה גוף עם המון אנרגיות וכל האדרנלין התפרץ לקרנבל שלם. היינו בזמן כוננות כך שמרגע ההקפצה היה ללוחמים 45 שניות לקפוץ מהמיטה, והם עמדו בזה".
המחזה של מספר ספינות טילים מפליגות במבנה הוא מרשים למדי. בזמן ההפלגה המוטיבציה של הלוחמים בשמים והם יודעים איזה מכה הם הולכים להפיל על האויב. "אני לא יכול לדבר על הפעילות אז אני אסביר על היכולות", אומר ערן. "ספינה בים יש לה יתרונות אדירים שלא מנוצלים מספיק עד היום. היא יודעת לשמור על חשאיות מיטבית ולשבת חודש שלם בלי שיבחינו בה. יש לה מוכנות אדירה גדולה יותר ממטוס או כל יחידה אחרת. זמן התגובה שלנו הרבה יותר טוב ומידי. אנחנו לא מטוס שעולה 40 דקות לאוויר, מרגע פקודה זה עניין של דקות עד שאנחנו מכים".
שם, מהים השקט, הם ראו הכול. את הרקטות עפות, את הפיצוצים ברצועה, ממש הריחו את האש והעשן. "המכשור שיש לנו מאפשר לנו לראות את כל תמונת האיומים סביבנו ואנחנו די מומחים בזה. אבל לחבר'ה שהיו על הגשר, שראו את זה שורק ועובר לידם, זה היה משהו אחר ולא מוכר. לחבר'ה הדרומים זה היה מלחמה על הבית. ללא ספק זה היה מעניין לראות את זה. המראה הפסטורלי של הים והספינות יכול להטעות. כן, יש איומים אבל הסיבה שיש שקט ואף אחד לא נפגע זה בזכות דברים שאנחנו עושים. אני לא יכול לפרט מעבר. בוא נגיד שהסיכון תמיד קיים על הספינה, צריך להגיד את זה. אני יכול לספר שבמהלך הפעילות, לילה בלי ירח, הכל שחור, ואני מסתכל ימינה ושמאלה אומר אף אחד לא יכול לעזור לי. יש לנו את מערכות ההגנה הכי טובות בעולם עם האנשים הכי טובים בעולם. ומי שמכיר ספינת טילים יודע שתחום ההגנה מאוד מתקדם".
מה שכן ידוע זה שחיל הים שיגר אלפי פגזים ועשרות טילים במהלך המבצע. בנוסף החיל הכווין מהים כוחות אוויריים. למרות זאת, רס"ן ערן מסרב לשתף על מה ירו ואפילו האם, למרות שזה די ברור. "אנחנו לא מחפשים את הפרסום הזה. מי שיושב במטכ"ל יודע בדיוק מה עשינו באותו מבצע וזה מספיק לנו. לאזרח אני יכול להגיד שיסתכל על הים. 95 אחוז מהסחורות מגיעות למדינת ישראל מהים, גם בזמן המבצע, וזה לא בגלל שאנחנו נראים טוב. זה בגלל העבודה שלנו. אנחנו מייצרים מימד הרתעה מאוד חזק על האויב ועושים את זה בצניעות".
על סיום המבצע אמר רס"ן ערן, "אנחנו חיל שמתאמן הרבה וברגע שיש פעילות כולם רעבים לזה. אני חייב להגיד שאחרי שהכל נגמר והבנו איפה נגענו ומה עשינו החבר'ה היו בהלם. למרות שאנחנו לא רואים את הלבן בעיניים של הצד השני, פה דווקא כן ראינו את החוף ואת הפיצוצים. אז החבר'ה הרגישו את זה יותר על בשרם. כשעלינו צפונה מאשדוד ונקשרנו לרציף כל מפקדי המחלקות אספו את הלוחמים שלהם ודיברו עם הלוחמים. ישבנו ואמרנו כמה חשוב מה שעשינו והיה מאוד מרשים לראות את זה, כן יש פה גם ציונות".
רוכב שמיים: מבט מציל חיים
ביום שבו חוסל רמטכ"ל חמאס, אחמד ג'עברי, הייתה פלוגת רוכב שמים שבפיקודו של רס"ן אביב קולטונוף, כיום סגן מפקד יחידת רוכב שמים, בתרגיל גדול בצפון. מיד אחרי החיסול הם קיבלו פקודה לרדת דרומה ולהתחיל לפעול. בתוך שעות הם התייצבו שם והרימו את המל"טים שלהם לאוויר. "היינו בתרגיל גדול בצפון. זה תפס אותנו באמצע וקיבלנו פקודה לרדת דרומה".
ברגע שהגיעו לרצועת עזה הם חברו לכוחות, כאשר המשימה שלהם הייתה להביא להם מודיעין לחטיבות לפני הכניסה לרצועה. "אנחנו מספקים להם תמונה מלמעלה כשאנחנו איתם, עם החי"רניקים והשריונרים, כשחלק מהמשימות ביצענו מתוך הטנקים שלהם. משימה שנייה שלנו הייתה למצוא את האויב ואז לסגור מעגלי אש כדי להשמיד אותו כמה שיותר מהר".
כידוע כוחות הקרקע לא נכנסו לרצועה אולם לוחמי רוכב שמיים עבדו מאוד קשה. בכל רגע נתון המל"ט שלהם היה באוויר וסיפק תמונת מצב עדכנית. "החיילים לא ישנו בכלל. כל הזמן היה עיסוק ורוכבי שמיים היו מעל לרצועה. כל יום ראינו משהו אחר והשטח לא הפסיק להשתנות, המפקדים רצו לראות כל הזמן מה השתנה, איפה שמו מטענים או חסימות, האם האויב השתנה. כל הזמן אנחנו בעבודה. עיקר הסריקה שלנו הייתה במרחב של השטח הבנוי. מצאנו בעיקר פעילים שרוצים לשגר מרגמות, שמניחים דברים על הצירים לכוחותינו. באחד המקרים מצאנו משהו על ציר כניסה של כוחותינו וגרמנו להם לשנות את ציר הכניסה. אומנם לא נכנסו אבל הייתה פה הצלת חיים. יצא לנו כמה פעמים לשנות צירי תנועה של כוחות כי בזמן אמת ראינו אנשים מניחים דברים או פתאום יוצאים מהאדמה".
בזכות יכולות הכלי והטיסה הנמוכה הם הצליחו להביא תמונת מודיעין מדויקת למפקדים. לא פחות חשוב הם יודעים להכווין את האשם למטרות צבאיות ויכולת גבוהה למנוע פגיעה באזרחים. "כשאתה חי עם החי"ר והשריון וטס כל כך נמוך, שזה הייחוד שלנו ביחס לשאר כלי הטיס, אז אני גם יכול לראות מה צבע הנעלים של המחבל. יש לנו את היכולת להביא את האש למטרה ולא לפגוע במי שלא קשור. היו מספר מקרים שהסטנו אש ממטרות. לצערי אני לא יכול לפרט אבל היו מקרים כאלה".
רוכבי שמיים שטסו מעל לרצועה הצליחו לאתר מטרות רבות ובזמן קצר להביא להשמדת המטרות. הם הצליחו לסגור מעגלי אש תוך דקות ספורות בהכוונת כלי טיס תוקפים ואש תותחנים. "יש כוחות אש שמקצים לנו לפני על ידי הרמות הממונות ואנחנו נמצאים איתם בקשר ישיר. וכשמזהים ומישהו בכיר, מג"ד מח"ט לפעמים למעלה מזה, מאשר שזו אכן מטרה, מכווינים את האש. מרגע האיתור זה עניין של כמה שניות כאשר אנחנו אלה שמכווינים. זה נותן תחושה אדירה שאתה יודע כלוחם שחי עם כוחות הקרקע שהצלת חיים. זה גם גורם לחטיבות להבין מה זה רוכב שמים. אני יכול להגיד שאחרי המבצע כל החטיבות רצו לספח אותנו אליהם".
המעבר מאימון ללחימה היה חד ולא כל חייל זוכה לחוות אותו. האימונים הקשים שעברו הכוונו בדיוק לרגע הזה. "זה נתן לנו את הפרופורציה ואני שמח להגיד שהלוחמים היו מאוד מקצועיים. אני יכול להגיד שהיה סיפוק גדול של הלוחמים כי הם עשו את מה שהם התאמנו אליו ויודעים שממש הצלנו חיים שם. היו מספר אירועים של רוכב שמיים שמצא משגר והכווין עליו את האש והשמיד. והיו גם את המקרים של צוותים שמצאו מטענים על צירי התנועה".
מבצע עמוד ענן הסתיים אבל לא העבודה. "הייתה לנו שיחת סיכום עם קצין תותחנים ראשי. כולם עומדים על א' והוא אומר לנו כל הכבוד, וזה אחרי שלא היינו בבית 40 ימים. מיד אחרי שאמר לנו כל הכבוד הוא אמר, עכשיו תעלו על מדי ב' כי יש היום גל מעצרים באיו"ש וכל היחידה נוסעת לשם. זה היה סוף המבצע שלנו שהיה ביום שישי בצהריים".
אבירי הצפון: יצאו להשמיד את הפאג'רים
סרן דור, אז טייס ברק צעיר בטייסת אבירי הצפון, חווה במבצע עמוד ענן את הגיחה המבצעית הראשונה שלו. טייסת אבירי הצפון, כמו גם שאר טייסות חיל האוויר, היו בכוננות גבוהה "שעלתה וירדה במשך כמה ימים כשאנחנו לא בדיוק יודעים למה. מרמת דוד המראנו למטס הראשון שנועד להשמיד את טילי הפאג'ר. זו הייתה הפעילות המבצעית הראשונה שלי. אנחנו ממריאים אחרי הצהריים והאמת שאתה מאוד ממוקד ומרוכז במשימה. מוודא שהכל נכון ושהכנסת את הנתונים כמו שצריך. שאתה עושה הכל לפי התרגולות. זה בעיקר תחושה של ביטחון, שאחרי חמש שנים של אימונים זה מגיע ואתה יודע בדיוק איך צריך לעשות את זה. יש טיפה התרגשות אבל אתה לא מתעסק בזה וחושב על זה. מתרכז בלעשות את זה כמו שצריך".
אחרי שנחתו מהגיחה הראשונה הם מבצעים תחקירים ומתמקדים בהמשך הלחימה. "מחמשים את המטוסים הכי מהר שאפשר וישר לבדוק מה צריך לעשות כדי לקדם ומה צריך לעשות הלאה. פחות מתעסקים באקטואליה רק כשהולכים לישון מסתכלים על החדשות. מבצע בעזה זה עשירית מהאימונים והיכולת של חיל האוויר. אז האווירה מתונה יחסית ורגועה. יש הרבה יותר זמן ויכולת לעבוד ולדייק, להשקיע בכל דבר הרבה יותר כי יש את הזמן והיכולת. מאוד בלט איך הטייסים, המילואימניקים ואנשי הקרקע נרתמו בצורה מלאה. זה עבד בצורה טובה מאוד עם אפס טעויות ובצורה הכי מקצועית שאפשר. יש תחושה של אחווה בטייסת שעכשיו כולם ביחד נלחמים בשביל אותה מטרה ומשהו שמאמינים בו".
במהלך הטיסות הם רואים את הרקטות שעפות לערי הדרום. הם כואבים את המצב אך לא נותנים לזה לפגוע להם במקצועיות. "במלחמת לבנון השנייה הישוב שלי הופגז במאות קטיושות ואני יודע איך זה. אנחנו רתומים למשימה וקבלנו טלפונים מאנשים מהדרום שמכירים. זה נותן לך עוד ממד לכמה חשוב לך להצליח וכמה המטרה הזו חשובה. ראיתי את השיגורים מהאוויר וכמו כל דבר אתה מאוד משימתי. אתה מדווח ומוודא שמכירים את השיגורים ואתה יודע שהצד המודיעיני שיושב במטה עובד קשה מאוד ופועל להשמיד את המשגרים כמה שיותר מהר. אתה יודע שהם עובדים שם וכנראה שבמטס הבא מישהו יעלה להשמיד את המשגר".
לא פשוט לתקוף מהאוויר באזור הכי צפוף בעולם. ארגוני הטרור מציבים באופן מכוון את האמצעים שלהם סמוך לאוכלוסייה אזרחית, ובחיל האוויר עשו הכל כדי שאזרחים לא יפגעו. "הטייס מכיר את כל המטרות שלו ויודע שיש סיבה לתקיפה של אותה מטרה. אני יודע שעשו מאמץ מערכתי אדיר ויש סיבה שבחרו דווקא את זה. גם יצא לי לעבוד במטה ואני יודע כמה השקעה גדולה יש סביב כל מטרה. אני יכול ללכת לישון בשקט מתוך ידיעה שעשו את הכל כדי לוודא שזו המטרה הנכונה ולמזער פגיעה במי שלא צריך".
סרן דור מספר שהקושי האמיתי הוא מודיעני – איך להצליח ולהפליל מקום. "מבחינת המערכות שלנו, היום הרמה של המערכות והנשק שחיל האוויר מפעיל ברמה הגבוה בעולם ומדויק בצורה חריגה. בסוף כשאני תוקף אני יודע שהנשק שלי יפגע בדיוק במטרה ואיפה שהתכוונו. אתה יודע שאם אתה עושה את התפעול שלך בדיוק כמו שצריך זה יביא את החימוש בדיוק למקום הנכון".
"הגיחה האחרונה שעשיתי, שבעצם מסיימת את המערכה, חקוקה לי טוב בזיכרון", אומר דור. "יצאתי לגיחה ובנחיתה הודיעו לי שיש הפסקת אש וזהו, זה נגמר. אנחנו פועלים במאה אחוז עד הרגע שהדרג המדיני מפסיק וככה ארגון צבאי צריך לעבוד. אבל ברגע שזה נגמר אז יש תחושה אחרת. פותחים את החדשות ומבינים מה קרה מסביב. מתחילים לעשות תחקירים ומבינים מה הטייסת עשתה. אתה נמצא בלחץ מבצעי גבוה ורק רוצה לעשות ולטוס עוד ופתאום זה נגמר. עכשיו יש רגיעה ואתה צריך להחזיר את עצמך לשגרה ואימונים. כל טייסות הקרב הופעלו בצורה שווה ותרמו למערכה. מצד שני רמת דוד היה בסיס שיצא למטס הראשון והשמיד את הפאג'ר אז זה נותן לך תחושה של סיפוק שאתה השתתפת והיית חלק ממערכת שעצרה והורידה את היכולת של האויב לפגוע בעומק של מדינת ישראל".